Robinson74 13.07.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Bardzo podoba mi się takie rozwiązanie jak na tym zdjęciu. Po wstawieniu okien będę chciał właśnie w taki sposób zabezpieczyć drzwi wejściowe i 2 bramy garażowe. Oczywiście fajnie by było zamontować jakieś tymczasowe zawiasy, żeby móc je normalnie otwierać. Akurat mam 2 płyty OSB-3 (125x250cm). O ile z drzwiami wejściowymi nie ma problemu, to z garażowymi już tak, bo rozmiar otworu to 275cm (szerokość) x 225cm (wysokość) przed wylewkami. Macie jakieś pomysły jak połączyć płyty OSB i zapewnić im ruch (zawiasy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 23.07.2020 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 23.07.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Takie zaklęcie (ale działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 23.07.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Ja miałem zrobione drzwi tymczasowe z płyt OSB, a raczej z ich kawałków - zostało sporo po wieńcu.Po prostu zrobiłem z desek stelaż jak do furtki/bramy w kształcie litery "Z" i do tego je łączyłem - do tego zawiasy jak na w.w zdjeciu. W garażu możesz tak samo połączyć je deskami, albo np starymi panelami podłogowymi. Co do otwierania..czy cały czas musi być ten garaż cały otwierany? Może polowe zrób na sztywno a połowę daj na zawiasach - jak dasz 4szt to spokojnie utrzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.07.2020 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Wstawiasz płytę OSB na tyle, by z drugiej strony pozostało z metr szerokości. Podpierasz od wewnątrz. Z drugiej strony wstawiasz kolejną na zawiasach. Do wietrzenia wystarczy otworzyć tę metrówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.07.2020 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Zupełnie przypadkowo widziałem dziś takie rozwiązanie, w którym tymczasowe drzwi garażowe z OSB były wykonane jako dwuskrzydłowe, czyli 4 zawiasy, skobel, kłódka. Pewnie to samo zastosuję. Mniej więcej po ile cm po bokach należałoby zajść płytą na mur? I jaki gruby OSB dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.07.2020 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Jednak nie będzie to takie proste, bo piekielnie trudno jest dostać płyty większe niż standardowe 250x125. A koszt wysyłki kilku takich płyt przekracza ich wartość. Zatem być może trzeba będzie połączyć ze sobą mniejsze płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 31.07.2020 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 A jednak udało mi się zdobyć ponadstandardowe płyty OSB: OSB-3 zwykła 18mm 2800x2070mm, I klasa Wykonam to w ten sposób: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.08.2020 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Zakładając rozmiar skrzydła 235x150cm o wadze 40kg, to planuję zastosować po 2 lub 3 zawiasy na każde skrzydło. Zastanawiam się, czy taki zawias ZBW 500 o długości ok. 50cm wystarczy.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.08.2020 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Z ciekawości w czym ma "wystarczyć " ten zawias? W ciemno napiszę 2 takie uniosą OSB, jak ta tymczasowość się w czasie przeciągnie to i taki na 70 cm siądzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.08.2020 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 No ta tymczasowość może się przeciągnąć do roku, więc miałem nadzieję, że im dłuższy tym mniejsze prawdopodobieństwo "siadnięcia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 06.08.2020 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 No ta tymczasowość może się przeciągnąć do roku, więc miałem nadzieję, że im dłuższy tym mniejsze prawdopodobieństwo "siadnięcia". Zawsze można zrobić tak żeby zamkniete skrzydło miało podparcie na końcu. Chyba też nikt nie planuje tej bramy otwierać i zamykać 20 razy dziennie? 3 zawiasy i ew podparcie i nie powinno być problemów - owszem mogą się trochę wygiąć itp powinny spełnić swoją role. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.10.2020 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Mam takie zawiasy, które użyję do zamocowania tych tymczasowych drzwi do muru. Zastanawia mnie tylko do czego służą te kwadratowe otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2020 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Do śruby zamkowej - nie odkręcisz jej od zewnątrz, więc zabezpiecza przed zdemontowaniem takiego zawiasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.10.2020 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Dzięki. To trzeba tylko dobrać właściwy rozmiar kwadratu, żeby wszedł w ten otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts