davedu 24.06.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Witam, Jestem na etapie wyboru ocieplenia pod ogrzewanie podłogowe (będzie na całym domu). W projekcie mam 15 cm styropianu na chudziaku, zostało mi jednak z ocieplenia dachu trochę płyt izolacyjnych PIR (16 cm, wg info producenta λD = 0,022 W/mk). Zastanawiam się zatem czy nie dokupić jeszcze trochę i zastąpić styropian EPS 100 pianką PIR. Jak uważacie? Pianka będzie lepsza izolacja niż styropian? Jednym z minusów będzie na pewno wycinanie pianki pod instalacje (a w zasadzie rzeźbienie;) drugim, to ze niby pianka jest z frezem ale mostki na łączeniach mogą powstawać przy niedbałym połączeniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Będzie lepiej ale też dużo drożej (wrost kosztów większy niż U).Wykorzystałbym PIR w łazienkach i przy ścianach zewnętrznych, a dokupił EPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.06.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Płyty PIR doskonale tnie się piłą do drewna. Przy instalacjach w warstwie ocieplenia podłogi, puste miejsca uzupełniałem pianką z puszki Gdybym dzisiaj budował, dałbym płyty PIR również na ocieplenie ścian. Wszystkiego nie trzeba przeliczać na pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.06.2020 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Wszystkiego nie trzeba przeliczać na pieniądze. Jesteś w stanie poznać, czy dom w którym jesteś jest ocieplony PIR, EPS czy wełną? Jeżeli nie, to jakie są zalety uzyskania tego samego U z PIR względem innych sposobów, że jest to bezcenne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.06.2020 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Przy instalacjach w warstwie ocieplenia podłogi, puste miejsca uzupełniałem pianką z puszki Możesz podać przykład? Co to za pianka z puszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 28.06.2020 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Możesz podać przykład? Co to za pianka z puszki? Rurki z CWU otulone piankową izolacją (też rurka). Montowane w połowie wysokości izolacji podłogi 1/2 z 14 cm, Płyty PIR dosunięte do tras rurociągu, a puste przestrzenie uzupełnione pianką z puszki. Czyli taką jak do jak do montażu okien. Rurki z ZWU po chudziaku i pianka z puszki. Nadmiar związanej pianki odcięty ostrym nożem. Płyty PIR są twarde i można użyć mniejszych grubości, na elewację lepsze niż EPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts