monki1 13.05.2020 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Witam i proszę o pomoc wszystkie życzliwe i kreatywne osoby. Własnie zakończyła się budowa mojego domu w stanie surowym. Po postawieniu ścianek działowych okazało się, że projektant popełnił błędy w rozmieszczeniu pomieszczeń. Postanowiliśmy z mężem wprowadzić kilka zmian, ale z jedną rzeczą nie mogę sobie poradzić. Chodzi o łazienkę, do której wejście niestety, jest widoczne z salonu połączonego z jadalnią. Tym samym osoba udająca się do toalety będzie odprowadzana wzrokiem przez inne. Poza tym, jeśli ktoś z domowników postanowi wziąć prysznic, a w międzyczasie pojawi się w domu gość, domownik wychodząc w ręczniku jest "na widoku" . Błagam pomóżcie mi coś z tym zrobić. Załączam zdjęcia planu domu i moje pomysły wrysowane na niebiesko. Na czerwono zaznaczyłam ściany, które zostały dobudowane poza projektem. Edytowane 14 Maja 2020 przez monki1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.05.2020 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Tam gdzie jest wymiar 270 czerwoną ściankę 1,2 przesuwasz w lewo do ściany kuchni i już nie masz widoku z salonu na korytarz. W lewo od nowego WC ściankę robisz skosem 45* (od środka szafka na zamówienie) czyli korytarz ma ścięcie na zakrecie. Drzwi z łazienek otwierane na korytarz to marny pomysł, wie każdy kto dostał drzwiami w papę lub jeśli szybko podstawisz nogę to drzwiami dostanie otwierający/wychodzący z łazienki. Edytowane 13 Maja 2020 przez Bertha W lewo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiosennaRosa 13.05.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Mam pytanko, a ta druga łazienka przylegająca do tej problematycznej jaką będzie pełniła funkcję? Ja bym zrobiła tę bliżej sypialni jako rodzinną dużą, łazienkę - z wanną lub prysznicem (lub to i to), dwoma umywalkami,mozna wtedy wydzielić strefę wc+bidet a tę problematyczną zmniejszyła - wstawiła wc i umywalkę (do codziennego uzytku i dla gości) i drzwi do niej z przedsionka zrobiła.A strefę nocną zamknęła drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekDawid 13.05.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Może zaznacz Pan gdzie są przyłącza kanalizacyjne do misek klozetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 14.05.2020 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Przyłącza znajdują się w pobliżu zaplanowanych pierwotnie urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 14.05.2020 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. WiosennaRosa- nie bardzo wchodzi w grę wyburzanie ściany nośnej (ta przy schodach przewidziana w Twojej propozycji na wejście). Poza tym ta duża łazienka byłaby chyba trochę mało ustawna. Gdzie mogłabym wstawić prysznic? Edytowane 14 Maja 2020 przez monki1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiosennaRosa 14.05.2020 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Trzeba byłoby zrobić otwór na drzwi w ścianie, zabezpieczyć nadproże i wstawić drzwi w korytarzu - wydaje mi się, że jest to do zrobienia. W dużej łazience za wc można wstawić zabudowę na całą szerokość wnęki na różne łazienkowe rzeczy + przesunąć drzwi do łazienki i optycznie już robi się lepiej i bardziej ustawnie Prysznic najlepiej zamiast wanny - bezodpływowy ze szklaną kabiną - na szerokość ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.05.2020 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Hmmm, co to jest prysznic bezodpływowy? Stoisz z nogami w wiadrze pod spustem z rynny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiosennaRosa 14.05.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 bez brodzika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.05.2020 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 bez brodzika No to dałeś/łaś czadu! Mam walk in bez brodzika, lecz nigdy bym nie nazwał że to jest bezodpływowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 14.05.2020 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Najprościej założyć lewe drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2020 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 No to dałeś/łaś czadu! Mam walk in bez brodzika, lecz nigdy bym nie nazwał że to jest bezodpływowy. po prostu przejęzyczyła się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 14.05.2020 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Trzeba byłoby zrobić otwór na drzwi w ścianie, zabezpieczyć nadproże i wstawić drzwi w korytarzu - wydaje mi się, że jest to do zrobienia. W dużej łazience za wc można wstawić zabudowę na całą szerokość wnęki na różne łazienkowe rzeczy + przesunąć drzwi do łazienki i optycznie już robi się lepiej i bardziej ustawnie Prysznic najlepiej zamiast wanny - bezodpływowy ze szklaną kabiną - na szerokość ściany. Drzwi w tamtym miejscu musiałyby mieć 70cm. Poz tym zalezy mi na tym, by mieć w domu i wannę i prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 14.05.2020 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Najprościej założyć lewe drzwi. Mam mętlik w głowie i też zaczynam powracać myślami do najprostszych rozwiązań. Może wystarczy zabudować wejście do salonu jeszcze o 25cm i zostawić otwór na 125cm zamiast 150. I założyć dwuskrzydłowe drzwi. A przy drzwiach do wadliwie umieszczonej łazienki postawić wielką donicę z rośliną, albo zabudowę wysuniętą na ok. 50cm.- to pewnie trochę przysłoniłoby wejście. W wąskim korytarzu założyć drzwi łamane na ścianę? Tylko musiałyby być wysokie na 2,6m. Ale spełniłyby rolę w przypadku potrzeby zasłonięcia części sypialnianej od reszty domu. ??? Co odpowiesz na moje wizje pandziku-elito forum:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 14.05.2020 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Skoro rurę odpływową masz tam, gdzie narysowane, to raczej nie masz możliwości przesunięcia kibelka.Zostaw tak jak jest i się nie przejmuj. Może ta ścianka byłaby dobrym rozwiązaniem, ale bez drzwi. i może krótsza. Za miesiąc o tym zapomnisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 14.05.2020 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Skoro rurę odpływową masz tam, gdzie narysowane, to raczej nie masz możliwości przesunięcia kibelka. Zostaw tak jak jest i się nie przejmuj. Może ta ścianka byłaby dobrym rozwiązaniem, ale bez drzwi. i może krótsza. Za miesiąc o tym zapomnisz. Pandzik, jaka ta ścianka Twoim zdaniem powinna być? Obecnie jest na 120cm, a wejście do salonu na 150cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 może do salonu warto zrobić szklane drzwi z mrożonego szkła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 15.05.2020 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 może do salonu warto zrobić szklane drzwi z mrożonego szkła. Bardzo ciekawe te drzwi, tylko nie spełniłyby swej roli jako przesłony. Zaczynam chyba skłaniać się ku opcji domurowania 25-30 cm ściany i ewentualnie założenia od strony holu drzwi przesuwnych ukrytych w karton gipsie. Wtedy można będzie jeszcze coś ustawić przy takiej ścianie. A w długim korytarzu albo drzwi łamane na jedną ścianę, albo dwa skrzydła mocno przylegające do ściany i bezpośrednio do niej mocowane, bez ościeżnicy.???? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts