Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż więźby - ocena

Robinson74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uszczelka klinowa to słaby materiał. Taśma karbowana nadaje się tylko na przód komina. Boki będą wyglądać kiepsko a tył będzie zatrzymywał wszelki pył i wodę. Najlepiej prezentuje się gładka taśma ołowiana. Rury spustowe lepiej mocować na kolki ślimakowe. Pozdrawiam.

Kratka wentylacyjna okapu z grzebieniem to "wróblówka". Trudno ją zastąpić innym materiałem bo podtrzymuje pierwszy rzad dachówek. Kiedyś była wersja aluminiowa. Na osłonę otworów można zastosować blachę aluminiową perforowaną lub drobną siatkę metalową. Pozdrawiam.

Okap trochę dziwny. Wygląda, że pierwsza łata na sztorc dlatego ta wróblowka tak daleko cofnięta. Jak jest wyprowadzone krycie wstępne? Zdjęcie pokazuje poziomy fragment. Będą tworzyć się zastoiny. Na zdjęciu widać jakieś odpadki drewna, liście? Pozdrawiam.

Te zanieczyszczenia, które widać na poprzednim zdjęciu to mogą być jakieś ścinki drewna. Nie pamiętam.

Membrana jest sprowadzona do rynny, ale właśnie tak się obawiam, że niekoniecznie ze spadkiem na samym końcu.

A tu taka "demonstracja" jak to ma wyglądać. Kontrłaty 4cm, łaty 4cm.

IMG_20200810_083151a.jpg

I to kolejny dowód potwierdzający moją tezę, że folia nie nadaje się na krycie wstępne! To dość typowe zjawisko, przeciek na kontrłatach. Folia powinna być montowana w lekkim zwisie ~5 mm wówczas woda płynie środkiem. Pozdrawiam.

I to kolejny dowód potwierdzający moją tezę, że folia nie nadaje się

To tak, jak dowód na to, że gdy ktoś zamorduje przy pomocy noża, to nóż nie nadaje się do krojenia chleba. Każdym narzędziem trzeba umieć się posługiwać.

Wiadomo, że przykręcenie kontrłaty uszkodzi membranę. Dlatego należy pod kontrłatę dać uszczelkę czy to w postaci taśmy, czy uszczelki w płynie.

W psychologii Twoje podejście znane jest pod nazwą "efektu potwierdzenia"

Edytowane przez Kaizen

Tak, Ty jesteś zwolennikiem folii a ja zdecydowanym jej przeciwnikiem. Ja nie komentuję Twoich wpisów a Ty obsesyjnie komentujesz moje. Ty nie wykonujesz dachów a ja tak. Ostatnio praktycznie same remonty polegające na demontażu pokrycia i w miejsce zniszczonej folii montuję nowe krycie wstępne papą. Twoje wpisy zachęcają do stosowania folii i bardzo Ci za to dziękuję bo mnie i moim kolegom dekarzom zapewni to pracę na długie lata. Reasumując robisz dobrą robotę. Tak trzymaj. Pozdrawiam.

Czyli teraz w łatwy sposób nie da rady tego poprawić, np. poprzez wciśnięcie jakiegoś uszczelniacza pistoletem w miejscach bicia gwoździ?

No cóż, mam nadzieję, że po położeniu dachówki takie rzeczy nie będą się dziać.

Nie będę na razie ocieplał poddasza i przez całą zimę będę obserwował co się dzieje.

Będę obserwował sytuację przez całą zimę.

Tak się zastanawiam, czy są jakieś mini-czujniki wilgoci, które mógłbym w przyszłości umieścić w kilku miejscach na wełnie na skosach, żeby kontrolować wilgotność i zawczasu wiedzieć o problemie, a nie wtedy jak wełna będzie już mokra.

W warstwie izolacji cieplnej odbywają się coroczne cykle. W określonych warunkach (ujemne temperatury) para wodna przechodząc warstwę izolacji cieplnej skrapla się a skropliny zamarzają. Wzrost temperatury na zewnątrz spowoduje stopienie lodu i odparowanie wody. Jak z tego widać dach nie musi przeciekać aby wełna była mokra. To normalne zjawisko i nie ma się czym przejmować. Pozdrawiam.

Tak, Ty jesteś zwolennikiem folii a ja zdecydowanym jej przeciwnikiem. Ja nie komentuję Twoich wpisów a Ty obsesyjnie komentujesz moje. Ty nie wykonujesz dachów a ja tak. Ostatnio praktycznie same remonty polegające na demontażu pokrycia i w miejsce zniszczonej folii montuję nowe krycie wstępne papą. Twoje wpisy zachęcają do stosowania folii i bardzo Ci za to dziękuję bo mnie i moim kolegom dekarzom zapewni to pracę na długie lata. Reasumując robisz dobrą robotę. Tak trzymaj. Pozdrawiam.

Jeżeli ktoś pracuje w danej branży ,ma z tym do czynienia na co dzień ,widzi konsekwencje danych rozwiązań to patrzy na to z innej perspektywy .

Ja mam u siebie folię ,pełne deskowanie ,teraz dałbym papę ,zdecydowanie ,bo co z takiej naciągniętej szmatki zostanie za kilkanaście lat?