sorex 27.05.2020 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Czy takie doprowadzenie powietrza do kominka może być? ok. 3 metry do ściany, kolanko 90 stopni w prawo w poziomie, 2 metry i kolanko 90 stopni w górę, czerpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.05.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Zamiast kolanka na zewnątrz daj trójnik i dodatkowy wylot skieruj w dół, podsyp żwirem i zrób spadek w tym kierunku, żeby skropliny spływały.Druga opcja to montaż rur bez uszczelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sorex 27.05.2020 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Ten trójnik dać na tym kolanku gdzie będzie czerpnia? To pierwsze kolanka (zaraz przy wyjściu z domu) będzie zakryte tarasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.05.2020 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Ta skropliny, prędzej mu tam wpłynie woda z tarasu przez ten trójnik;-) No i brak uszczelek to też coś wpłynie niż wypłynie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookatorka 28.05.2020 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Kaizen z fizyki to ja miałam 3 co prawda ale co tam się ma niby skraplac ?? Zasysane będzie zimne powietrze i będzie wędrowało w zgoła cieplejsze rejony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.05.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Kaizen z fizyki to ja miałam 3 co prawda ale co tam się ma niby skraplac ?? Zasysane będzie zimne powietrze i będzie wędrowało w zgoła cieplejsze rejony ... Jak powietrze zawsze będzie zimniejsze od rury, to owszem. Czy precyzyjniej mówiąc jeżeli temperatura punktu rosy będzie wyższa, niż temperatura rury (gruntu pod domem). A w deszczowe, jesienne i wiosenne chłodne wieczory będzie się chciało zapalić i będzie się miał co skroplić. A nawet mając idealnie szczelną przepustnicę (kto taką ma?) można zapomnieć zamknąć i całe lato może się skraplać. Lepiej zapobiegać, niż leczyć - zwłaszcza, że trójnik zamiast kolana to grosze. Edytowane 28 Maja 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.05.2020 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Czy takie doprowadzenie powietrza do kominka może być? ok. 3 metry do ściany, kolanko 90 stopni w prawo w poziomie, 2 metry i kolanko 90 stopni w górę, czerpnia [ATTACH=CONFIG]444571[/ATTACH]Skup się na tym, czy urządzenie które chcesz do kanału podłączyć, nadaje się do tego. Musi być szczelne i mieć króciec który jest jedyna drogą powietrza dostającego się do wnętrza wkładu. Druga sprawa to średnica dolotu. Kolana dadzą radę, jeśli komin masz odpowiedni...To ciąg kominowy wymusza przepływ gazu przez urządzenia ogniowe. Reszta to dzielenie włosa na czworo...Sam czasem mu ulegałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts