czarny2008 23.05.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Witam,Moi drodzy mam następujący problem. Otrzymałem pismo z informacją o odmowie wydania warunków przyłącza do sieci gazowej z przyczyn ekonomicznych. Z tego co napisali to :1. Zakres rzeczowy niezbędny do wykonania celem przyłączenia (dane działki ) Projektowane przyłącze średnica 25 mm materiał PE długość 7 m 2. Zakres konieczny rozbudowy sieci : średnica 40 mm, materiał PE długość 60 m Odmowa tak jak wyżej pisałem ze względów na niespełnienie warunków ekonomicznych. Pismo oczywiście powędrowało również do Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki. Czy istnieje jakiś wzór aby sie od tego odwołać czy po prostu napisać że się z tym nie zgadzam. Ogólnie jestem na etapie budowy domu o metrażu 240 m2 a gaz zasilać by miał kocioł ,cwu i kuchenkę gazową. Zaznaczyć też bym chciał że jest to dopiero nowe osiedle i akurat działka na której buduje jest ostatnią działką a na przeciwko jest co prawda działka bud. ale nie wiem kto jest właścicielem i czy będzie się budować w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.05.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 (edytowane) Przy remoncie sieci spotkałem się z tym, że nie opłacało się ciągnąc PE 32 do domku odległego o 250m, choć stary (stalowy) gazociąg był doprowadzony. Argument był ekonomiczny gdyż w domku była tylko kuchenka gazowa i gospodarze nie dali się namówić na piec gazowy. Jeśli ty masz być odbiorcą gazu do celów grzewczych, to trochę dziwne wygląda odmowa. Spotkałem się z sytuacją kiedy wybudowano sieć 63 i 40 do kilku budynków, lecz zagazowanie miało nastąpić dopiero gdy będzie przyłączony choć jeden odbiorca na cele grzewcze. Chodziło o to, że wpuszczenie gazu do sieci bez odbiorców generuje stratydla dystrybutora. Może gdyby to było masowe w skali kraju... Czy ktoś z gazowni jest twoim niedobrym sąsiadem? Może kogoś ochlapałeś wjeżdżając w kałużę? Może rodzina kogoś z gazowni chodzi po kolędzie, a ty dałeś im 15 sekund zanim spuściłeś pieska wielkości cielaka? Niezbadane są ścieżki odmowy... Edytowane 23 Maja 2020 przez Bertha Czy ktoś z gazowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2008 23.05.2020 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 nie nikogo nie ochlapalem nie pognalemPana z gazowni itp ... ogolnoe nikt mnie w tych stronach nie zna bo dopiero tam się przeprowadzam ... najlepsze jest to ze dopiero kładli ta nikte odlegla o te okolo 60 m i rozmawiałem z kierownikiem budowy od nich powiedzial uu kawałek tu jest to na pewno Panu doprowadza wiec jeszcze się spotkamy do zobaczenia a tu taki psikus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 23.05.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Ot, typowo polskie problemy, bo urzędnik na zagrodzie równy wojewodzie. U mnie było z 80m, pierwszą wycenę od gazowników dostałem na prawie 9 tysięcy. Powiedziałem, że dziękuję i pokazałem w necie PC za ok 15k i dodałem, że sąsiadów obok (dwie działki) też na nie namówię. Po dwóch tygodniach dostałem pismo, a tam 2500zł za przyłącze....ale i tak PC kupiłem 4 lata temu,do znajomego było 170m i obok dwie działki na sprzedaż. Gazownicy powiedzieli, że im się nie opłaca. Znajomy zainwestował w gaz ze zbiornika. Po dwóch latach na jednej z działek stanął dom i gaz podprowadzili a na dodatek znajomemu i następnej działce obok również..."na przyszłość" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2008 23.05.2020 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Pytajnick a wysyłałeś jakieś pismo do gazowni że się nie zgadzasz na takie koszty czy jak ??. Zastanawiam się właśnie czy pisać do nich czy od razu do URE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2008 23.05.2020 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Myslalem o tym żeby założyć pompe ciepla tylko sie zastanawiam czy mnie koszty noe przerosną :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.05.2020 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Czy liczyłeś ile w sumie będzie Cię kosztowała instalacja gazowa? Ile kosztuje podłączenie, projekt, piec, komin, doroczne obowiązkowe przeglądy, ciągłe mycie szafek w kuchni z tego tłustego nalotu? No i jak w przyszłości zdecydujesz założyć PV to na ogrzewaniu nic nie zaoszczędzisz. Nic dodać nic ując, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2008 24.05.2020 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 szczerze powiem że nie liczyłem i z tego co piszecie to chyba sie pochyle nad tym i policzę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.05.2020 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Masz dobrą okazję żeby nie mieć gazu tylko PC i to będzie jedna z najlepszych Twoich decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.05.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Pytajnick a wysyłałeś jakieś pismo do gazowni że się nie zgadzasz na takie koszty czy jak ??. Zastanawiam się właśnie czy pisać do nich czy od razu do URE Nie wysyłałem tylko pojechałem do 'gazowni' i zapytałem dlaczego tak drogo.Jak usłyszałem "bo takie są stawki" to im pokazałem w smartfonie PC z allledrogo i nadmieniłem o przyszłych sąsiadach. Dwa tygodnie później decyzję zmienili....ale ja już zacząłem się interesować ogrzewaniem kablami i PC a że perspektywa braku komina i kontaktów z kominiarzami to dla mnie wielki plus, więc z gazu zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2020 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Myslalem o tym żeby założyć pompe ciepla tylko sie zastanawiam czy mnie koszty noe przerosną :/ to ociepl dom. Koszty generuje nie źródło ciepła, tylko ucieczka ciepła przez nieszczelnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2008 24.05.2020 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Dom będzie ocieplony... ogólnie budowany ma być z silki 24 cm ocieplony 15 cm styropianem grafitowym. Dom będzie posiadał rekuperacje i to wliczyłem sobie w koszty budowy domu ogólnie ... Kolejna sprawa tak siedziałem czytałem sobie to rozumiem że nie ma jakoś problemu żeby połączyć dwa obieegi w domu chodzi mi o podłogówkę i grzejniki ?? Macie może jakąś firmę godna polecenia która się specjalizuje w PC itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2008 24.05.2020 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Jak zdecydujesz na PC to zapomnij o grzejnikach. czyli nie przejdzie ten motyw ... No dobra a jak to ma do pozwolenia na budowę. Teoretycznie tzn praktycznie mam pozwolenie na budowę i tam jest też że niby zasilanie gazem żę zagospodarowanie terenu co jak itp czy to nie przeszkadza w żaden sposób jak bym teraz zmienił sposób ogrzewania domu czy może trzeba to zgłaszać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.05.2020 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Zdania co do tego są podzielone. Ja też mam gaz w projekcie ale go nie robię bo w porę zmądrzałem i będzie PC. Wspólnie z kierownikiem i projektantem ustaliliśmy że będzie wpis w dzienniku budowy odnośnie zmiany źródła ogrzewania i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2008 24.05.2020 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Nie zrozum mnie źle. PC z grzejnikami też pracują tylko tracisz jej zaletę niskiego zużycia energii. Im niższa temperatura zasilania tym wyższy COP pompy. Oczywiście można zagrzać czynnik pompą do np. 50C, dla grzejników, a następnie obniżyć tą temperaturę, mieszając z zimną wodą, aby wpuścić go do podłogi. COP pompy przy takim grzaniu spada średnio o połowę. Np. dla 30C pompa ma COP=4 a dla 50C COP=2. na spokojnie po to jest forum żeby własnie wymieniać się doświadczeniami. Ale powiem wam kurcze szczerze że mam mętlik w głowie i muszę usiąść na spokojnie i przeliczyc wszystko . Dzięki wam za wszystkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 nie mieszaj systemów grzejniki i podłogówka.Większość ludzi, która ma mieszany system żałuje, że nie zrobiła 100% podłogówki.A do mitycznego suszenia ręczników w łazience zamontuj elektryczną suszarkę drabinkową z czasowym włącznikiem. Zawsze możesz rozważyć zbiornik na gaz na terenie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2008 25.05.2020 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 nie mieszaj systemów grzejniki i podłogówka. Większość ludzi, która ma mieszany system żałuje, że nie zrobiła 100% podłogówki. A do mitycznego suszenia ręczników w łazience zamontuj elektryczną suszarkę drabinkową z czasowym włącznikiem. Zawsze możesz rozważyć zbiornik na gaz na terenie działki. właśnie taki miałem plan że podłogówka na dole plus łazienka na górze natomiast resztę poddasza w grzejnikach i jakiś tam w garażu bo zawsze to jednak troche zmieni temperaturę. To prawda można zamontować butle na działce i być że tak powiem "niezależny" i wybierać gaz tam gdzie jest najtańszy jednak coraz bardziej mi chodzi po głowie właśnie PC tak jak większość ludzi tu poleca. Powiem wam że trudny wybór oj trudny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neutral 01.08.2020 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 @pytajnick a czy odprowadzana nitka biegła drogą publiczną czy prywatną? Co w sytuacji jeśli droga ma wspoludział osob prywatnych ze slużebnościa mediów? Też tak chętnie rozbudowują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neutral 01.08.2020 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Właściwie chodzi mi o to czy np rząd działek z drogą, w ktorej wszyscy wlaściciele mają wspóludział i wpisaną służebność mediów są te media przejmowane przez daną spółkę czy opieka nad tymi nitkami należy do właścicieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.08.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) właśnie taki miałem plan że podłogówka na dole plus łazienka na górze natomiast resztę poddasza w grzejnikach i jakiś tam w garażu bo zawsze to jednak troche zmieni temperaturę. To prawda można zamontować butle na działce i być że tak powiem "niezależny" i wybierać gaz tam gdzie jest najtańszy jednak coraz bardziej mi chodzi po głowie właśnie PC tak jak większość ludzi tu poleca. Powiem wam że trudny wybór oj trudny Zbiornik na gaz? To chyba żart jakiś. Lata 90te juz minęły. Wszedzie podłogówka i pompa. Albo idz w pasywny dm. Zamiast 20cm grafitu daj 30, okna 0.6, 30cm w podloge i 50cm w dach i zagrzejesz dom jedna swieczka. Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts