Robinson74 12.11.2020 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 A montażem osprzętu to powinien zajmować się elektryk, gdyż dopiero wtedy może przeprowadzić pełne pomiary i wystawić protokół końcowy. Tego samego zdania jest elektryk, który wykonał u mnie instalację, której zdjęcia przedstawiłem w wielu wpisach w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.11.2020 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 To jeszcze jedno dopytam. Wykonawca pociągnął WLZ od licznika (w linii ogrodzenia) do tablicy rozdzielczej w domu. I teraz pytanie. Czy należy to zinwentaryzować i nanieść na mapy geodezyjne? Kto powinien się tym zająć? Ten elektryk czy mam indywidualnie wołać geodetę? Dodam, że projektu trasy WLZ nie było - po prostu uzgodniłem z wykonawcą którędy ma kopać. A może w ogóle nie ma konieczności nanoszenia na mapę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2020 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 I teraz pytanie. Czy należy to zinwentaryzować i nanieść na mapy geodezyjne? Kto powinien się tym zająć? Ten elektryk czy mam indywidualnie wołać geodetę? Dodam, że projektu trasy WLZ nie było - po prostu uzgodniłem z wykonawcą którędy ma kopać. A może w ogóle nie ma konieczności nanoszenia na mapę? Geodeta musi nanieść przyłącza. Często to robią razem z inwentaryzacją powykonawczą budynku - wierzą na słowo albo jak widać ślad, gdzie osiadło. Dla pewności zadzwoń teraz i dogadaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.12.2020 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Podjąłem jeszcze decyzję o zamianie szafki teletechnicznej podtynkowej (Hager VU24NWB) na szafkę rackową. W tej nic nie zmieszczę. Ale to już chyba zrobię sam. Po prostu zdemontuję istniejącą szafkę, wszystkie kable pozostawię jako wychodzące ze ściany (ewentualnie jakimś kanałem z tworzywa, bo będzie jeszcze 10cm ocieplenia w tej ścianie), a szafka docelowa zawiśnie (lub będzie stojąca) już po tynkach i po malowaniu. Ma to sens? Edytowane 6 Grudnia 2020 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts