Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za szeroki okap?

monki1

Recommended Posts

Witam i jak zwykle proszę o rzetelną poradę:w domu parterowym o wysokości parteru 2.63 mamy okap, który po dociepleniu ścian będzie wystawał 1m poza budynek. Dach dwuspadowy 30 stopni nachylenia, okna w projekcie wysokie na 120 cm, ale zmieniliśmy na 150 cm. Teraz, po wstawieniu okien obawiam się, że w domu będzie mało światła słonecznego przez ten długi okap (stojąc przy oknie widzę znaczną jego część). Czy da się go jakoś skrócić i czy gra warta świeczki? Jak myślicie? Okna w większości od strony zachodniej. Edytowane przez monki1

Latem będziesz miał dość światła odbitego i rano/wieczorem, za to chłodniej w domu. Zimą słońce niżej nad horyzontem wpadnie głęboko do domu. Mam podobnie i bym tego nie zmienił.

dom front.jpg

elewacja boczna.jpg

Tak to wygląda.... Czy na pewno nie ma sensu skracać? Dojdzie jeszcze 15cm docieplenia. Możesz wrzucić jakieś zdjęcia Kaizen?

Edytowane przez monki1

Tak to wygląda.... Czy na pewno nie ma sensu skracać? Dojdzie jeszcze 15cm docieplenia. Możesz wrzucić jakieś zdjęcia Kaizen?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?228998-Bud%C5%BCetowy-(TCO)-z-przyci%C4%99tym-bud%C5%BCetem-przy-stacji-PKP-z-widokiem-na-las&p=7570636&viewfull=1#post7570636

• Like 1

Witam i jak zwykle proszę o rzetelną poradę:w domu parterowym o wysokości parteru 2.63 mamy okap, który po dociepleniu ścian będzie wystawał 1m poza budynek. Dach dwuspadowy 30 stopni nachylenia, okna w projekcie wysokie na 120 cm, ale zmieniliśmy na 150 cm. Teraz, po wstawieniu okien obawiam się, że w domu będzie mało światła słonecznego przez ten długi okap (stojąc przy oknie widzę znaczną jego część). Czy da się go jakoś skrócić i czy gra warta świeczki? Jak myślicie? Okna w większości od strony zachodniej.

Weź sobie przekrój i poprowadź linię przez naroże okapu pod takim kątem jak masz na tym wykresie to zobaczysz ile ci światła wpada bezpośrednio w zależności od pory roku. ALe latem przy takim okapie to nie licz na to :)

solar-diagram-cartesian-1594733788808.png?1594733950447

To, że nisko, to jedno..., ale jak daleko sięga w linii prostej od ściany? Mnie wkurza fakt, że patrząc na okno, dach zasłania mi spory fragment widoku nieba.:(

Ja tam niebo oglądam wychodząc na zewnątrz.

Na codzien cieszy mnie, że deszcz nie brudzi mi okien a i cokół nieznacznie.

To, że nisko, to jedno..., ale jak daleko sięga w linii prostej od ściany? Mnie wkurza fakt, że patrząc na okno, dach zasłania mi spory fragment widoku nieba.:(

Panowie wyżej i poniżej przedstawiają Ci same plusy szerokiego okapu. Owszem, wąski pasek nieba miedzy dachem a linią horyzontu to minus ale naprawdę malutki w stosunku do reszty plusów. A i sam dom wygląda zacnie. Teraz się postaraj o ładną podbitkę:)

Powracam do tematu dachu. Tak wygląda to od środka:

okno dach.jpg

okno i dach.jpg

tuż przy oknie.jpg

widok od wejscia do pokoju.jpg

I jeszcze raz z zewnątrz:

dom elewacja południowa.jpg

Zdjęcia w domu robione z poziomu niższego o 22 cm niż docelowo.

Czy pisząc, że macie podobne dachy i że jesteście z nich zadowoleni, faktycznie macie taką sytuację jak ja? Cięgle korci mnie by skrócić ten dach.

Powracam do tematu dachu. Tak wygląda to od środka:

[ATTACH=CONFIG]446271[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]446272[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]446273[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]446274[/ATTACH]

I jeszcze raz z zewnątrz:

[ATTACH=CONFIG]446275[/ATTACH]

Zdjęcia w domu robione z poziomu niższego o 22 cm niż docelowo.

Czy pisząc, że macie podobne dachy i że jesteście z nich zadowoleni, faktycznie macie taką sytuację jak ja? Cięgle korci mnie by skrócić ten dach.

Super to teraz stań na dwóch bloczkach suporeksu i powtórz te wszystkie zdjęcia . Porównaj z tymi i daj znać co ci się wydało po porównaniu. przypominam że skrócenie to niezgodne z projektem i dodatkowo forsę wydać trzeba.

Moim osobistym zdaniem gdybyś wątpił w ten okap ze względu na huraganowe wiatry, miałbyś rację . Ale ze względu na nasłonecznienie racji nie masz