Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta OSB - jako tymczasowe drzwi

Recommended Posts

Bardzo podoba mi się takie rozwiązanie jak na tym zdjęciu.

imageproxy.php.jpg

Po wstawieniu okien będę chciał właśnie w taki sposób zabezpieczyć drzwi wejściowe i 2 bramy garażowe.

Oczywiście fajnie by było zamontować jakieś tymczasowe zawiasy, żeby móc je normalnie otwierać.

Akurat mam 2 płyty OSB-3 (125x250cm).

O ile z drzwiami wejściowymi nie ma problemu, to z garażowymi już tak, bo rozmiar otworu to 275cm (szerokość) x 225cm (wysokość) przed wylewkami.

Macie jakieś pomysły jak połączyć płyty OSB i zapewnić im ruch (zawiasy)?

• 2 weeks później...

Ja miałem zrobione drzwi tymczasowe z płyt OSB, a raczej z ich kawałków - zostało sporo po wieńcu.

Po prostu zrobiłem z desek stelaż jak do furtki/bramy w kształcie litery "Z" i do tego je łączyłem - do tego zawiasy jak na w.w zdjeciu.

W garażu możesz tak samo połączyć je deskami, albo np starymi panelami podłogowymi. Co do otwierania..czy cały czas musi być ten garaż cały otwierany? Może polowe zrób na sztywno a połowę daj na zawiasach - jak dasz 4szt to spokojnie utrzymają.

Zupełnie przypadkowo widziałem dziś takie rozwiązanie, w którym tymczasowe drzwi garażowe z OSB były wykonane jako dwuskrzydłowe, czyli 4 zawiasy, skobel, kłódka. Pewnie to samo zastosuję.

Mniej więcej po ile cm po bokach należałoby zajść płytą na mur?

I jaki gruby OSB dać?

No ta tymczasowość może się przeciągnąć do roku, więc miałem nadzieję, że im dłuższy tym mniejsze prawdopodobieństwo "siadnięcia". :)

Zawsze można zrobić tak żeby zamkniete skrzydło miało podparcie na końcu. Chyba też nikt nie planuje tej bramy otwierać i zamykać 20 razy dziennie?

3 zawiasy i ew podparcie i nie powinno być problemów - owszem mogą się trochę wygiąć itp powinny spełnić swoją role.

• 2 months później...