Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc, wręcz błagam!

Planujemy z mężem remont łazienki, z którą "żyjemy" już 13 lat, czyli od momentu kiedy przeprowadziliśmy się z bloku do typowej piętrówki "kostki".

Jesteście moją jedyną nadzieją na udowodnienie mojemu mężowi, że w tak małej łazience zmieści się i prysznic (dla męża), i wanna (dla mnie i córek - nawet 140 cm lub 130 cm).

Nie możemy dojść z mężem do porozumienia w sprawie tych dwóch urządzeń i dlatego remont jest ciągle odwlekany w czasie.

Ale ja mam już dość tej okropnej łazienki !

Wierzę, że pomożecie mi rozwiązać nasz problem i zmieścicie w niej i jedno i drugie (ale koniecznie osobno).

Nadmienię, że na ścianie o wymiarze 155cm jest komin wentylacyjny, który można trochę zmniejszyć (powiększając tym samym wnękę, która mierzy obecnie 100cm).

Jeszcze raz błagam o pomoc!

20161021_120624 (2).jpg

20161020_180228 (2).jpg

20161020_180246 (2).jpg

20161020_180253 (2).jpg

https://forum.murator.pl/topic/255837-jak-zmie%C5%9Bci%C4%87-osobno-prysznic-i-wann%C4%99-w-%C5%82azience/

można tak:

e6ddb99ccd7186a3gen.jpg

prysznic bezbrodzikowy ze szklanymi ścianami i składanymi drzwiami.

kabina może być też półokrągła z suwanymi drzwiami

• Like 1

Znajomo wyglądająca łazienka...

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,794,163807024,163807024,0,2.html?v=2

Wnęka poszerzona do 120cm - oczywiście im więcej tym lepiej.

1) Byłoby fajnie jakby umywalka mogła być naprzeciwko sedesu ale do tego trzeba by powiększyć wnękę do 140-145cm. No i jakby stelaż dało się wkuć w ścianę to zostałoby mniej elementów które trzeba wziąć pod uwagę przy dekorowaniu.

1.JPG

2) Tramwaj zwany również pociągiem ;) alternatywa dla tych co nie lubią niewyrównanych sprzętów - tu w sumie te 120cm wnęki powinno wystarczyć żeby korzystając z umywalki nie włazić na sedes i nie obijać prawego łokcia o róg wnęki. Zabudowa stelaża wc najlepiej na wysokość 90cm (tyle co wys. umywalki), pociągnięta na całą ścianę, nad całością szafka wisząca.

2.jpg

1) Nie chciało mi się już bawić w układanie płytek, w sumie może być coś podobnego do mojej ostatniej wizualki sprzed 3 lat bo i układ podobny

[ATTACH=CONFIG]446135[/ATTACH]

:yes:Ładne to jest - mnie się bardzo podoba:cool:

Niezła pamięć :)

A nasza łazienka ciągle czeka na przemianę...

Może tym razem się uda.

Dzięki za propozycje.

Druga z nich na pewno nie przejdzie, gdyż WC umieszczone dokładnie naprzeciwko drzwi wejściowych od początku wyeliminował mój mąż.

Więc pierwsza będzie brana pod uwagę.

A czy jest szansa, aby wannę i prysznic umieścić na ścianie gdzie jest obecnie WC i umywalka , a prysznic w obecnym miejscu?

Myślałam, aby nie nie oddzielać przestrzeni między wanną a prysznicem żadną ścianką, aby biorąc prysznic korzystać po części z przestrzeni wanny. Niestety nie mam pomysłu jak to uczynić.

Gdyby to się udało to umywalka i WC znalazłyby miejsce po prawej stronie.

Czy to realny pomysł?

Takiej łazienki się nie zapomina, PRL-u czar... ;) Swoją droga jak mąż wytrzymał z nią 13 lat to i sedes na wprost wejścia pewnie by tyle samo czasu zdzierżył ;)

Układ z wanną i prysznicem przy tylnej ścianie proponowałam 3 lata temu jako drugi ale z zasłonką zamiast szyb i wc oraz umywalką po lewej od wejścia.

3) Na bazie tego propozycja z prysznicem wydzielanym składanymi ściankami 2x ok.50cm. Rozmiar wnęki bez zmian.

3.jpg

I dwie opcje z wc i umywalką po prawej od wejścia.

4) Wnęka poszerzona o 20cm i dobudowana cienka ścianka o długości ok.50cm, drzwi składane 2x ok.35cm.

4.jpg

5) Wnęka bez zmian, dostawiony tylko kawałek ścianki wykańczający zabudowę stelaża wc. Składane ścianki 2x ok.45cm.

5.jpg

Te składane ścianki warto skonsultować z kimś kto się zna lub sam ma takie bo nie jestem pewna czy poszczególne rozwiązania są wygodne/praktyczne, zwłaszcza w wersji 5.

w mojej wersji wc nie może być prosto, bo uniemożliwi wygodne wejście pod prysznic. Chyba, że wybierać kabiny składane do środka. Ale wówczas niewygodnie się je zamyka stojąc w środku.

Przy wc na wprost zabudowa wc dziwnie będzie wyglądała z zakończeniem wanny.

• 2 weeks później...
Bardzo fajne projekty alicyja, zarówno pierwszy jak i ten 2gi, z wc naprzeciwko wejścia, który porządkuje przestrzeń i pozwala na zastosowanie sanitariatów w nowoczesnych prostokątnych kształtach. Pierwszy projekt jest natomiast bardziej ergonomiczny i można go jeszcze dopracować na etapie realizacji, wyszukując urządzenia sanitarne w nietypowych kształtach lub rozmiarach. Jest ich na rynku dość dużo