Owczar 18.06.2021 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Tak się czasem zastanawiam, czy są na tym forum posty, które pisałeś na trzeźwo, czy po prostu swoim chamstwem markujesz swoją głupotę. Choć im dłużej czytam co piszesz, tym bardziej mam wrażenie, że jak czegoś nie potrafisz zrozumieć, to wychodzi z Ciebie Twoja prawdziwa natura. Już dawno ustaliliśmy, że Twój dom nie podlega prawom fizyki i to co spotykasz w normalnych warunkach, u Ciebie wygląda zupełnie inaczej. Nie masz nic mądrego do powiedzenia - po prostu nie pisz. Twoja aktywność spadnie o jakieś 98%, ale wszyscy na tym zyskają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.06.2021 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Nie Arturro. Są ludzie, którzy mieszkają w lepiance całe życie i też są zadowoleni. Nie przeszkadza im nic. Ty jesteś zadowolony ze swojego rozwiązania, ale zrozum, że niektórzy oczekują po prostu więcej niż tego że im wydmucha wilogc z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.06.2021 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 A ja przeczytałam jedną książkę - Małego Księcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.06.2021 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 No widzisz, Ty mieszkasz z WM, a ja mieszkam z rodziną. A tę książkę czytałem, gdy Ty skakałeś jak żabka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.06.2021 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Od wczoraj bilans wymiennika jest już na plus - redukuje wilgoć oraz odzyskuje chłód. W tej chwili prawie 1.2g/M3 a odzysk energii 0.4kW. Reasumując - przy klimatyzacji erv jest wartością dodaną. Bez klimatyzacji przeszedłbym na lato na zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 19.06.2021 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Jesteś pewien z tą podmianą na lato? Erv poprzez przekazanie wilgoci z nawiewu do wywiewu ograniczy szybkość wzrostu wilgotności w domu jeśli na zewnątrz będzie wysoka. Problem jest gdy sytuacja się odwróci i chcemy to wykorzystać żeby dosuszyc wnętrze wtedy musielibyśmy włączać bypass ale Nie wiem ile takich dni jest w roku i czy w tym przypadku nie tracilibysmy brakiem odzysku chłodniejszej temperatury z wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.06.2021 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Obawiam się, że w praktyce wilgotność w domu będzie zawsze nieco wyższa niż na zewnątrz poprzez efekt toczonej kuli. W domu mamy zyski bytowe - raz mniejsze raz większe. Powietrze wywiewane z domu ma wilgotność wyższa od tej na zewnątrz (chyba że mamy klimę). A więc to nawiewane będzie przejmować wilgoć z wywiewu doprowadzając do wzrostu wilgotności wewnątrz - to spowoduje, że wywiewane będzie jeszcze bardziej wilgotne. Oczywiście będą wyjątki - nagły wzrost wilgotności na zewnątrz przez deszcz - wtedy przez chwilę będzie proces odwrotny. Nie chcę dopuszczać do wzrostu wilogci w domu, więc nie puszczę go bez chłodnicy. Może jest na forum ktoś ktos używa erv i podzieli się wartościami wilgotności w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 19.06.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Jak się ogarnę to w ten weekend zamontuje swój reku z erv i wrzuce do środka 4 szt termometrów i higrometrow xiaomi. Mam już wszystko tylko muszę zrobić dziury w elewacji i powiesic reku i pospinac. Teraz przy braku wentylacji i otwieranych oknach mam 57% wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.06.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 A w jakiej temperaturze ta wilgotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 19.06.2021 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.06.2021 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Punkt rosy na ten moment wyżej niż na zewnątrz - w nowym domu jak najbardziej normalne. No ciekawe jak to będzie wyglądało po uruchomieniu wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.06.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 Obawiam się, że w praktyce wilgotność w domu będzie zawsze nieco wyższa niż na zewnątrz poprzez efekt toczonej kuli. Dodaj. że bezwzględna - o czym mało kto ma pojęcie rozumiejąc wilgotność zawsze w % wilgotności względnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.06.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2021 [ATTACH=CONFIG]457223[/ATTACH] Ach czemuż to gabinet umarł w kwietniu? A czemu sypialnia 3 świeci na czerwono przy dokładnie takich samych parametrach jak sypialnia 2? No i wszędzie wilgotność w normie. Za to z tamperaturą wszędzie jest niefajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 20.06.2021 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Temperaturę zbieram przez czujniki xiaomi bluetooth. Raspberry pi jest na piętrze i gabinet z parteru jest poza zasięgiem. Sypielnia2 jest najbliżej i nie powinno być problemu z zasięgiem ale czasami nie łapie. Sypielnia2 i sypialnia3 maja takie samo południowe okno a czujniki xiaomi są bardzo dokładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.06.2021 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Planujesz klimatyzację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 20.06.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Raczej nie. Może kiedyś nie wykluczam. Potestuje wietrzenie nocne przez reku i chłodzenie pompą ciepła podłogi (temp powyżej punktu rosy, może 20C ). Wiem że obydwie metody nie mają dużej wydajności ale bardziej chodzi o to żeby ograniczyć wzrost temperatury i doczekać przeniknięcia upałów. Jak już temperatura wzrośnie to wiem że tymi metodami jej nie zmniejsze. Teraz przez noc przy otwartych oknach temperatura spadła jedynie 1 -1,5C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.06.2021 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 (edytowane) Chłodząc pasywnie jeszcze bardziej spotęgujesz wysoką wilgotność. Od tych 3 dni w końcu energetycznie w trybie chłodzenia wychodzi się na plus. Chłodnica od 2 dni się nie wyłacza, a chłodzenie pasywne działa po max kilka godzin w ciągu dnia. Wilgotność bezwzględna wywiewu w okolicach 12.3g/m3 - w tej chwili, za chłodnicą 10,6-11,5g/m3. Na zewnątrz oscyluje w okolicach 14,5-16g/m3. Wilgotność bezwględna w nocy wcale nie jest niższa niż w ciągu dnia - jeśli nie spada poniżej punktu rosy to jest praktycznie taka sam jak w dzień, a czasem nawety wyższa. Więtrzac w trybie bypass wilgotność w domu wyrówunuje się z tą na zewnątrz plus zyski bytowe. U mnie przy 3 osobach średnio 1-1,5g na każdy m3. Rano bypass się zamyka - wywiew robi się przykładowo 15,5gm/3, a na zewnątrz masz 14,5g- co za rekuperatorem daje już ponad 15g. Wilgotność w domu będzie rosła, więc na wywiewie po czasie zrobi się już 16g, a na nawiewie 15,5g itd. Niekończący się proces odzysku przy ciągłym stałym dodatku zysków bytowych. Poza tym ERV pracuje as design - redukuje wilgoć gdy wywiew jest bardziej suchy niż nawiew - w tej chwili przy 140m3/h redukcja wody to 240g/h, chłodnica robi kolejne 200 i mamy łącznie ponad 400g mniej o każdej godzinie. Wczoraj rekuperator zredukował 3,2kg, a chłodnica wykropliła 5,7kg - raczem prawie 9kg. W zeszłym roku całą te wodę wykraplała chłodnica, więc wielkiej różnicy to nie robi, ale sprawność ERV jest jednak wyższa i w trybie grzania i chłodzenia. Jednak jak pisałem i jak wcześniej podejrzewałem - ERV latem bez klimatyzacji może działać odwortnie niż byśmy tego chcieli. Z klimatyzacją super sprawa, bez idealną opcją jest podmiana wymiennika na lato. Edytowane 20 Czerwca 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 20.06.2021 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 A powiedz mi kiedy komfort będzie większy. Czy przy 25C i 68% czy przy 30C i 50%. Podejrzewam że to drugie. Widzę że chłodzisz powietrze do 14C rozumiem że masz zaizolowane kanały wentylacyjne na całej długości ? Jaka temperature i wilgotność względną dzięki temu utrzymujesz w domu przy obecnych warunkach? Ja u siebie mam reku i pompę w garażu więc mogę sobie wstawić chłodnice na kanale wentylacji. Jaki jest koszt takiej chłodnicy? Czy może lepiej w tej cenie (?) od razu klimę do salonu i na korytarz na piętro? Albo może tylko do sypialni żeby lepiej spać bo w salonie i tak drzwi na taras ciągle otwarte więc nie ma po co tego chłodzić. Czy teraz zrobiłbyś chłodnice czy klimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.06.2021 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Cięzko powiedzieć, bo oba te przypadki są daleko poza zakresem komfortu. Tak, powietrze jest schłdzane do tempe 13-14,5 stopnia, ale głównie by zmniejszać wilognotść bezwzględną nawiewu. Wpływ na temperaturę jest znikomy - ograniczam zyski refleksolami a chłodzenie jest pasywne ścianami. Chłodnica jest glikolowa, freonowa mija się zupełnie z celem,więc jeśli nie masz prawie darmowej wody lodowej to nie ma sensu się bawić. Wersja minumum to klima w centralnej części domu. Przy ERV masz ten plus ze wraz z reku będziesz osuszał powietrze w całym domu. Choć ja jestem sceptycznie nastawiony do pukntowego źródła chłodu - w mieszkaniu klima w salonie miała nieznaczny wpływ na komfort w sypialni. Ale tutaj masz zupełnie inną wentylację. Biorąc pod uwagę ile czasu spędzamy w domu, nie zastanawiałbym się na Twoim miejscu i robił klimę teraz żeby uniknąć bałaganu za kilka lat. Z chłodnicą udaje się utrzymac wilgotnośc b. na poziomie do 12,5g/m3. Co przy temperaturze 22.4-23.3 daje wystarczjacy komfort termiczny i wilgotnośc poniżej 60% - oczywiście przy gotowaniu czy większej aktywności są piki, ale dośc szybko sobie z tym radzi wentylacja. Max temperaturę mam ustawioną na 23.3 - potem włącza się chłodzenie. Mimo temperatury powietrza powyżej 23 jest bardzo komfortowo - promieniowanie od zimnych ścian. Gdy zbijam temperaturę do niższych temperatur jest już nieprzyjemnie zimno i szko termiczny po przyjściu z zewnątrz jest duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.06.2021 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 czujniki xiaomi są bardzo dokładne. Nie są. W środku siedzi Sensiron SHT30 który wg karty technicznej ma zakres 10-90% wilgotności. Dokładność też słaba. Do tego podają typową - a nie maksymalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts