zbybryl 08.06.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Witam, Mam w tym roku wielki problem ze świerkiem który rośnie w "przyblokowym" ogródku. Najpierw dopadł go ochojnik. Kiedyś podlewałem drzewko Confidorem i ochojnika zwalczyłem ale teraz Confidora nie mogę dostać więc podlewałem drzewo Polysect 005 SL. Robiłem to już dwa razy i raz opryskałem drzewko (ale małą ilością srodka). Niestety ochojnik dalej jest. Usuwam go ręcznie ale ciągle pojawiają się nowe. Na domiar złego zauważyłem że drzewko zaczeło schnąć od środka. Na suchych igłach widać bardzo dużo czarnych plam jak na zdjęciu. Co to jest i co z tym zrobić? Drzewo rośnie w ogródku przy bloku. Pozdrawiam Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.06.2020 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Ty go ratujesz przez chwilę na dobę. Wiesz co się dzieje w pozostałym czasie? Masz oko (kamerę) na niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbybryl 08.06.2020 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Nie nie mam kamery ale teren jest ogrodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 mogą być sadzaki na wydzielinie mszyc.Ale mogą być owocniki osutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbybryl 08.06.2020 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Dziękuję za odpowiedź. Jak to sprawdzić i co mogę z tym zrobić? Choinka schnie mi w oczach, aczkolwiek schną tylko stare pędy, Nowe są zielone ale na nich dla odmiany mam ochojnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 może też być przędziorek a sadzaki sa infekcją wtórną.Sadzaki same w sobie nie sa szkodliwe, bo nie atakują żywych tkanek, tylko żywicę, cieknący sok roślinny, spadź mszycy. osutka atakuje igły zeszłoroczne, więc chyba jednak nie to, bo wewnątrz korony sa starsze igły. Zasadniczo grzyby się trudno oznacza, trzeba się przyjrzeć przez lupę. Bo może to nie grzyb tylko jakiś szkodnik lub jego jaja (np. miodownica)? Na tym zdjęciu trudno powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbybryl 09.06.2020 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłem zdjęcie z największym powiększeniu jak mogłem. Pod lupą wygląda że część czarny plam to "kupy" a część ma nogi i czułki. Czyli to przędziorek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 raczej mszyca. tylko dziwne, że nie padła po Confidorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 oprysk Mospilanem spróbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbybryl 09.06.2020 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Dziękuję, spróbuję. Cofidorem w tym roku nie opryskałem bo go nie można dostać. Robiłem oprysk Polysect 005 SL ale to był oprysk na ochojnika który też mi się przyplątał i to w dużej ilości. Ale oprysk Polysect 005 SL był bardziej po wierzchu świerka bo tu jest ochojnik a te czarne plamy są w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike8 04.08.2020 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Być może nie jest to problem lokalny (choroba liści) tylko globalny - całe drzewo jest słabe, bo zmieniły sie warunki środowiska. W całym kraju chorują świerki nawet te w zwartych drzewostanach, a co dopiero te posadzone przy domu. Świerk lubi wilgotne powietrze i żyzną wilgotną glebę. Piszesz z Gdańska, więc tam macie więcej wilgoci w powietrzu, ale jeśli rośnie w osamotnieniu przy blokach, to mikroklimat będzie miał kiepski. Do tego gleba - jeśli jałowa koniecznie grubo wyściółkój korą o średnicy min 2 m od pnia. Jeśli to jest przyczyną to po kilku latach drzewo powinno odzyskać lepszą formę. Choroby z czegoś się biorą... PS - Oczywiście dotyczy to świerka pospolitego, ale np. świerk kłujący wręcz przeciwnie lubi suche powietrze, słońce i niewiele wody Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Mike8 dopisanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts