Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie odległości budynku od drogi.

Planuję kupić działkę zaznaczoną na zdjęciu ( https://zapodaj.net/7eada893f7d39.jpg.html ) ma ona 23,5 m szerokości i tyle mi trzeba żeby postawić taki o to domek ( https://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-bukowej-33.html ) po wsunięciu garażu o metr do środka.

Dom będzie sąsiadować z drogą która jeszcze nie istnieje ale ma być drogą prywatną w której będę miał udziały.

W planie zagospodarowania jest napisane że minimalna odległość linii zabudowy liczona od zewnętrznej krawędzi jezdni drogi wewnętrznej (to jest prywatna?) wynosi 7,5 m dla budynków mieszkalnych. Jeśli byłaby to prawda to na działce o szerokości 23,5 m po odjęciu 7,5 od drogi i 4 od granicy działki z drugiej strony zostałoby mi 12 m na dom...

I teraz myślę czy jest sens kupować taką działkę.

Niestety, typowe piekło wąskich działek. Możesz sobie postawić co najwyżej kiosk. Daj sobie spokój z tą działką jeśli planujesz taki projekt. Będziesz potrzebował dużo szerszej i przez to droższej działki, którą będzie ciężko znaleźć. Ja już od prawie roku szukam działki, która będzie miała minimum 26 m szerokości... ciężko takie znaleźć. Edytowane przez domino34

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

W planie zagospodarowania jest napisane że minimalna odległość linii zabudowy liczona od zewnętrznej krawędzi jezdni drogi wewnętrznej (to jest prywatna?) wynosi 7,5 m dla budynków mieszkalnych. Jeśli byłaby to prawda to na działce o szerokości 23,5 m po odjęciu 7,5 od drogi i 4 od granicy działki z drugiej strony zostałoby mi 12 m na dom...

12 m na chałupę to powiedziałbym, że to jest tak jakby luksusowo nawet.

Ja swojej całej działki mam nieco ponad 13 m szerokości... i uważam, że całkiem fajną chatę udało mi się zaprojektować: szerokości 7,5 m, pow. 110 m2 (mogłem się dosunąć na 1,5m od granicy).

Przy okazji, proponowany projekt zawiera ściany pod kątem (strefa wejścia). To każe zapalić czerwoną lampkę. Takie rozwiązania nie są zbyt ergonomiczne. Architekt musi mieć bardzo poważne argumenty, by tak zaprojektować. Ja jednak ich tam nie widzę, wg. mnie tak zaplanowana garderoba i przejście do kotłowni to zmarnowane miejsce.