Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak usunąć folię ochronną na okna?

Recommended Posts

Witam. Mam problem z usunięciem folii i boję się, że uszkodzę ramy. Okna zostały obsadzone, ale na folii w wielu miejscach pozostała zaschnięta zaprawa, co mocno utrudnia pracę. Może spróbować cążkami? W ogóle jest problem, żeby powyrywać to do samego końca.

DSC_0118.jpgDSC_0118.jpg

Ma ktoś jakiś pomysł?

Folię z ram należy usunąć szybko po montażu okien (przed tynkowaniem). To zabezpieczenie na czas transportu i montażu (nawet bez tynku przez promienie słoneczne szybko się zapieka tak, że zdarcie to męczarnia).

Przy tynkowaniu na ramę powinna zostać naklejona listwa tego typu i bez sensu ją kleić do folii.

Teraz to mrówcza robota. Może suszarka, opalarka i parownica pomogą trochę.

Plus coś takiego:

https://www.ceneo.pl/8432793;pla?se=z3O9ShpCl5nfI7FoLhBE4vUL_WUc7rQs&gclid=CjwKCAjwwYP2BRBGEiwAkoBpAmz3HjIXY5y1eTXBI7I3Kn6z_eqeiQ1GYq7OWb5e1L2KjaHK3IYpphoC_p0QAvD_BwE#tab=click

Bo wygląda na to, że folię masz zatynkowaną i nie wyrwiesz jej spod tynku. Trzeba odciąć. Jak nie masz wprawnej ręki, to weź poziomicę / deskę i tnij wzdłuż niej po krawędzi tynku.

Tak - parownicą pójdzie swobodnie. Jak kupisz sobie ciut lepszą to i w domu przyda się. Ja mam Karcherowską w formie "odkurzacza". Najniższy model o takim wyglądzie. Mogłaby być tańsza. Teraz jak miałbym kupić to chyba szukałbym innej firmy - markowej ale bardziej no-name, bo coś czuję że sporo w tej kwocie co dałem to była napis z logiem producenta.