Slyder 27.10.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 człowieku albo jestes nadgorliwy albo szukasz jak uszczknąć trochę wypłaty. co za różnica czym wypełni i tak bedzie tynk. Masz ładnie położoną instalacje jak to zepnie i podpisze to nie masz co sie czepiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 27.10.2020 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 I tak dziwne że czymkolwiek to będzie wypełniał bo zazwyczaj to się zostawia i tynkarz machnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.10.2020 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 No jednak nie. On tego nie wypełnia, a Knaufem to lepi puszki. Nic nie chcę uszczknąć. Po prostu chcę mieć zrobione dobrze, a tynku to raczej nie daje się 6-7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.10.2020 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Już mam zdjęcie uzbrojonej rozdzielnicy dodatkowej. Mam nadzieję, że wszystko OK. Czy kable Bitner są przyzwoite? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.10.2020 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 RCD 4P na obwody jednofazowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.10.2020 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Już mam zdjęcie uzbrojonej rozdzielnicy dodatkowej. Mam nadzieję, że wszystko OK. po co pytasz, jak nie czytasz odpowiedzi? Było o różnicówkach trzyfazowych do obwodów jednofazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 30.10.2020 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 (edytowane) To proszę o link do odpowiedniej różnicówki Hagera.Taka jak powinna być.Czy dobrze rozumiem, że zamiast jednej 4P (CDC440J) powinno być 4 osobne? Edytowane 30 Października 2020 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.10.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 A czwartą na co zamontujesz? 3 osobne. Hager ma proste kodowanie RCD: CDC dla AC i CDA dla A. Potem pierwsza cyfra 2 dla 2P(1P+N) i 4 dla 4P i amperaż. Np CDA225j to 2P 25A typu A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.10.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 To proszę o link do odpowiedniej różnicówki Hagera. Taka jak powinna być. Czy dobrze rozumiem, że zamiast jednej 4P (CDC440J) powinno być 4 osobne? Zamiast wszystkich trzyfazowych tyle jednofazowych, ile faz chcesz tu obciążać (chyba, że będzie jakiś obwód trzyfazowy, to dodatkowo trzyfazową) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 30.10.2020 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 No to pewnie zamienimy na 2 x CDC225J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciekelektryk 04.11.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 (edytowane) Edytowane 4 Listopada 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.11.2020 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 po co pytasz, jak nie czytasz odpowiedzi? Było o różnicówkach trzyfazowych do obwodów jednofazowych. No i poprawione - CDC240J. To jest skrzynka w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.11.2020 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 No i jeszcze "główniejsza" skrzynka na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.11.2020 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Jeszcze jedno pytanie. Czy gniazdko na wysokości ponad 2 metrów (na lodówkę) to poprawne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.11.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Jeszcze jedno pytanie. Czy gniazdko na wysokości ponad 2 metrów (na lodówkę) to poprawne rozwiązanie? Oczywiście. Tym bardziej, że jest dostępne, bez odsuwania tej "lodówki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.11.2020 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Bardzo dziękuję. To mam jeszcze jedno pytanie, bo mam wątpliwości, czy moja instalacja jest KOMPLETNA czy taki standard w stanie surowym zamkniętym jest normalny. Otóż sądziłem, że będę sobie teraz mógł dowolnie założyć kilkanaście gniazdek i zawiesić ok. 10 żarówek na czas dalszych prac. Ku mojemu zdziwieniu nie jest to takie proste. Wyobrażałem sobie, że w puszkach wszystko będzie już podpięte i wystawać będą np. po 3 kabelki potrzebne do zamontowania gniazdek. Podobnie w łącznikach oświetlenia. Nic bardziej mylnego, Otóż, żeby prąd doszedł do danego gniazdka, to muszę w wielu "wcześniejszych" gniazdach łączyć przewody ze sobą. Może w gniazdach jest to łatwiejsze, ale w łącznikach oświetlenia to masakra. Przy dużej ilości przewodów nie wiadomo co skąd idzie. Tu nie ma problemu, bo właśnie jest tak, że wychodzą 2 przewody: Ale tu już jest gorzej, a są puszki, gdzie jest jeszcze gorzej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.11.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Ano zgadza się, dlatego trzeba wiedzieć, jaką funkcję spełnia dany łącznik. Nie opisano, czy jest to schodowy, krzyżowy czy też zwykły świecznikowy.A jeszcze na dole mamy puszkę do elektroniki typu SE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.11.2020 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 OK, ale czy zakończenie na takim etapie jest normalną praktyką wśród firm instalatorskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2020 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) OK, ale czy zakończenie na takim etapie jest normalną praktyką wśród firm instalatorskich? Tak, to standard. Zwłaszcza, że często "elektrycy" łączenie robią na zaciskach osprzętu - bez złączek. Ale i ci, co robią na złączkach robią to na etapie montażu osprzętu. Oczywiście możesz umówić się inaczej. U mnie i elektryk, i tynkarze twierdzili, że to tynkarz obsadza puszki jak ustali pion i kąty ścian - inaczej nie wiadomo, czy tynku w danym miejscu będzie 0,5 czy 2cm a tym samym ile puszka ma wystawać. Edytowane 12 Listopada 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.11.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 OK, ale czy zakończenie na takim etapie jest normalną praktyką wśród firm instalatorskich? Wszystko zależy od umowy pomiędzy instalatorem a klientem. Bo co elektryk ma zrobić? Pozakładać wszystkie swoje łączniki i gniazda? Ja na przykład na wewnętrznych ściankach puszek rysuję mazakiem symbol łącznika, który ma być do tej puszki zamontowany. Oczywiście przewód fazowy, który jest pod napięciem, zabezpieczam lub zakładam kostkę wago. Reszta to pikuś. A montażem osprzętu to powinien zajmować się elektryk, gdyż dopiero wtedy może przeprowadzić pełne pomiary i wystawić protokół końcowy. Tak, to standard. Zwłaszcza, że często "elektrycy" łączenie robią na zaciskach osprzętu - bez złączek.Udowodnij, że jest to złe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts