Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek ogrodowy/narzedziowy -

Recommended Posts

Chcialbym postawic domek narzedziowy na działce, w wymiarach ok. 3,5 x 3 m. Oczywiscie z racji wielkosci dzialki, wolalbym postawic ten domek w rogu dzialki. Planowalem po 1.5 od granic. I tu pojawia sie problem – czy taki domek zglosic do urzedu, ponoc to jest wymagane.

Przepisy nie sa jasne, ale z tego co rozumiem, ma byc 3 m jezeli chodzi o sciane bez okien, chyba ze plan zezwala w granicy lub min. 1,5 m – za zgoda sasiadow. Tak jest w moim przypadku: Dopuszcza się budowę w granicy działki lub 1,5 m od niej po uzyskaniu zgody właściciela działki.

I tutaj jest maly problem - domek bedzie sasiadowal z dwiema dzialkami:

- zaznaczona na zielono: sasiad jest Ok, wiec nie przewiduje zadnych problemow, zeby sie zgodzil

- zaznaczona na czerwono – to jest dzialka wydzielona pod droge, wspolwlasnosc. Niestety tych wspolwlascicieli jest duzo, wiec uzyskanie zgody na pismie bedzie mega utrudnione.

I teraz pytanie, czy zglaszac domek, czy nie – jezeli bede probowal zglosic, to moge spalic ta inwestycje, bo np. nie uda mi sie skontaktowac z wszystkimi wspolwlascicielami drogi. Z kolei wybudowanie bez zgloszenia – jakie jest ryzyko kar?

domek.jpg

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to spokojnie możesz 1,5 m

Dziekuje! A to wynika z jakichś konkretnych przepisów?

Nie ukrywam, że pewnie i tak był odpuścił zgłoszenie (bo z tego co widze i wiem od sąsiadów, to raczej niewiele osób przejmuje się nawet odległością 1.5 m), ale dla świętego spokoju wolałbym potwierdzić.

Dziękuję i pozdrawiam, Jacek

jak daleko jest dom sąsiadów? Bo zgłaszasz tylko jak występuje immisja. inaczej może być 1,5 m od granicy lub w granicy.

a pokaż też przepis.

bo ja znam inny. 4m od granicy, 3m jeżeli jest ślepa ściana a conajmniej 1,5 m od granicy działki lub bezpośrednio przy niej, gdy pozwalają na to przepisy planu miejscowego albo działka jest węższa niż 16 m, albo długość planowanego garażu nie przekroczy 6,5 m, a wysokość - 3 m

a pokaż też przepis.

bo ja znam inny. 4m od granicy, 3m jeżeli jest ślepa ściana a conajmniej 1,5 m od granicy działki lub bezpośrednio przy niej, gdy pozwalają na to przepisy planu miejscowego albo działka jest węższa niż 16 m, albo długość planowanego garażu nie przekroczy 6,5 m, a wysokość - 3 m

Może chodzić o przepisy p.poż. Ja tak miałem ale z domem. Sąsiad ma starą ruderę drewnianą nie zamieszkała w odległości 3m od granicy (nie ma okien).

Odległość drewnianej ściany od drewnianej wynosi wtedy 16m. Ja mam ścianę murowaną to odległość musiałem zachować 12m od jego budynku (czyli 9 od granicy). Można było kombinować ze ścianą oddzielenia pożarowego ale wtedy normalne okna nie wchodzą w grę.

Może w tym przypadku również coś z zabudową drewnianą miało miejsce.

a pokaż też przepis.

rustin - autor nie stawia garażu. A budynek jest mniejszy niż 6,5 x 3. Więc czym się przepis różni od tego, który ty znasz?

BTW - teraz w granicy projektuję ludziom "szafy ogrodowe" na narzędzia. Nie jest to budynek, nie podlega przepisom.

Przede wszystkim planowany budynek nie sąsiaduje z działką budowlaną, a z drogą prywatną.

Więc wszystkie przepisy z par 12 z Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, dotyczące sytuowania go nie obowiązują, bo one dotyczą sąsiedztwa z działką budowlaną.

U autora działka budowlana jest tylko z prawej strony, więc tam obowiązuje go par 12 pkt 3, ustęp 4:

3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271–273, dopuszcza się:

(...)

4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.

Natomiast kolejny pkt 6 par 12

Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271–273, nie może być sytuowany ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego

na sąsiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego.

Dlatego pytałam autora gdzie jest najbliższy budynek. Jest ponad 10 m od planowanego miejsca, wiec też się łapie.

Natomiast budować trzeba na zgłoszenie.

Jedynym wyjątkiem jest sytuacja w której MPZP zakazuje budowania budynków gospodarczych w granicy, ale autor o tym nie wspomina.

Edytowane przez Elfir

Pamiętacie definicję budynku? To, że coś nazywa się potocznie "domkiem" czy "budynkiem gospodarczym" nie znaczy, ze prawo uznaje go za budynek i należy stosować przepisy dotyczące budynków.

Art.3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

[...]

2) budynku – należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem,

Kaizen - sa domy, które można przenieść :) Więc to nie argument. Sa wyroki SN, że fundament punktowy z bloczków betonowych to trwałe związanie z gruntem.

Bloczku może (chociaż chętnie poczytam wyrok - daj namiary) - ale jak na nim postawię kawę, to jest ona trwale związana z gruntem?

Czy buda mojego psa, która stoi na bloczkach betonu komórkowego jest budynkiem?

w kwestii moze nie budy, ale kojca: https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/966435,kojec-dla-psow-do-rozbiorki-to-samowola-budowlana.html

Kaizen - tutaj nakazano rozbiórkę domku gospodarczego zamocowanego do kostki brukowej kotwami, bo nie został zgłoszony: https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-urzedowe/orzeczenia-sadow/iv-sa-po-319-16-wyrok-wojewodzkiego-sadu-522275615

W uzasadnieniu jest wyjaśnione, że kotwy to trwałe związanie z gruntem.

Co prawda to nie wyrok SN., ale pamiętam, że czytałam swego czasu kilka podobnych wyroków.

Edytowane przez Elfir