Żółtodziób1980 24.04.2020 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na etapie budowy domu parterowego o pow. 240 m2 łącznie z garażem 2 st. i pomieszczeniami gospodarczymi. Obecnie jest stan surowy otwarty i pokryty dachem (dachówka ceramiczna), wtopione jest już blisko 400 tyś , a końca nie widać. Czy ktoś podpowie ile kasy trzeba jeszcze mieć aby dobrnąć do szczęśliwego końca. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 zwykle SSO to 1/3 kosztów do oddania DB do NB (czyli stan deweloperski).Średnio taki dom powinien kosztować 840 tyś. Zastawiam się co tak skomplikowanego budujesz, że na tym etapie poszło już 400 tyś? Na torfach i trzeba było robić pale? dach dziesięciopołaciowy z wolimi oczkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.04.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Zapewne policzone :koszty działki, przyłącza, ekipa, materiały lepszej jakości - dom też niczego sobie to 240 m2W 2020 koszt 1m 2 domu to 4,5 tyś (średni standard)240 m2 to 1 080 000 zł czyli 1/3 to 360 tyś bardzo blisko 400 tyś wydane- więc cena jak na razie ok.Więc tyle trzeba liczyć na stan końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 25.04.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na etapie budowy domu parterowego o pow. 240 m2 łącznie z garażem 2 st. i pomieszczeniami gospodarczymi. Obecnie jest stan surowy otwarty i pokryty dachem (dachówka ceramiczna), wtopione jest już blisko 400 tyś , a końca nie widać. Czy ktoś podpowie ile kasy trzeba jeszcze mieć aby dobrnąć do szczęśliwego końca. Pozdrawiam wszystkich. Przy średnim wykończeniu musisz mieć 600 tyś. żeby zamieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 25.04.2020 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na etapie budowy domu parterowego o pow. 240 m2 łącznie z garażem 2 st. i pomieszczeniami gospodarczymi. Obecnie jest stan surowy otwarty i pokryty dachem (dachówka ceramiczna), wtopione jest już blisko 400 tyś , a końca nie widać. Czy ktoś podpowie ile kasy trzeba jeszcze mieć aby dobrnąć do szczęśliwego końca. Pozdrawiam wszystkich. Jeszcze dużo. Mnie przy podobnym metrażu już koło 600tyś poszło :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 25.04.2020 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 600 koła za parterówkę SSO ? Z takim rozrzutem pęknie jeszcze bania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 25.04.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 600tyś ale nie parterówka natomiast metraż podobny i SSZ. Garaż wolnostojący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz204 17.10.2023 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2023 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na etapie budowy domu parterowego o pow. 240 m2 łącznie z garażem 2 st. i pomieszczeniami gospodarczymi. Obecnie jest stan surowy otwarty i pokryty dachem (dachówka ceramiczna), wtopione jest już blisko 400 tyś , a końca nie widać. Czy ktoś podpowie ile kasy trzeba jeszcze mieć aby dobrnąć do szczęśliwego końca. Pozdrawiam wszystkich. Jeśli jesteś już na etapie stanu surowego otwartego z dachem, to największe wydatki masz już za sobą. Ale oczywiście wykończenie wnętrza też potrafi pochłonąć sporo kasy. Ostatnio czytałem artykuł o kosztach budowy domu w 2023 i tam były podane różne etapy budowy z przybliżonymi kosztami. Jeśli chodzi o Twoją sytuację, to myślę, że do stanu deweloperskiego potrzebujesz jeszcze ok. 150-200 tys. zł, ale wiele zależy od wyboru materiałów i standardu wykończenia. Jeśli planujesz zlecić prace specjalistom, to warto zbierać oferty od kilku firm i negocjować ceny. Edytowane 17 Października 2023 przez Elfir spamer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2023 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2023 Jeśli jesteś już na etapie stanu surowego otwartego z dachem, to największe wydatki masz już za sobą. Bzdura. To może z 1/3 wydatków przy jako takim wykończeniu (nie "poproszę najtańsze płytki, panele itd." ale też bez ekstrawagancji). Chyba, że liczysz razem z kosztem nabycia działki w bardzo drogiej okolicy. To może być większość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 17.10.2023 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2023 To spam Ech... jak miło spojrzeć za ile się można było 3-4 lata temu wybudować. Ci co zaczynają dzisiaj lepiej niech nie czytają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts