Robinson74 14.06.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Są tu jacyś spece od oświetlenia?Za kilka miesięcy będę chciał poprowadzić instalację elektryczną w pomieszczeniu 4,40 x 8,90 [m] o wysokości 2,50 m.Na środku pomieszczenia będzie stół do tenisa stołowego i chciałbym jakoś sensownie oświetlić to pomieszczenie, żeby światło nie oślepiało graczy oraz żeby nie było cienia nad stołem i żeby była dobra widoczność w trakcie gry.Tradycyjnie stosowane były chyba takie klosze powieszone nad siatką, ale ze względu na małą wysokość pomieszczenia (2,50m) chyba nie ma takiej konieczności?Nie wiem, czy może kilka paneli LED rozmieszczonych nad stołem i w pozostałych częściach pomieszczenia spełniłoby swoje zadanie?Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z doborem oświetlenia do takiej salki, to byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kapi89 16.06.2020 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Hmm a myślałeś może o lampach l:spam: Dają fajne światło dzienne, bardzo zbliżone do tego słonecznego, myślę że tenis stołowy byłby w ten sposób dużo przyjemniejszy Edytowane 16 Czerwca 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.06.2020 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Ktoś? Coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.06.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Cześć, u mnie w domu rodzinnym w suterynie jest pokój ze stołem do ping ponga. Pomieszczenie oświetlają dwie jarzeniówki umieszczone mniej więcej nad miejscem, gdzie zaczyna się stół/stoi gracz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andi79 12.07.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 (edytowane) W takim miejscu fajnie by pasowała lampa która wygląda jak sztuczne okno taka lampa pasuje również do salonów czy kuchnio-salonów. Widziałem u znajomego w domu. Wygląda to bardzo nowocześnie Edytowane 11 Września 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.07.2020 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Sorry, ale odnoszę wrażenie, że chcesz tu przemycić reklamę. Z tego co widzę, to oczywistym jest, że to oświetlenie nie jest cienkie i najprawdopodobniej wymaga podwieszanego sufitu, więc ma się to nijak do mojego pytania. Czy uważacie, że takie oświetlenie taśmami LED 24V będzie w sam raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciekelektryk 01.11.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Cześć. Aby podejść do tematu profesjonalnie należy dokonać symulacji oświetlenia np w programie Dialux. Dzięki temu możemy zaplanować oświetlenie uzyskując zadowalające i spełniające wymogi standardy oświetlenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.11.2020 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Chodzi o ten program? https://www.dialux.com/en-GB/download Czy to płatny program? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.11.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Darmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciekelektryk 04.11.2020 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 (edytowane) Chodzi o ten program? https://www.dialux.com/en-GB/download Czy to płatny program? Tak to jest ten program. Jest on darmowy i nie bardzo trudny i w dodatku w języku Polskim. Pozdrawiam. Edytowane 4 Listopada 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.11.2020 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Pewnie mam za starego kompa, bo: The .NET Framework 4.7.2 is not supported on this operating system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 30.12.2020 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Jestem na bieżąco w temacie bo właśnie wymieniam oświetlenie w pokoju do pingponga na takie jak w załączniku. Mam je obok w biurze i jest rewelacyjne. Zresztą gracze mi tak doradzili. Szkoda bo w sumie wymieniam nowe na nowe Ale te ledy punktowe mega mnie wkurzały... Pokój mam o wymiarach 6.8x4.8 i wysokości około 3m. W moim przypadku dwa takie panele 60x60 w zupełności wystarczą. U siebie daj 3. Podeślę potem zdjęcie jak to wszystko jest zapalone z boku. Zdjęcia przedstawiają mój pokój do gry wraz z najnowszym zakupem- dartem Go oświetliłem halogenem, którego lotki nie będą w stanie przebić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 30.12.2020 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Super. W sumie ja już mam przygotowaną instalację pod taśmy LED, no ale zobaczymy. Czy na tych panelach gra się wygodnie?Dart w tym samym pomieszczeniu co stół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 31.12.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Na panelach gra się bardzo wygodnie, gdyż nie dają one praktycznie cienia. Stół mam w tym samym pomieszczeniu co dart i nie jest to żaden problem. Poniżej zdjęcie, gdzie wszystko widać trochę lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 31.12.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Potwierdzam - te oprawy panelowe są naprawdę niezłe - mam je w kilku pomieszczeniach jako główne oświetlenie i do pracy (czy gry) nadają się idealnie. Co ciekawe, w środku to pop prostu kilkadziesiąt diód rozmieszczonych po obwodzie, ale matowe szkło+biały ekran dają właśnie doskonały efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 31.12.2020 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Potwierdzam - te oprawy panelowe są naprawdę niezłe - mam je w kilku pomieszczeniach jako główne oświetlenie i do pracy (czy gry) nadają się idealnie. Co ciekawe, w środku to pop prostu kilkadziesiąt diód rozmieszczonych po obwodzie, ale matowe szkło+biały ekran dają właśnie doskonały efekt. Tylko moim zdaniem jest to światło mało przyjemne. Dobre do biura czy pokoju sportowego. Jednak np. w salonie, sypialni czy pokojach dzieci raczej bym go nie zamontował. Choć z drugiej strony to każdy rodzaj oświetlenia ma plusy i minusy Najbardziej osobiście nie trawie tych punktowych ledów czy tam halogenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 31.12.2020 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Na panelach gra się bardzo wygodnie, gdyż nie dają one praktycznie cienia. Chodziło mi o to jak się gra na panelach podłogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 01.01.2021 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Chodziło mi o to jak się gra na panelach podłogowych. Ja nie mam paneli, tylko płytki Z innej beczki, generalnie rewelacja mam je w całym domu i mega polecam. Kosztowały 90zł/M2 firmy Nova Gala i oprócz tam wysokich parametrów ścieralności, grubości itd. są dodatkowo barwione w masie. Ja nie wiem czy do 200zł/M2 jest jakaś konkurencja dla nich, która również byłaby tak wytworzona. Oni w zeszłym roku otworzyli nowy zakład i mega podnieśli jakość, nie podnosząc ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 02.01.2021 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Duże (szerokie na ok 50-60cm) plafony na 2-3 żarówki standardowe z blendą z tkaniny, niskie i dobrze rozpraszające światło 2 sztuki albo 4 to full wypasJako żarówki możesz zastosować sobie dowolne -jak będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PippaMartin 17.09.2023 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2023 (edytowane) Witam! Wydaje się, że masz konkretny plan dotyczący oświetlenia dla tego pomieszczenia. Faktycznie, ze względu na niewielką wysokość (2,50 m) tradycyjne klosze mogą okazać się niepraktyczne. Rozważenie kilku paneli LED umieszczonych strategicznie nad stołem oraz w innych częściach pomieszczenia może być dobrym rozwiązaniem. To pozwoli na równomierne i niewpadające w oczy oświetlenie, co jest kluczowe podczas gry w tenisa stołowego. Zalecam przetestowanie różnych konfiguracji, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie dla Twojej salki. Jeśli jednak potrzebujesz bardziej specjalistycznej porady, warto skonsultować się z ekspertem ds. oświetlenia. Jeśli interesuje Cię także zakłady bukmacherskie, możesz sprawdzić aktualny ranking bukmacherów na stronie https://www.probukmacher.pl/ranking-bukmacherow/. Życzę powodzenia z Twoim projektem instalacji elektrycznej! Edytowane 20 Września 2023 przez PippaMartin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts