weasel123 01.05.2020 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 cześć Mam wiatę z dachem pokrytym poliwęglanem falistym.Czy jest jakieś przeciwskazanie do montażu na tym paneli PV? Nie znalazłem nigdzie zdjęć z takich realizacji toteż może ktoś widział lub wie. Załóżmy że konstrukcja dachu wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.05.2020 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Jeśli zrobisz to obciążając konstrukcję dachu, a nie poliwęglanu - to nie widzę problemu. W innym przypadku - montując do poliwęglanu wydaje się wręcz śmieszne - to tak jakbyś montował do pokrycia dachu, a nie więźby więc w czym problem.Ja mam dachówkę i konstrukcja jest zamocowana do konstrukcji dachu-więźby, ktoś inny ma pokrycie blachą i instalacja również jest przymocowana do konstrukcji dachu więźby, w Twoim przypadku masz dach pokryty poliwęglanem, a panele będą mocowane do konstrukcji dachu. Gdy nie będzie żadnego pokrycia - panele również będą mocowane do konstrukcji.Gdy ktoś montuje na ziemi - to nie wbija czy kładzie paneli na trawę (chociaż to jest możliwe) ale montuje je na elementach - stelażu osadzonych w gruncie w sposób trwały i stabilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 03.05.2020 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Oczywiście chodzi mi o mocowanie do konstrukcji a nie do płyt.Pytanie dotyczyło obaw czy to się da potem jakoś uszczelnić itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.05.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Wszystko zależy od doboru podkładek i materiału uszczelniającego. Wyobraź sobie podkładki z taśmy butylowej pod podkładką z taśmy ołowianej - wielkości wieczka od słoika:-) wszystko dopasujesz, wyprofilujesz i uszczelnisz. (to oczywiście porównanie). Ale np wprowadzenie rur instalacji klimatyzacji czy solarnych trzeba nieraz tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.07.2023 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Oczywiście chodzi mi o mocowanie do konstrukcji a nie do płyt. Pytanie dotyczyło obaw czy to się da potem jakoś uszczelnić itp. I jak? Zrobiłeś to w ten sposób? Masz jakieś zdjęcia z realizacji? A może usunąłeś poliwęglan pod panelami i same panele stanowią zadaszenie? Nie wiem tylko, czy może to być tak szczelne jak poliwęglan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts