monki1 12.07.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 (edytowane) Witam i jak zwykle proszę o rzetelną poradę:w domu parterowym o wysokości parteru 2.63 mamy okap, który po dociepleniu ścian będzie wystawał 1m poza budynek. Dach dwuspadowy 30 stopni nachylenia, okna w projekcie wysokie na 120 cm, ale zmieniliśmy na 150 cm. Teraz, po wstawieniu okien obawiam się, że w domu będzie mało światła słonecznego przez ten długi okap (stojąc przy oknie widzę znaczną jego część). Czy da się go jakoś skrócić i czy gra warta świeczki? Jak myślicie? Okna w większości od strony zachodniej. Edytowane 12 Lipca 2020 przez monki1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.07.2020 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Latem będziesz miał dość światła odbitego i rano/wieczorem, za to chłodniej w domu. Zimą słońce niżej nad horyzontem wpadnie głęboko do domu. Mam podobnie i bym tego nie zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 13.07.2020 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 (edytowane) Latem będziesz miał dość światła odbitego i rano/wieczorem, za to chłodniej w domu. Zimą słońce niżej nad horyzontem wpadnie głęboko do domu. Mam podobnie i bym tego nie zmienił. Tak to wygląda.... Czy na pewno nie ma sensu skracać? Dojdzie jeszcze 15cm docieplenia. Możesz wrzucić jakieś zdjęcia Kaizen? Edytowane 13 Lipca 2020 przez monki1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.07.2020 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 nie ma sensu. teraz we wnętrzu wydaje się ciemno, bo ściany nie otynkowane i nie pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.07.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Tak to wygląda.... Czy na pewno nie ma sensu skracać? Dojdzie jeszcze 15cm docieplenia. Możesz wrzucić jakieś zdjęcia Kaizen? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?228998-Bud%C5%BCetowy-(TCO)-z-przyci%C4%99tym-bud%C5%BCetem-przy-stacji-PKP-z-widokiem-na-las&p=7570636&viewfull=1#post7570636 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 14.07.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Witam i jak zwykle proszę o rzetelną poradę:w domu parterowym o wysokości parteru 2.63 mamy okap, który po dociepleniu ścian będzie wystawał 1m poza budynek. Dach dwuspadowy 30 stopni nachylenia, okna w projekcie wysokie na 120 cm, ale zmieniliśmy na 150 cm. Teraz, po wstawieniu okien obawiam się, że w domu będzie mało światła słonecznego przez ten długi okap (stojąc przy oknie widzę znaczną jego część). Czy da się go jakoś skrócić i czy gra warta świeczki? Jak myślicie? Okna w większości od strony zachodniej. Weź sobie przekrój i poprowadź linię przez naroże okapu pod takim kątem jak masz na tym wykresie to zobaczysz ile ci światła wpada bezpośrednio w zależności od pory roku. ALe latem przy takim okapie to nie licz na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 14.07.2020 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Na jakim wykresie ololek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.07.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Tak to wygląda.... Czy na pewno nie ma sensu skracać? Nie ma sensu - u mnie jest podobnie nisko okap. Trudność była z podbitką(gdybym zrobił ją prosto wyszłaby w oknie) ale ja mam inny typ dachu - u Ciebie wyjdzie fajnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 15.07.2020 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 Na jakim wykresie ololek? Tutaj przykładowy przekrój. Zimą kąt słońca to 20stopni około a latem 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 15.07.2020 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 To, że nisko, to jedno..., ale jak daleko sięga w linii prostej od ściany? Mnie wkurza fakt, że patrząc na okno, dach zasłania mi spory fragment widoku nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 To, że nisko, to jedno..., ale jak daleko sięga w linii prostej od ściany? Mnie wkurza fakt, że patrząc na okno, dach zasłania mi spory fragment widoku nieba. Ja tam niebo oglądam wychodząc na zewnątrz. Na codzien cieszy mnie, że deszcz nie brudzi mi okien a i cokół nieznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 15.07.2020 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 To, że nisko, to jedno..., ale jak daleko sięga w linii prostej od ściany? Mnie wkurza fakt, że patrząc na okno, dach zasłania mi spory fragment widoku nieba. Panowie wyżej i poniżej przedstawiają Ci same plusy szerokiego okapu. Owszem, wąski pasek nieba miedzy dachem a linią horyzontu to minus ale naprawdę malutki w stosunku do reszty plusów. A i sam dom wygląda zacnie. Teraz się postaraj o ładną podbitkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 15.07.2020 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 Szukam podbitki w kolorze nieba. Dzięki za wypowiedzi.Może jeszcze ktoś poprawi mi samopoczucie fotkami takiego domu i wypowiedziami na temat mieszkania pod dachem z szerokim okapem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 19.07.2020 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Powracam do tematu dachu. Tak wygląda to od środka: I jeszcze raz z zewnątrz: Zdjęcia w domu robione z poziomu niższego o 22 cm niż docelowo. Czy pisząc, że macie podobne dachy i że jesteście z nich zadowoleni, faktycznie macie taką sytuację jak ja? Cięgle korci mnie by skrócić ten dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.07.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Masz rację, z tej perspektywy jest niżej niż u mnie. U mnie jeśli stoję w drzwiach do pomieszczeń to do nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 19.07.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Powracam do tematu dachu. Tak wygląda to od środka: [ATTACH=CONFIG]446271[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]446272[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]446273[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]446274[/ATTACH] I jeszcze raz z zewnątrz: [ATTACH=CONFIG]446275[/ATTACH] Zdjęcia w domu robione z poziomu niższego o 22 cm niż docelowo. Czy pisząc, że macie podobne dachy i że jesteście z nich zadowoleni, faktycznie macie taką sytuację jak ja? Cięgle korci mnie by skrócić ten dach. Super to teraz stań na dwóch bloczkach suporeksu i powtórz te wszystkie zdjęcia . Porównaj z tymi i daj znać co ci się wydało po porównaniu. przypominam że skrócenie to niezgodne z projektem i dodatkowo forsę wydać trzeba. Moim osobistym zdaniem gdybyś wątpił w ten okap ze względu na huraganowe wiatry, miałbyś rację . Ale ze względu na nasłonecznienie racji nie masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.07.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Zdjęcia w domu robione z poziomu niższego o 22 cm niż docelowo. To masz nędzną termoizolację w projekcie, jak 20cm ma wystarczyć na EPS i wylewkę. Szukasz problemu nie tam, gdzie go masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 19.07.2020 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 To masz nędzną termoizolację w projekcie, jak 20cm ma wystarczyć na EPS i wylewkę. Szukasz problemu nie tam, gdzie go masz. W projekcie mam 15cm styropianu i 6 wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.07.2020 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 W projekcie mam 15cm styropianu i 6 wylewki. Mało - nawet, jak zmieścisz się w 1cm z okładziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monki1 19.07.2020 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) A ile jest u Ciebie Kaizen? Edytowane 21 Lipca 2020 przez monki1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts