Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

panele PV na poliwęglanie falistym

weasel123

Recommended Posts

Jeśli zrobisz to obciążając konstrukcję dachu, a nie poliwęglanu - to nie widzę problemu. W innym przypadku - montując do poliwęglanu wydaje się wręcz śmieszne - to tak jakbyś montował do pokrycia dachu, a nie więźby więc w czym problem.

Ja mam dachówkę i konstrukcja jest zamocowana do konstrukcji dachu-więźby, ktoś inny ma pokrycie blachą i instalacja również jest przymocowana do konstrukcji dachu więźby, w Twoim przypadku masz dach pokryty poliwęglanem, a panele będą mocowane do konstrukcji dachu. Gdy nie będzie żadnego pokrycia - panele również będą mocowane do konstrukcji.

Gdy ktoś montuje na ziemi - to nie wbija czy kładzie paneli na trawę (chociaż to jest możliwe) ale montuje je na elementach - stelażu osadzonych w gruncie w sposób trwały i stabilny.

Wszystko zależy od doboru podkładek i materiału uszczelniającego. Wyobraź sobie podkładki z taśmy butylowej pod podkładką z taśmy ołowianej - wielkości wieczka od słoika:-) wszystko dopasujesz, wyprofilujesz i uszczelnisz. (to oczywiście porównanie). Ale np wprowadzenie rur instalacji klimatyzacji czy solarnych trzeba nieraz tak zrobić.

• 3 years później...
Oczywiście chodzi mi o mocowanie do konstrukcji a nie do płyt.

Pytanie dotyczyło obaw czy to się da potem jakoś uszczelnić itp.

I jak? Zrobiłeś to w ten sposób?

Masz jakieś zdjęcia z realizacji?

A może usunąłeś poliwęglan pod panelami i same panele stanowią zadaszenie? Nie wiem tylko, czy może to być tak szczelne jak poliwęglan.

• 1 year później...

Autor tematu pewnie już tu nie zagląda. 

Czy ktoś widział może przepisy regulujące kwestie bezpieczeństwa? Chodzi tu o montaż blisko materiału jakim jest poliwęglan. 

Wg tej strony nie należy mocować paneli PV przy poliwęglanie: 

https://vosti.pl/fotowoltaika/czy-wymiana-starego-dachu-jest-konieczna-przed-montazem-instalacji-fotowoltaicznej/

Chodzi o ochronę przeciwpożarową. Poliwęglan jest co prawda materiałem samogasnącym ale topi się pod wpływem temperatury.

Same pożary instalacji PV nie są częste ale jednak bywają. W takim przypadku spaleniu ulegnie nie tylko instalacja ale także  więżba dachowa ipozostała większość.

Jeśli będziesz to robił sam to zamiast standardowych uchwytów musisz zrobić własną konstrukcję oddaloną od powierzchni dachu o przynajmniej 15 - 20 cm

Poza tym ona nie leży na poliwęglanie mocowana do np. krokwi tylko mocowana jest w miejscach łączenia płyt i umiejscowienia aluminiowych profili

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3911358.html#google_vignette

poza tym z ewentualnego sposobu montażu na styropianie można wyczytać że zalecane są 5 cm odstępy pomiędzy kolejnymi panelami.

https://ferrowings.pl/aktualnosci/konstrukcje-montazowe/montaz-paneli-fotowoltaicznych-na-styropapie