Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęcia potencjalnego wykonawcy instalacji

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jeszcze jedno dopytam.

Wykonawca pociągnął WLZ od licznika (w linii ogrodzenia) do tablicy rozdzielczej w domu.

I teraz pytanie. Czy należy to zinwentaryzować i nanieść na mapy geodezyjne?

Kto powinien się tym zająć? Ten elektryk czy mam indywidualnie wołać geodetę? Dodam, że projektu trasy WLZ nie było - po prostu uzgodniłem z wykonawcą którędy ma kopać.

A może w ogóle nie ma konieczności nanoszenia na mapę?

I teraz pytanie. Czy należy to zinwentaryzować i nanieść na mapy geodezyjne?

Kto powinien się tym zająć? Ten elektryk czy mam indywidualnie wołać geodetę? Dodam, że projektu trasy WLZ nie było - po prostu uzgodniłem z wykonawcą którędy ma kopać.

A może w ogóle nie ma konieczności nanoszenia na mapę?

Geodeta musi nanieść przyłącza. Często to robią razem z inwentaryzacją powykonawczą budynku - wierzą na słowo albo jak widać ślad, gdzie osiadło. Dla pewności zadzwoń teraz i dogadaj się.

• 3 weeks później...

Podjąłem jeszcze decyzję o zamianie szafki teletechnicznej podtynkowej (Hager VU24NWB) na szafkę rackową.

W tej nic nie zmieszczę.

Ale to już chyba zrobię sam.

Po prostu zdemontuję istniejącą szafkę, wszystkie kable pozostawię jako wychodzące ze ściany (ewentualnie jakimś kanałem z tworzywa, bo będzie jeszcze 10cm ocieplenia w tej ścianie), a szafka docelowa zawiśnie (lub będzie stojąca) już po tynkach i po malowaniu.

Ma to sens?

Edytowane przez Robinson74