pershing1899op.pl 01.06.2020 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Witam serdecznie,Mam pytanie odnośnie brzózek. Zasadziliśmy kilka sztuk w tamtym roku, jednak do dziś nie puściły liści. Czy to normalne? Dodam tylko, że są zalążki, jak się je zerwie to w środku są niby zielone. Sam już nie wiem czy one uschły czy też nie... Za to jedna brzoza dość duża zasadzona w tym roku puściła liście, jednak z dnia na dzień one jakby uschły i zrobiły się brązowe. Gdzie leży problem? Dziękuję za sugestie oraz pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 nie, nie jest normalne.Przesadzane z naturalnego środowiska czy ze szkółki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 01.06.2020 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Posadzone ze szkółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2020 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 to reklamuj. z donicy czy kopane?bo to typowe dla uszkodzenia korzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.06.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Brzózki są ładne do wysokości rynny, potem same kłopoty. A przy budynku? Szkoda gadać. Oprócz "zachwycającej estetyki" są "śmieci" = nasiona, kiedyś konary i terra incognita dla większości inwestorów czyli korzenie. Jeśli koniecznie musicie posmakować, oooops! Pokosztować! To wasz wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 01.06.2020 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 One były kopane. Czyli mam rozumieć że nic z nich już nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 kiedy sadzone? Listopad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 01.06.2020 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Pierwsza partia co nie wypuściła jeszcze liści to na jesień, koło września, a ta duża brzoza teraz w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 wrzesień to trochę wcześnie, ale raczej obstawiam, że źle przygotowali do przesadzenia w szkółce.Raczej nic z tego nie bedzie - już czerwiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 02.06.2020 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 A te zielone zalążki? One nie powinny być suche jakby drzewka uschły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 bo pewnie próbują walczyć. nawet jak puszcza np. dwie gałązki listki w lipcu - to będzie zdobić taki wpół uschnięty kikut? Roślina powinna już mieć własne przyrosty a nie walczyć o kroplę wody, by wypuścić chociaż jeden liść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Max Tomaszewski 02.06.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Wg mnie raczej nic z nich już nie będzie, chociaż życzę jak najlepiej. Jesienią też sadziłem małe brzózki do metra i kilka większych i 99% z nich ma już liście, niektóre po kilka małych, inne dużo więcej, ale jednak wszystkie odbiły. Jeżeli ta większa brzoza z dnia na dzień puściła liście, które potem szybko uschły, to mogła mieć za słabe korzenie i za mało wody żeby zasilić całą masę liściową i dlatego padła. Jeżeli są np. upały i mało wody to warto jest czasami wyciąć niektóre gałązki, żeby drzewku było łatwiej. Takie tam porady ogrodnika amatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 02.06.2020 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Tylko ja te brzozy podlewam i dosyć obficie. Byłem w tej szkółce to polecili podsypać wapnem i podlewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2020 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 jak mają zniszczone korzenie, to podlewanie nic nie pomoże. brzozy przesadza się bardzo trudno, bo mają bardzo rozległy system korzeniowy, znacznie przekraczający zasięg korony.. Jak w szkółce nie były szkółkowane prawidłowo (przesadzanie co roku), to mogli po prostu uciąc tym brzozom korzenie, którymi pobierała wodę. Do tego jeśli korona nie została przycięta, to roślina transpirowała więcej wody niż mogła pobrać. I uschła. jeden z moich klientów dostał źle wykopane brzozy himalajskie i je reklamował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts