Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maszt antenowy a uziemienie i odgromienie

Recommended Posts

W nowym domku mam odgromienie oraz główną szynę wyrównawczą w kotłowni. Jak powinno się zabezpieczyć maszt antenowy??

Musiałem zainstalować internet radiowy i w ich instrukcji warunkiem koniecznym do gwarancji jest podłączenie anteny pod uziemienie (antena zasilana poe). Pytanie jak taki maszt powinien być prawidłowo zainstalowany? Będzie niestety ciut wyżej niż antenki od odgromienia. Na maszcie będzie antena internet radiowy (już jest), satelita, naziemna tv i antena fm.

Cały maszt podłączyć pod odgromienie a np antenę radiową pod uziemienie? Czy jak to powinno być najbardziej poprawnie?

W nowym domku mam odgromienie oraz główną szynę wyrównawczą w kotłowni. Jak powinno się zabezpieczyć maszt antenowy??

Musiałem zainstalować internet radiowy i w ich instrukcji warunkiem koniecznym do gwarancji jest podłączenie anteny pod uziemienie (antena zasilana poe). Pytanie jak taki maszt powinien być prawidłowo zainstalowany? Będzie niestety ciut wyżej niż antenki od odgromienia. Na maszcie będzie antena internet radiowy (już jest), satelita, naziemna tv i antena fm.

Cały maszt podłączyć pod odgromienie a np antenę radiową pod uziemienie? Czy jak to powinno być najbardziej poprawnie?

Jak myślisz w co uderzy piorun skoro maszt będzie najwyżej?

Masz będzie z rury stalowej, jak podłącze ją pod odgromienie to z automatu np antena internetowa również będzie podłączona, ale ma śrubkę na uziemieni i jak podłącze ją prawidłowo pod uziemienie (cała antena + uchwyty są metalowe) jak jest w instrukcji to wydaje mi się, że w tym momencie podłączam sobie odgromienie do uziemienia a to chyba nie jest najlepsze co można zrobić?

W mojej ocenie maszt pod odgromienie i po temacie.

Swoją drogę lepiej kup internet komórkowy z routerem, a na dach wystaw mocne anteny kierunkowe LTE

Pracuje zdalnie potrzebuje internetu bez limitu danych, z tego co się orientowałem to wszystkie oferty lte są z limitem danych (no chyba, że znacie jakąś bez limitu?)

Pracuje zdalnie potrzebuje internetu bez limitu danych, z tego co się orientowałem to wszystkie oferty lte są z limitem danych (no chyba, że znacie jakąś bez limitu?)

T-mobile chyba przez chwilę miało nielimitowany net w ofercie. Teraz to która ma być oferta? Operatorzy często ukrywają zapisy o limicie zastrzegając możliwość obniżenia prędkości w przypadku złamania FUP (Fair Usage Policy) czy szkodzenia sieci.

W Meganet brzmi to tak:

6.6. W przypadku Abonenta naruszającego lub zagrażającego integralności usług telekomunikacyjnych, Sieci lub przekazu, Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia prędkości transmisji danych w taki sposób, że nie będzie ona wyższa niż 16 kBit/sek. Od kolejnego Cyklu Rozliczeniowego ograniczenie to zostanie zniesione. Może być ono ponownie wprowadzane przez Operatora w przypadku wystąpienia przesłanki wskazanej w pierwszym zdaniu niniejszego punktu

AFAIK największy limit ma teraz Orange w Internecie Biurowym - 999GB.

Edytowane przez Kaizen

Z tego co znalazłem to T-mobile miał taką ofertę ale ją wycofał tzn ci co ją mają to nie mają limitów a nowi klienci już tylko maks do 300GB. Nie sądzę, że by T-mobile poszedł na cesję zwłaszcza jak jest na firmę. Ale dzięki za propozycję. Właśnie trochę ubolewam, bo mieszkam na nowej ulicy gdzie nie wiem za ile lat można spodziewać się światłowodu i jedyna sensowna alternatywa to radiówka, bo wszystkie oferty lte są z limitem danych.

Masz będzie z rury stalowej, jak podłącze ją pod odgromienie to z automatu np antena internetowa również będzie podłączona, ale ma śrubkę na uziemieni i jak podłącze ją prawidłowo pod uziemienie (cała antena + uchwyty są metalowe) jak jest w instrukcji to wydaje mi się, że w tym momencie podłączam sobie odgromienie do uziemienia a to chyba nie jest najlepsze co można zrobić?

Ja bym tego masztu pod odgromówkę nie podłączał jednak a jeśli już to wszyskie instalacje które z niego do budynku wchodzą muszą mieć bardzo dobrą ochronę przeciwprzepięciową.