Nataly 01.07.2023 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 (edytowane) B. ciekawy wątek/dyskusja, ale po przeczytaniu brakuje mi tu jednak jednoznaczności statusu - z jakich dokumentów wynika czy działka jest już wyłączona z produkcji rolnej? Chodzi mi o działkę >5 ar, z przeznaczeniem docelowym pod drogę.Czy kontrola wyciągu z rejestru gruntów jest wystarczająca, a jeśli tak to jakich zapisów (symboli) można się spodziewać w takim wypisie i czy oznaczenie "R" w przypadku działki powyżej 5 ar zawsze oznacza działkę przed wyłączeniem z produkcji rolniczej? Edytowane 1 Lipca 2023 przez Nataly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.07.2023 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 B. ciekawy wątek/dyskusja, ale po przeczytaniu brakuje mi tu jednak jednoznaczności statusu - z jakich dokumentów wynika czy działka jest już wyłączona z produkcji rolnej? z dokumentu jaki posiada właściciel który wyłączał z produkcji rolniczej i/lub jego następca bo każdy ma obowiązek ten dokument przekazać następcy. Ewentualnie w wydziale geodezji, ale nie w ewidencji gruntów i budynków. Oznaczenie działki w ewidencji może być dowolne niezależnie czy jest to grunt z przeznaczeniem na budownictwo, drogę itp i niezależnie czy jest wyłączone z produkcji rolniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 01.07.2023 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Dzięki Slawko123. A co jeśli były konsultacje, skrupulatne analizy przedzakupowe, ww. wyciągi, sprzedający korzystał z pomocy prawnej i jednak nie uprzedził o odrolnieniu? Skutkuje to naliczeniem wielkich odsetek, które nie mają podstaw logicznych. Pytanie: jeśli zbywający nie uprzedził o istniejących zobowiązaniach to skąd formalnie nabywca ma o tym wiedzieć? Ma pisać pisma do Starosty z pytanie nt. każdej działki i istniejących zobowiązań? Odpowiedź urzędów była taka -wyciągi, KW i nic to nie dało, bo sam piszesz, że stało tam jak byk "rolna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.07.2023 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Co rozumiesz pod pojęciem "odrolnienie"?Pamiętaj że są dwa niezależne pojęcia. Zmiana przeznaczenia gruntu i wyłączenie z produkcji rolniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.07.2023 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Jeśli zmiana przeznaczenia to z MPZP lub warunków zabudowy. Wyłączenie z produkcji rolniczej to podczas składania o pozwolenie na budowę lub zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 01.07.2023 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Tak jak pisałem, chodzi o wyłączenie z produkcji rolniczej i wielkie odsetki z upomnienia, w przypadku gdy zbywający nie poinformował, a żadne wypisy o tym nie stanowiły. Czyli jedynie zbywający ma tę "złotą" wiedzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.07.2023 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 (edytowane) Zbywający nie zatai tego bo to jest integralna część pozwolenia na budowę bądź zgłoszenia zamiaru budowy. W innym przypadku nikt ze zdrowym umysłem nie będzie wyłączał z produkcji rolniczej i ponosił zbędne koszty zwłaszcza że do wyłączenia z produkcji rolniczej potrzebna mapka zagospodarowania działki a to robisz do dokumentacji budowlanej. Poza tym przy budowie budynku na cele mieszkaniowe do 500m2 jest za darmo, więc po co wydawać kasę? Edytowane 1 Lipca 2023 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 01.07.2023 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 To wszystko jasne! Ale chodzi o drogę > 5 ar i kilku współwłaścicieli z których nikt nie wiedział, że jest odrolniona -skutek upomnienie i wielkie odsetki, przy zachowaniu niesamowitej staranności itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.07.2023 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 (edytowane) Co rozumiesz pod pojęciem "odrolniona"?Błędne potoczne określanie dwóch różnych pojęć jednym wprowadza chaos. Budowa drogi wymaga dokumentacji. Z niej wynika co zostało zrobione, jakie pozwolenia zostały udzielone itp. Kupujący nie dopilnowali sprawy.Brak dokumentacji=samowola budowlana-kary. Edytowane 1 Lipca 2023 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 01.07.2023 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Co rozumiesz pod pojęciem "odrolniona"? .. OK, to jeszcze raz i już na zawsze tak: działka wyłączona z produkcji rolniczej! Proste pytanie: w którym dokumencie powinno być, że działka jest już wyłączona z produkcji rolniczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.07.2023 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 (edytowane) W pozwoleniu na budowę lub w dokumentacji do zgłoszenia budowy. W innym przypadku nikt ze zdrowym rozsądkiem nie będzie wyłączał z produkcji rolniczej.I nie działka tylko konkretną powierzchnia tej działki. Całej działki nie można wyłączyć z produkcji rolniczej, musi zostać powierzchnia biologicznie czynna a to określa MPZP, warunki zabudowy itp. Edytowane 1 Lipca 2023 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 01.07.2023 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Chyba sie nie rozumiemy! Jeszcze raz sprawdziłem - wszystkie ww. dokumenty załatwiał i składał w moim imieniu architekt i zarówno w nich, jak i w pozwoleniu na budowę nie ma wzmianki, że działka z przeznaczeniem na zbiorczą drogę dojazdową jest już wyłączona z produkcji rolniczej.W papierach mam decyzję nt. wyłączenie gruntu z produkcji rolniczej w ilości 5 ar, ale dot. to działki strikte budowlanej, a nie przedmiotowej działki wspólnej z przeznaczonej na drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.07.2023 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Czyli ktoś nie dopełnił obowiązku.Budowaliście drogę więc to architekt/inwestor.Nie masz w papierach czyli nie ma wyłączenia.Nie mieszaj dwóch oddzielnych inwestycji, domu na jednej działce i drogi na innej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 01.07.2023 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Ej Kolego, czytaj ze zrozumieniem... Nikt nie budował drogi, ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.07.2023 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Ja nie piszę że ktoś fizycznie wybudował drogę tylko ktoś planował wybudować i składał papiery. Skoro masz papiery od architekta w sprawie drogi to znaczy że ktoś coś planował. Ja też mam udział w drodze i zarówno ja jak i inni współwłaściciele jedynie posiadają wzmiankę o tej drodze w akcie notarialnym oraz w KW. Żaden architekt nawet nie wie o tym a już na pewno żaden z nas nie planował i nie składał żadnej dokumentacji w jej sprawie. Droga jest z klasyfikacja gruntu PsIII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.07.2023 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Czyli jak utwardzicie drogę (tłuczeń, zwir) i ktoś coś zauważy, to starostwo wystartuje z wszczęciem postępowania wyjaśniajacego w sprawie wyłączenia z produkcji rolnej gruntów podlegających ochronie. Opłata może być jak NaCl = słona. Kiedyś coś takiego miałem robić dla starostwa, postawiłem sprawę jasno: urzędnik wskazuje paluszkiem punkty = zasięg wyłączonego obszaru, my palikujemy, w obecności urzędników i strony "zainteresowanej":lol2: dokonujemy pomiaru, obliczamy powierzchnię. Potem oddajemy operat do zmian w EGiB, który czeka na wydanie decyzji o trwałym wyłaczeniu i naliczeniu opłat. Po uprawomocnieniu decyzji był ból "zainteresowanej" strony, ale to był plac kilkanaście arów. Chyba nawet temat trafił do sądu, ale decyzja się utrzymała i były koszty. A wystarczyło zacząć od formalności a nie od wpuszczenia maszyn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.07.2023 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Droga jest utwardzona i gmina o tym wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 02.07.2023 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Oj czytać nie potraficie , dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.07.2023 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Droga jest utwardzona i gmina o tym wie. Ochrona gruntów rolnych to raczej zadanie starostwa. Gmina wie, lecz starostwo pewnie nie wie:lol2:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.07.2023 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Tego nie wiem, ale na mapkach w starostwie jest zaznaczone że droga utwardzona, i nawet zaznaczony jest przebieg tego utwardzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts