Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęcia potencjalnego wykonawcy instalacji

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, ale czy pianka wystarczy?

Raczej mi pasuje tak zrobić, żeby pianka była w środku otworu a bliżej krawędzi bym dał zaprawę, żeby tynk miał do czego złapać, a nie do pianki.

Czy może przesadzam i tynk ładnie się trzyma pianki. ;)

Tynk się pianki trzyma. Przynajmniej u mnie :D

Wzmocnij mocowanie kabla przy punktach świetlnych. Te plastikowe uchwyty są wygodne, ale trzymają co najwyżej średnio i montując żyrandol łatwo będzie oderwać kawałek tynku z kablem.

Normy nie wymagają zachowania odległości kabli zasilających od sygnałowych na ostatnich 15m - ale robiąc sobie lepiej zachować odstęp - zwiększy to szanse, że obecne kable obsłużą przyszłe szybkości transmisji.

Pianka wygłusza tyle, co nic. Izolacją akustyczną jest jeszcze gorszą. Szczelna też nie jest. Pod każdym z tych względów lepiej tam będzie zachlapać tynkiem nawet tylko częściowo.

Jedyne co pianka ma lepsze, to lambdę - więc zapianowanie przejść na zewnątrz z tego powodu ma sens.

1) Piankę jest łatwiej wyciąć w razie czego się wam przypomni o jakimś kabelku

2) Pianka szybko usztywni peszle i nie będzie aż takiego zagrożenia, że ktoś kopnie i wyleci tynk z tej dziury (jak da go nie po całości)

3) Dajesz piankę i nie będziesz się potem denerwować, że wszędzie powysychało a w tym miejscu ciągle mokro nie mówiąc już o niepotrzebnym ładowaniu wilgoci w przegrodę

Z chęcią poczytam mądrzejszych w czym nawrzucanie mokrego tynku w dziurę jest lepsze oprócz akustyki (chyba, że mówimy o jakiś przegrodach ogniowych). Ja wiem, że pianka z magiczną srebrną taśmą to nieodłączne atrybuty partactwa, ale bez przesady.