Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

panele PV na poliwęglanie falistym

weasel123

Recommended Posts

Jeśli zrobisz to obciążając konstrukcję dachu, a nie poliwęglanu - to nie widzę problemu. W innym przypadku - montując do poliwęglanu wydaje się wręcz śmieszne - to tak jakbyś montował do pokrycia dachu, a nie więźby więc w czym problem.

Ja mam dachówkę i konstrukcja jest zamocowana do konstrukcji dachu-więźby, ktoś inny ma pokrycie blachą i instalacja również jest przymocowana do konstrukcji dachu więźby, w Twoim przypadku masz dach pokryty poliwęglanem, a panele będą mocowane do konstrukcji dachu. Gdy nie będzie żadnego pokrycia - panele również będą mocowane do konstrukcji.

Gdy ktoś montuje na ziemi - to nie wbija czy kładzie paneli na trawę (chociaż to jest możliwe) ale montuje je na elementach - stelażu osadzonych w gruncie w sposób trwały i stabilny.

Wszystko zależy od doboru podkładek i materiału uszczelniającego. Wyobraź sobie podkładki z taśmy butylowej pod podkładką z taśmy ołowianej - wielkości wieczka od słoika:-) wszystko dopasujesz, wyprofilujesz i uszczelnisz. (to oczywiście porównanie). Ale np wprowadzenie rur instalacji klimatyzacji czy solarnych trzeba nieraz tak zrobić.

• 3 years później...
Oczywiście chodzi mi o mocowanie do konstrukcji a nie do płyt.

Pytanie dotyczyło obaw czy to się da potem jakoś uszczelnić itp.

I jak? Zrobiłeś to w ten sposób?

Masz jakieś zdjęcia z realizacji?

A może usunąłeś poliwęglan pod panelami i same panele stanowią zadaszenie? Nie wiem tylko, czy może to być tak szczelne jak poliwęglan.