Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie poziomu podłogi z ogrzewaniem bez straty ciepła

katelot

Recommended Posts

W mieszkaniu mam ogrzewanie podłogowe zaplanowane na R=0,071

W salonie z aneksem planuję mieć laminat QuickStep 9mm + podkład 2mm o łącznym R=0,071 oraz w aneksie gres 80x80 (10mm + 5mm kleju).

Wychodzi 4mm różnicy poziomu pomiędzy podłogami. Zastanawiam się, jakie mam dostępne opcje:

A) masa samopoziomująca pod panele 4mm (na powierzchni ok 55m^2)

- czy łatwo jest zrobić taką dodatkową wylewkę?

- jaką masę samopoziomującą użyć?

- czy są jakieś minusy?

- zauważyłem, że używa się określeń masa, wylewka, zaprawa samopoziomująca - czy to jest to samo?

B) kupić panel QuickStep 12mm + podkład 2mm o łącznym R=0,081 - nadal w granicach tolerancji (20%).

- zakładam, że 1mm różnicy jest do przeżycia i listwa go zamaskuje

- minusem jest bardzo mały wybór laminatów

C) dać cieńszy gres, lub cieńszą warstwa kleju

- czy są kleje cienko-warstwowe do gresu 80x80?

- jaka jest minimalna grubość kleju do takiej dużej płytki?

D) szlifowanie wylewki 4mm (na powierzchni ok 20m^2), aby obniżyć poziom gresu

- czy da się to zrobić precyzyjnie?

- czy istnieje możliwość uszkodzenia wylewki?

- jakie są minusy?

Jaką drogą byście poszli, czy macie jakieś inne pomysły?

Dzięki!

Opcje są uzależnione od dostępnych materiałów i zamierzonego wykończenia.

Nie wiem czemu kleju pod płytką gresową będzie aż 5mm....według mnie jeśli jastrych jest równy to sprawa zakończy się na 3mm , owszem jeśli podłoga nie grzeszy równością to wyrównywanie jej do 5 mm będzie tu OK.

Pogrubienie okładziny podłogowej z 9 do 12 mm będzie tu najlepszym wyjściem, a straty na ogrzewaniu podłogowym będą niezauważalne.

Robienie samemu wylewki samopoziomującej w zależności od poziomu i stanu jastrychu podłogowego może wyjść różnie.

• Like 1

Dzięki za poradę. Rzeczywiście okładzina 12mm jest w tym przypadku najłatwiejszym wyjściem. 5mm kleju - sugerowałem się wielkością płytki gresowej (80x80) oraz zalecaną w specyfikacji wielkości zęba (10mm). Jednak mieszkanie jest z rynku pierwotnego i zakładam, że wylewka będzie równa. Gdyby dało się kleić na 3mm - było by super.

Przygotowuję się jednak mentalnie na wariant wylewki, ponieważ jest tylko kilka paneli 12mm, a żona - widzę, że nie jest co do żadnego przekonana. Jednak paneli o grubości 8mm jest dużo więcej.

Masę samopoziomującą nie wylewałbym oczywiście sam, tylko fachowiec. Czy przy takich założeniach, nadal to duże ryzyko? :)

W przypadku wylewki, jaką powinno się użyć? Czy na jastrych z ogrzewaniem można np. położyć 4mm-5mm takiej masy: https://knauf.pl/produkty/knauf-m4-special-fiber- ?

Wylewka kładziona byłaby tylko w pokojach, przedpokoju, salonie - czyli pomieszczenia suche.

Jak masz dobry jastrych (nie zakładaj - weź speca od płytek, a jeszcze lepiej od parkietu, i sprawdź), to nie ma sensu kombinowanie z klejem i wylewkami. Szkoda pieniędzy i ryzyka. Jak chcesz wydać kasę to weź lite drewno odpowiedniej grubości i przyklej, kombinuj z podkładem albo weź panele 12mm - tu jest spory wybór

Zbyt cienka warstwa nawet najlepszego elastycznego kleju może nie dać rady skompensować naprężeń i pracy na ogrzewaniu podłogowym.

Nie zapomnij wygrzać podłogówki sprawdzić wilgotności przed klejeniem.

Przygotowuję się jednak mentalnie na wariant wylewki, ponieważ jest tylko kilka paneli 12mm, a żona - widzę, że nie jest co do żadnego przekonana. Jednak paneli o grubości 8mm jest dużo więcej.

Masę samopoziomującą nie wylewałbym oczywiście sam, tylko fachowiec. Czy przy takich założeniach, nadal to duże ryzyko? :)

.

Na podłogówce kładłem 3 mm dla płytek 60 x 30, więc jeśli u Ciebie jest 80 x 80 to faktycznie wyjdzie min 5 mm.

Jeśli sprawa oparła się o żonę to nie ma rady, rób wylewkę. Wszystko zależy od poziomu aktualnej podłogi a że 4 mm to niewiele dlatego dobry unigrunt, trochę pianki dylatacyjnej do wylewek, wałek z kolcami do masy samopoziomującej i do roboty.

Edytowane przez Mareks77