Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie salki do tenisa stołowego

Recommended Posts

Są tu jacyś spece od oświetlenia?

Za kilka miesięcy będę chciał poprowadzić instalację elektryczną w pomieszczeniu 4,40 x 8,90 [m] o wysokości 2,50 m.

Na środku pomieszczenia będzie stół do tenisa stołowego i chciałbym jakoś sensownie oświetlić to pomieszczenie, żeby światło nie oślepiało graczy oraz żeby nie było cienia nad stołem i żeby była dobra widoczność w trakcie gry.

Tradycyjnie stosowane były chyba takie klosze powieszone nad siatką, ale ze względu na małą wysokość pomieszczenia (2,50m) chyba nie ma takiej konieczności?

Nie wiem, czy może kilka paneli LED rozmieszczonych nad stołem i w pozostałych częściach pomieszczenia spełniłoby swoje zadanie?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z doborem oświetlenia do takiej salki, to byłbym wdzięczny.

• 3 weeks później...

Sorry, ale odnoszę wrażenie, że chcesz tu przemycić reklamę.

Z tego co widzę, to oczywistym jest, że to oświetlenie nie jest cienkie i najprawdopodobniej wymaga podwieszanego sufitu, więc ma się to nijak do mojego pytania.

Czy uważacie, że takie oświetlenie taśmami LED 24V będzie w sam raz?

Oświetlenie pingla.jpg

• 3 months później...
  • 1 month później...

Jestem na bieżąco w temacie bo właśnie wymieniam oświetlenie w pokoju do pingponga na takie jak w załączniku. Mam je obok w biurze i jest rewelacyjne. Zresztą gracze mi tak doradzili. Szkoda bo w sumie wymieniam nowe na nowe ;) Ale te ledy punktowe mega mnie wkurzały...

Pokój mam o wymiarach 6.8x4.8 i wysokości około 3m. W moim przypadku dwa takie panele 60x60 w zupełności wystarczą. U siebie daj 3. Podeślę potem zdjęcie jak to wszystko jest zapalone z boku.

Zdjęcia przedstawiają mój pokój do gry wraz z najnowszym zakupem- dartem ;) Go oświetliłem halogenem, którego lotki nie będą w stanie przebić.

1609342137169.jpg

1609342423892.jpg

1609342137157.jpg

Potwierdzam - te oprawy panelowe są naprawdę niezłe - mam je w kilku pomieszczeniach jako główne oświetlenie i do pracy (czy gry) nadają się idealnie. Co ciekawe, w środku to pop prostu kilkadziesiąt diód rozmieszczonych po obwodzie, ale matowe szkło+biały ekran dają właśnie doskonały efekt.

Potwierdzam - te oprawy panelowe są naprawdę niezłe - mam je w kilku pomieszczeniach jako główne oświetlenie i do pracy (czy gry) nadają się idealnie. Co ciekawe, w środku to pop prostu kilkadziesiąt diód rozmieszczonych po obwodzie, ale matowe szkło+biały ekran dają właśnie doskonały efekt.

Tylko moim zdaniem jest to światło mało przyjemne. Dobre do biura czy pokoju sportowego.

Jednak np. w salonie, sypialni czy pokojach dzieci raczej bym go nie zamontował.

Choć z drugiej strony to każdy rodzaj oświetlenia ma plusy i minusy ;)

Najbardziej osobiście nie trawie tych punktowych ledów czy tam halogenów.

Chodziło mi o to jak się gra na panelach podłogowych. :)

Ja nie mam paneli, tylko płytki ;)

Z innej beczki, generalnie rewelacja mam je w całym domu i mega polecam.

Kosztowały 90zł/M2 firmy Nova Gala i oprócz tam wysokich parametrów ścieralności, grubości itd. są dodatkowo barwione w masie. Ja nie wiem czy do 200zł/M2 jest jakaś konkurencja dla nich, która również byłaby tak wytworzona. Oni w zeszłym roku otworzyli nowy zakład i mega podnieśli jakość, nie podnosząc ceny.

• 2 years później...
Witam! Wydaje się, że masz konkretny plan dotyczący oświetlenia dla tego pomieszczenia. Faktycznie, ze względu na niewielką wysokość (2,50 m) tradycyjne klosze mogą okazać się niepraktyczne. Rozważenie kilku paneli LED umieszczonych strategicznie nad stołem oraz w innych częściach pomieszczenia może być dobrym rozwiązaniem. To pozwoli na równomierne i niewpadające w oczy oświetlenie, co jest kluczowe podczas gry w tenisa stołowego. Zalecam przetestowanie różnych konfiguracji, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie dla Twojej salki. Jeśli jednak potrzebujesz bardziej specjalistycznej porady, warto skonsultować się z ekspertem ds. oświetlenia. Jeśli interesuje Cię także zakłady bukmacherskie, możesz sprawdzić aktualny ranking bukmacherów na stronie https://www.probukmacher.pl/ranking-bukmacherow/. Życzę powodzenia z Twoim projektem instalacji elektrycznej! Edytowane przez PippaMartin