Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Thessla z odzyskiem wilgoci

Recommended Posts

Po co odzyskiwać wilgoć gdy na zewnątrz jest jej dostatek?

Jak na zewnątrz jest dostatek, to ERV nie odzyskuje (a jak jest nadmiar to "odzyskuje" w drugą stronę - tak samo, jak z ciepłem).

Tylko czy oby na pewno jest dostatek?

attachment.php?attachmentid=465155

Na wykresie widać kiedy został wymieniony wymiennik.

Widać spadek . Podobnie jak u mnie - chociaż ciągle mam ERV.

A co u Ciebie było po 23 maja? U mnie wzrost, jak widać na wykresie. Ale do 60% nie doszło.

Bez otwarcia okna taki spadek jest u mnie niemożliwy.

A jak przy tym spadku zmieniła się temperatura?

ERV2.jpg

Edytowane przez Kaizen

• Odpowiedzi 628
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rzeczywiście po 23 wzrosło. Ale patrząc na wykres z maja, to od 15 maja nie ma sensu żaden odzysk. Zgadzam się, że gdy na zewnątrz jest wyższa wilgotnośc, to odzysk działa w drugą stronę, ale tego odzysku do domu jest zdecydowanie więcej i biorąc pod uwagę doświadczenia z jesieni ubiegłego roku, teraz będę używał HRV w okresie letnim.

Poniżej wykres wilgotności bezwzględnej na zewnątrz oraz w salonie i na wywiewie.

Capture.JPG

• 3 months później...
Cześć, pytanie do osób które mają dwa wymienniki i przekładają, np. @Owczar

W jakiś konkretny sposób zabezpieczacie/osuszacie wymiennik który jest poza rekuperatorem, tak aby. np. przez 3msc nic się tam nie zalęgło?

myję wymiennik "pod prysznicem" :), potem parę dni dosycha, obracam go co jakiś czas, po wyschnięciu pakuję do worka foliowego ( ma dziury dla przepływu powietrza) i do kartonu (też dziury) i na półkę w garażu - wymiennik to sam plastik nie ma co się zalęgać, klucz to dobrze go wysuszyć po myciu.

Dzieki za podpowiedzi!

@Owczar - Skąd wiesz, że nie ma w nich skroplin?

Ja mam obecnie ERV, planuję zakupić i wymienić na HRV bo mimo sporej wymiany powietrza mam b. wysoką wilgotność ostatnio -> 13, 14 a czasem nawet 15g/m3 w domu - wymiennik ma za dobry odzysk :)

Słyszałem że ERV jest wykonany z jakiegoś materiału który bardzo boi się promieniowania UV, dlatego nie powinien leżeć na świetle - dlatego chciałem go od razu wrzucić do kartonu, tylko od razu pomyślałem jak zabezpieczyć żeby w środku nie urosły jakieś pleśnie gdyby została tam wilgoć (a tego nie widać)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

mam zamiar jeszcze w tym roku zamontować reku i AirPack4 300h Energy++. Tak sobie czytam i czytam i coraz większy mętlik w głowie :rolleyes: Czy kupić zwykły i ewentualnie dokupić wymiennik ERV jak będzie zbyt niska wilgotność, czy może już z ERV i ewentualnie dokupić zwykły jeśli będzie zbyt duża wigotność, Co byście zrobili gdyby przyszło Wam jeszcze raz kupować centralę?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Witam wszystkich,

mam zamiar jeszcze w tym roku zamontować reku i AirPack4 300h Energy++. Tak sobie czytam i czytam i coraz większy mętlik w głowie :rolleyes: Czy kupić zwykły i ewentualnie dokupić wymiennik ERV jak będzie zbyt niska wilgotność, czy może już z ERV i ewentualnie dokupić zwykły jeśli będzie zbyt duża wigotność, Co byście zrobili gdyby przyszło Wam jeszcze raz kupować centralę?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

kupuj od razu z wymiennikiem entalpicznym. Szkoda pieniędzy i czasu na żonglowanie wymiennikami. Przy ERV nie sądzę żebyś narzekał na zbyt dużą wilgotność. Takie warunki mogą zdarzyć się jedynie wczesnym latem, wtedy przy ERV faktycznie będzie gorzej z zmniejszaniem wilgotności ale jeśli źródłem wyższej wilgotności będzie powietrze z zewnątrz to ERV będzie wolniej ją przekazywał do wewnątrz.

kupuj od razu z wymiennikiem entalpicznym. Szkoda pieniędzy i czasu na żonglowanie wymiennikami. Przy ERV nie sądzę żebyś narzekał na zbyt dużą wilgotność. Takie warunki mogą zdarzyć się jedynie wczesnym latem, wtedy przy ERV faktycznie będzie gorzej z zmniejszaniem wilgotności ale jeśli źródłem wyższej wilgotności będzie powietrze z zewnątrz to ERV będzie wolniej ją przekazywał do wewnątrz.

Bazując na swoich doświadczeniach, oraz wielu użytkowników na tej grupie - niektórzy wręcz szukali wymiennika HRV żeby ratować sytuację - nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?364487-Thessla-z-odzyskiem-wilgoci/page22

Analizując podobne okresy z zeszłego roku - 1 wrzesień - 15 październik.

Wilgotność bezwzględna średnia z tego okresu w g/m3:

na zewnatrz 9.54

salon 10.8

w tym roku

na zewnątrz10.8

salon 11

W zeszłym roku wilgotność była średnio o 1,5g/m3 wyższa w domu niż na zewnątrz. W tym roku na HRV o 0.2g.

[ATTACH=CONFIG]466666[/ATTACH]

Fiolteowy to wilgotność bezwzględna wywiewu - średnia z domu, żółty to nawiew, a zielony na zewnątrz. Nocami, gdy WB spadała, reku odzyskiwało wilgoć z domu, choć było jej pod dostatkiem. Oczywiście to tylko okres przejściowy i da się to przeżyć. Ale biorąc pod uwagę, że thessla ERV kosztuje niewiele mniej niż thessla HRV plus aftermakret wymiennik ERV to warto się zastanowić.

• Like 1

Analizując podobne okresy z zeszłego roku - 1 wrzesień - 15 październik.

Wilgotność bezwzględna średnia z tego okresu w g/m3:

na zewnatrz 9.54

salon 10.8

w tym roku

na zewnątrz10.8

salon 11

A powiedz, ile wilgoci pobranej z czerpni wychwyciła w zeszłym roku chłodnica, a ile w tym? Bo chyba nie powiesz, że we wrześniowe upały nie pracowała?

Z tych danych nie da się wyciągać wniosków na temat ilości wilgoci odzyskanej przez ERV. Zwracam też uwagę, że 11g/m3 przy 23* (a w upały nie miałeś więcej?) to 54% wilgotności, czyli jak najbardziej komfortowo.

Do tego dodajmy, że jak ktoś ma klimę, która w upały (gdy wilgotność najbardziej dokucza) skutecznie osusza to ERV będzie "odzyskiwało suchość".

I wywiew to nie jest średnia wilgotność w domu, tylko w łazienkach i kuchni, czyli z pomieszczeń wilgotnych w których są wywiewy. W pomieszczeniach z nawiewami jest niższa.

We wrześniu 2022 reku zredukowało 30l wody, a odzyskało 80l. Tyle w temacie :)

We wrześniu chłodzenie i chłodnica owszem, były włączone przez pół miesiąca, ale temperatury DZ były wysokie. Chłodzenie włączane okresowo - po wyłączeniu chłodzenia, woda która nie spłynęła odparowauje i chłodnica działa przez chwilę jak nawilżacz.

Zresztą, to nie ja miałem po 70% wilgotność w domu, a inni użytkownicy, więc to nie był tylko mój problem - u mnie sporadycznie przekraczało 60%.

Wymiennik. Chłodnica wtedy nie działała, bo to nie bytł zbyt gorący wrzesień.

Czyli sam rekuperator załagodził wahania wilgotności "odzyskując" zarówno nadmiar ja i niedobór wilgoci, w okresie, gdy nie trzeba chłodzić. I wg wykresu max wilgotności w salonie to było 12,4g/m3 (czyli przy 23* to by było 60%) a min. 7,96g/m3 (czyli przy 23* to byłoby 39%)? Czyli nie przekroczyło górnej granicy normy - ale spadło poniżej minimum i uważasz, że to było zbyt wilgotno?

To bez odzysku wilgoci ile miałeś w tym roku w tym czasie minimalnie?

IMO pokazujesz dowód, że w tym okresie jak najbardziej przydatny było odzysk wilgoci.

A w upały, w domu z typową klimatyzacją, ERV odzyskuje "suchość" (przy Twoim chłodzeniu płaszczyznowym i chłodnicy na wentylacji być może faktycznie ERV odrobine pogorszy sytuację - ale bym się nie zakładał).

Edytowane przez Kaizen