Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaska antena SAT

3rav

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem ostatnio antenę Selfsat H21D4+, planuje tą antenę w końcu zamontować. Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł aby ją "położyć" na płaskiej stopie na górze komina:

Komin.jpg

Selfsat.jpg

Z boku.jpg

Powierzchnia płaska "czapa" komina jest o wymiarach 1.2mx0.4m, komin jest kilku warstwowy: blacha, płyta osb, styropian, komin właściwy.

Mam pewne obawy:

1. Czy wiatr nie zerwie anteny z czapą komina (antena sama waży jakieś 5kg)?

2. Czy dym z komina nie uszkodzi antenę? Tu muszę dopowiedzieć iż komin ten jest od kominka na drewno, kominek rekreacyjny (sporadyczne palenie w zimie). Najbliższa krawędź anteny była by oddalona o jakieś 30cm od osi komina.

Komin licząc od źródła dymu jest wysoki na jakieś 7m.

Edytowane przez 3rav

płasko na kominie możesz położyć gdy masz lokalizację na zerowej szerokości geograficznej. Może tam mieszkasz?

Antena musi być skierowana na satelitę prostą prostopadłą do jej płaszczyzny. Tak masz wykończony komin?

Pomijam że płaska ma mały zysk, byle deszcz i zapomnij.

Próbowałeś na niej coś odebrać? Tak z ręki czy montując na szybko na barierę na balkonie?

Edytowane przez Bertha

płasko na kominie możesz położyć gdy masz lokalizację na zerowej szerokości geograficznej. Może tam mieszkasz?

Antena musi być skierowana na satelitę prostą prostopadłą do jej płaszczyzny. Tak masz wykończony komin?

Pomijam że płaska ma mały zysk, byle deszcz i zapomnij.

Próbowałeś na niej coś odebrać? Tak z ręki czy montując na szybko na barierę na balkonie?

Nie na płasko tylko zamocować na płaskiej części komina, o tak (poprawiłem proporcje):

Ustawienie.JPG

Tak próbowałem ją już, położyłem ją na krześle w ogródku, na oko ustawiłem (kilka poprawek) i złapałem HotBird 13E.

Ustawienie.JPG

Edytowane przez 3rav

Gratulacje, że odebrałeś HotBird. A sprawdziłeś czy odbierasz wszystkie kanały, transpondery? Pewnie miałeś słoneczną pogodę z czystym niebem. Ale tak jak inni radzą daj sobie spokój z tą anteną. Przed zamontowaniem radzę sprawdzić w pochmurny dzień z opadami deszczu. W naszym kraju zalecana jest antena 90 cm średnicy. Przy dobrym ustawieniu zapewni ci prawidłowy odbiór w niesprzyjających warunkach pogodowych.

Jeśli jednak zainstalujesz to cudo, to przynajmniej spraw sobie dobry miernik aby idealnie ją ustawić

Pozdrawiam

Gratulacje, że odebrałeś HotBird. A sprawdziłeś czy odbierasz wszystkie kanały, transpondery? Pewnie miałeś słoneczną pogodę z czystym niebem. Ale tak jak inni radzą daj sobie spokój z tą anteną. Przed zamontowaniem radzę sprawdzić w pochmurny dzień z opadami deszczu. W naszym kraju zalecana jest antena 90 cm średnicy. Przy dobrym ustawieniu zapewni ci prawidłowy odbiór w niesprzyjających warunkach pogodowych.

Jeśli jednak zainstalujesz to cudo, to przynajmniej spraw sobie dobry miernik aby idealnie ją ustawić

Pozdrawiam

Dzięki za porady, a może coś na temat?

Chcesz porady? Oto ona

Ubierz się ciepło zimą, kiedy antena pokryje się cieniutką warstwą lodu, a ty podczas rzutów karnych w meczu Polska-Anglia będziesz musiał śmigać na dach aby odzyskać sygnał.

A wiem o czym mówię, bo w pracy używam poniższej anteny do odbioru tv

I choc to jest 80 cm, przystosowana do każdych warunków pogodowych, to na śnieg i deszcz nie ma mocnych. I nie raz musiałem się wspinać aby odgarnąć cienką warstwę lodu z obudowy anteny, której na filmie nie widać

Pozdrawiam

Muszę sprecyzować:

1. Antena traktowana jako dodatkowa (podstawowa to DVB-T), aby czasem oglądnąć sobie jakiś kanał informacyjny (co tak naprawdę mówią o Polsce za granicą).

2. Przy kominie to lód szybciej stopnieje (ironicznie).

3. Antena ze względu na wiatr i brak miejsca do zamontowania dużej miała być mała.

4. Lubię nowości i eksperymenty.

Ale chcę to wykonać w miarę dobrze.

Edytowane przez 3rav

Chcesz porady? Oto ona

Ubierz się ciepło zimą, kiedy antena pokryje się cieniutką warstwą lodu, a ty podczas rzutów karnych w meczu Polska-Anglia będziesz musiał śmigać na dach aby odzyskać sygnał.

A wiem o czym mówię, bo w pracy używam poniższej anteny do odbioru tv

I choc to jest 80 cm, przystosowana do każdych warunków pogodowych, to na śnieg i deszcz nie ma mocnych. I nie raz musiałem się wspinać aby odgarnąć cienką warstwę lodu z obudowy anteny, której na filmie nie widać

Pozdrawiam

Ładny zestaw :bye:

Mam fi 115 na jedną pozycję, lecz zamontowana tak przebiegle aby w razie potrzeby łatwo dosięgnąć szczotką na 2m kiju w celu odśnieżenia. Raz była taka potrzeba przez ostatnie 11 lat. Ulewa musi być jak Niagara aby były chwilowe problemy.