Owczar 18.12.2022 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Fpx im niższy tym większy odzysk i temperatura grzałki wtórnej nie ma tu żadnego znaczenia. Szczególnie, że wyższe temperatury FPX niewiele podnoszą temperatury nawiewu - połowa tego idzie w wyrzutnię. Ja mam pompę, ktoś inny ma gaz, ktoś inny węgiel. Na ten moment każde inne źródło ciepła wychodzi taniej niż grzanie prądem. Póki nie odczuwa się dyskomfortu niższej temperatury nawiewu, włączanie grzałki wtórnej nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojciszPL 19.12.2022 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Fpx im niższy tym większy odzysk i temperatura grzałki wtórnej nie ma tu żadnego znaczenia. Szczególnie, że wyższe temperatury FPX niewiele podnoszą temperatury nawiewu - połowa tego idzie w wyrzutnię. Ja mam pompę, ktoś inny ma gaz, ktoś inny węgiel. Na ten moment każde inne źródło ciepła wychodzi taniej niż grzanie prądem. Póki nie odczuwa się dyskomfortu niższej temperatury nawiewu, włączanie grzałki wtórnej nie ma sensu. Mam wrażenie że myślimy podobnie, a mimo to nie możemy się dogadać. Jeśli patrzymy pod kątem bilansu energetycznego i ogrzewania prądem - to oczywiście, że się nie opłaca, przy założeniu że mamy jakiekolwiek główne źródło ciepła inne niż prąd. I z tym nikt nie dyskutuje. Druga strona medalu to natomiast kwestia komfortu - jak sam napisałeś fizyki się nie oszuka i przy bardzo zimnym powietrzu na czerpni temperatura nawiewu spada. Również Twoje słowa - FPX jest słaby pod względem efektywności - i z tym wszystkim się zgadzam i o to mi dokładnie chodzi. Jeśli mówimy o kwestii KOMFORTU nawiewu, to dużo efektywniejsze jest dogrzewanie powietrza ZA wymiennikiem grzałką wtórną niż jej grzanie przed wymiennikiem grzałką FPX - dlatego uważam, że nie jest to taki całkiem zbędny bajer, jeśli u kogoś chłód z nawiewnika może być wyczuwalny. 13st to już jednak całkiem chłodne powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2022 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 uważam, że nie jest to taki całkiem zbędny bajer, jeśli u kogoś chłód z nawiewnika może być wyczuwalny. 13st to już jednak całkiem chłodne powietrze. Te 13* masz pod sufitem. Nie tam, gdzie oddychasz. Zanim doleci do głowy to jest już wymieszane z powietrzem ogrzanym w pomieszczeniu. Chyba, że masz niekomfortowe anemostaty, co nie "przyklejają" nawiewanego powietrza do sufitu albo zamontowane za blisko ściany od której się "odbija" i za szybko opada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.12.2022 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Mam wrażenie że myślimy podobnie, a mimo to nie możemy się dogadać. Jeśli patrzymy pod kątem bilansu energetycznego i ogrzewania prądem - to oczywiście, że się nie opłaca, przy założeniu że mamy jakiekolwiek główne źródło ciepła inne niż prąd. I z tym nikt nie dyskutuje. Druga strona medalu to natomiast kwestia komfortu - jak sam napisałeś fizyki się nie oszuka i przy bardzo zimnym powietrzu na czerpni temperatura nawiewu spada. Również Twoje słowa - FPX jest słaby pod względem efektywności - i z tym wszystkim się zgadzam i o to mi dokładnie chodzi. Jeśli mówimy o kwestii KOMFORTU nawiewu, to dużo efektywniejsze jest dogrzewanie powietrza ZA wymiennikiem grzałką wtórną niż jej grzanie przed wymiennikiem grzałką FPX - dlatego uważam, że nie jest to taki całkiem zbędny bajer, jeśli u kogoś chłód z nawiewnika może być wyczuwalny. 13st to już jednak całkiem chłodne powietrze. I wszystko sie zgadza - poza tym, że nawiew 13 stopni może powodować dyskomfort, choć wielu użytkowników twierdzi, że już przy 17 mają problem. Zrobię jakieś testy kamerą termowizyjną. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2022 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Zrobię jakieś testy kamerą termowizyjną. Nie zrobisz kamerą termowizyjną zdjęcia temperatury powietrza - jest przeźroczyste. Musiałbyś zwykłe czujniki umieścić w różnych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 19.12.2022 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Chyba, że masz niekomfortowe anemostaty, co nie "przyklejają" nawiewanego powietrza do sufitu albo zamontowane za blisko ściany od której się "odbija" i za szybko opada. Jak rozróżnić komfortowe anemostaty od tych nie komfortowych? Tylko nie mów że tylko ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.12.2022 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Nie zrobisz kamerą termowizyjną zdjęcia temperatury powietrza - jest przeźroczyste. Musiałbyś zwykłe czujniki umieścić w różnych miejscach. Powietrza nie, ale temperaturę sufitu już widać. Po pół godziny na 360m3 puszczone tylko na sypialnie sufit z jednej strony nawiewnika robi się chłodniejszy. Zrobiłem test ekstremalny - tryb wietrzenia, 617m3, w tym 90% na sypialnie. W nawiewie 14 stopni. 10cm pod nawiewnikiem 20 (w sypialni czujnik po drugiej stronie pokazuje teraz 21.2. Przy suficie 10cm od nawiewnika 15,5 stopnia. Im dalej tym temperatura wyższa. Czujnik ma sporą bezwładność, a nie chciało mi się tyle czekać na wyniki by zmierzyć w wielu punktach. Nie zmienia to faktu, że stojąc na taborecie z głową 30cm od sufitu nie czułem praktycznie chłodnego powietrza, chłód czuć jedynie przy suficie. W teorii wszystkie nawiewniki powinny wykorzystywać ten efekt, ale... - powietrze powinno mieć strumień laminarny - skręcone nawiewniki lub za duży przepływ powodują wypływ turbulentny - nawiewnik okrągły przy ścianie to jak dla mnie pomyłka, bo powietrze będzie spływać po ścianie w dół Mam u siebie nawiewniki szczelinowe - wszyskie mają ustawione nawiew na pokój. Pod 1 pracuję każdego dnia i jeszcze nigdy nie poczułem chłodu od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2022 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Jak rozróżnić komfortowe anemostaty od tych nie komfortowych? Tylko nie mów że tylko ceną. Taki, który dmucha kierunkowo i/lub nie ma takiego "wałka" dookoła powodującego efekt Coandy jest niekomfortowy. Ta najzwyklejsze mają i przyklejają strumień do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.12.2022 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Taki, który dmucha kierunkowo i/lub nie ma takiego "wałka" dookoła powodującego efekt Coandy jest niekomfortowy. Ta najzwyklejsze mają i przyklejają strumień do sufitu. Wszystko przy odpowiedniej regulacji. Wystarczy zbyt wysoka prędkośc wypływu przez skręcony anemostat i niskie ciśnienie za wałkiem nie przyklei powietrza. Takie są często efekty regulacji wentylacji na anemostatach. No i jak po drodze napotka na ścianę, to popłynie po niej wprost na plecy osoby na kanapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2022 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Powietrza nie, ale temperaturę sufitu już widać. Temperatura sufitu jest wypadkową kilku czynników - w tym strat przez niego albo grzania jak ma ktoś powyżej ogrzewanie podłogowe (albo sufitowe). Zależy też od rodzaju ogrzewania - gdy grzeję klimą mam cieplejszy sufit niż przy grzaniu podłogówką. A temperatura nawiewu ta sama i to samo nieużytkowe poddasze powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2022 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Wszystko przy odpowiedniej regulacji. Wystarczy zbyt wysoka prędkośc wypływu przez skręcony anemostat i niskie ciśnienie za wałkiem nie przyklei powietrza. Jakoś nie zauważyłem, żeby szybszy przepływ utrudniał piłeczce utrzymanie się w strudze powietrza z odkurzacza. Wręcz przeciwnie - efekt jeszcze mocniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.12.2022 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Co do sufitu, jeśli z jednej strony nawiewnika widzę, że sufit jest chłodniejszy, a z drugiej ma temperaturę jak pozostała część, to chyba z czegoś to wynika? Przed włączeniem wyższej prędkości nie było tego zupełnie widać. Dopiero po pół godzinie na wyższych obrotach zarysowała się różnica. Co do testu z piłeczką - chyba trochę zła referencja. Zrób sobie test z łyżką ustawioną równolegle do strumienia wody w zlewie. Puść najpierw mały strumień, a potem zrób to samo z wypływem zaburzonym. Generalnie turbulentny ruch powietrza średnio podlega zasadom mechaniki płynów, w przeciwnieństwie do laminarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2022 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Co do sufitu, jeśli z jednej strony nawiewnika widzę, że sufit jest chłodniejszy, a z drugiej ma temperaturę jak pozostała część, to chyba z czegoś to wynika? Oczywiście musi być przyczyna. Może jedna jest bliżej ściany grzewczej? Tylko co chcesz pokazać tą termowizją? Że powietrze ogrzewa się od sufitu, zatem płynie po suficie, zamiast opaść? Co do testu z piłeczką - chyba trochę zła referencja. Zrób sobie test z łyżką ustawioną równolegle do strumienia wody w zlewie. Czemu do zjawiska dotyczącego ruchu powietrza w powietrzu miałaby być lepsza analogia z wodą w powietrzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.12.2022 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Oczywiście musi być przyczyna. Może jedna jest bliżej ściany grzewczej? Tylko co chcesz pokazać tą termowizją? Że powietrze ogrzewa się od sufitu, zatem płynie po suficie, zamiast opaść? Jak to co? Że zimne powietrze z nawiewnika płynie właśnie po suficie - ochładzając jego powierzchnie. Gdyby płynęło w dól, to po obu stronach nawiewnika jego temperatura byłaby taka sama. Ściana tak wysoko nie grzeje. Chętnie bym Ci udowodnił i zmienił kierunek wypływu, ale naprawdę szkoda mi na to czasu. Czemu do zjawiska dotyczącego ruchu powietrza w powietrzu miałaby być lepsza analogia z wodą w powietrzu? Dlatego, że podlega takim samym prawom mechaniki płynów, ale zdecydowanie łatwiej to zaobserwować wzrokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2022 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Jak to co? Że zimne powietrze z nawiewnika płynie właśnie po suficie - ochładzając jego powierzchnie. To, że płynie po suficie nie znaczy, że również nie opada. Żeby to pokazać potrzeba czujników w różnych miejscach. Dlatego, że podlega takim samym prawom mechaniki płynów, ale zdecydowanie łatwiej to zaobserwować wzrokiem. Tylko ośrodki inne - strumień wody w wodzie byłby pewnie bardziej podobny do strumienia powietrza w powietrzu. I wpływ grawitacji mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.12.2022 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Ale oczywiście że opada, ale nie punktowo i nim opadnie (tak jak sam pisałeś), będzie miało już temperaturę otoczenia. Zresztą poza opadaniem mamy jeszcze grawitację. Co do przykładu, Owszem, w innym ośrodku, ale nie zmienia to faktu, że jeśli na nawiewniku dojdzie do zmiany strumienia na turbulentny, to żadnego coandy nie będzie. Żeby zaobserwować jak to wygląda, trzeba by wpuścić dym do wentylacji. Nie zmienia faktu, że nie bardzo rozumiem, jak można odczuwać zimne powietrze z wentylacji przy tak małych przepływach. Nawet przystawiając rękę tuż przy nawiewie to ledwo czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojciszPL 19.12.2022 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Widzę że niezła dyskusja nam tutaj powstała. Wszystko to o czym mówicie to prawda, ale weźcie pod uwagę, że teoria to jedno, a życie czasami od niej odbiega. Weźmy np. nieregularny sufit, jakieś podwieszenia, wnęki na światła, cokoły, itp - już efekt będzie zaburzony. Ja np. w sypialni mam anemostat nad łózeczkiem dziecka i pomimo że chłodu nie czuję, to dla komfortu psychicznego wolę żeby temperatura nie spadała poniżej tych 17-18stopni na nawiewie - a grzałka ERV bierze mi naprawdę tylko kilkadziesiąt W teraz. W sumie jestem zadowolony że jest ona w tym reku i mam możliwość ją użyć. Po prostu każda instalacja jest inna, każdy dom jest inny, a jakąś opcję zawsze lepiej mieć niż nie mieć Ja np. przy 16st czuję w pewnych na podłodze niższe temp, choć tak jak Owczar piszę, mając ręką przy anemostacie też wielkiego chłodu nie wyczuwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2022 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Ja np. w sypialni mam anemostat nad łózeczkiem dziecka i pomimo że chłodu nie czuję, to dla komfortu psychicznego wolę żeby temperatura nie spadała poniżej tych 17-18stopni na nawiewie - a grzałka ERV bierze mi naprawdę tylko kilkadziesiąt W teraz. W sumie jestem zadowolony że jest ona w tym reku i mam możliwość ją użyć. Po prostu każda instalacja jest inna, każdy dom jest inny, a jakąś opcję zawsze lepiej mieć niż nie mieć Ja np. przy 16st czuję w pewnych na podłodze niższe temp, choć tak jak Owczar piszę, mając ręką przy anemostacie też wielkiego chłodu nie wyczuwam Ja tam w letnie upały otwieram bypass, żeby wpadało powietrze o temperaturze <15* (i złości mnie, że jak jest za zimno to producent mojego rekuperatora zamyka bypass i nie mam na to wpływu). W sezonie grzewczym pamiętaj, że cieplejszy nawiew = zimniejsza podłoga (żeby nie przegrzać pomieszczenia jak masz podłogówke). Zabronisz dziecku bawić się na podłodze, bo za zimna? No i nagrzewnica to zero sterowania - leci do wszystkich pomieszczeń z nawiewem. Naprawdę lepiej dostarczyć dedykowane W mocy grzewczej do tego pomieszczenia, do którego chcesz systemem grzewczym. Naprawdę nawet małe kilkanaście stopni na anemostacie to żaden dyskomfort nawet, jak ktoś już przywykł do luksusów i nie pamięta, jak mu wpadało powietrze o 30* zimniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojciszPL 19.12.2022 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Ja tam w letnie upały otwieram bypass, żeby wpadało powietrze o temperaturze <15* (i złości mnie, że jak jest za zimno to producent mojego rekuperatora zamyka bypass i nie mam na to wpływu). W sezonie grzewczym pamiętaj, że cieplejszy nawiew = zimniejsza podłoga (żeby nie przegrzać pomieszczenia jak masz podłogówke). Zabronisz dziecku bawić się na podłodze, bo za zimna? No i nagrzewnica to zero sterowania - leci do wszystkich pomieszczeń z nawiewem. Naprawdę lepiej dostarczyć dedykowane W mocy grzewczej do tego pomieszczenia, do którego chcesz systemem grzewczym. Naprawdę nawet małe kilkanaście stopni na anemostacie to żaden dyskomfort nawet, jak ktoś już przywykł do luksusów i nie pamięta, jak mu wpadało powietrze o 30* zimniejsze. Powietrze wpadało, ale nie w takiej ilości. Ja akurat nie w każdym pokoju mam niestety podłogówkę, nie miałem na to wpływu i muszę z tym żyć, a i sterowanie nie jest tak szybkie aby reagować na zmianę temp nawiewu o kilka stopni aby podłoga była zimna. Wszystkie nasze rozważania dotyczą jak mówiłem sytuacji wzorcowej, dobrze wykonanej i zbilansowanej instalacji, wzorowo rozmieszczonych i dobrych nawiewnikow, itp. Niestety ekipy są różne, bywają różne błędy z którymi trzeba potem żyć, a czasem po prostu chwilowo zmienia się coś w domu (jak to łóżeczko dziecka pod samym anemostatem), dlatego uważam że taka grzałka to spoko opcja awaryjna. Żeby nie było- kupowałem ten reku nie wiedząc o niej i myślałem nawet o dołożeniu nagrzewnicy gdyby przy erv nawiew faktycznie się czuło (sporo o tym w necie, także tutaj). Także bardzo się ucieszyłem że ona jest i czasem z niej skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karls 21.12.2022 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 W enthalpy można ustawić -7, ja tak mam i działa jak należy, zero spadku sprawności. Do tej pory fpx uruchomił się tylko raz, jak była noc z temp do -13 Faktycznie mogę w Thessli ustawić na -7? Oni zalecają -3. Sam wymieniałem wymiennik na erv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts