Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrewanie domku letniskowego "całorocznego"

piotrekgg

Recommended Posts

Drodzy,

Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii.

Stawiam dom letniskowym o charakterze całorocznym tj. ocieplenie ścian, 15cm wełną, ocieplenie dachu 20cm wełną. Konstrukcja szkieletowa. Pełna płyta fundamentowa wraz z izolacją.

Na początku planowałem aby ogrzewać dom na parterze matą podłogową elektryczną, a na poddaszu grzejnikami elektrycznymi - skłoniło mnie to ze względu na fakt, że w domku nie będę cały czas i chciałbym zdalnie móc regulować temperaturę, tak aby jadąc do domku móc już wcześniej podnieść temperaturę.

Przeczytałem jednak, że ogrzewanie elektryczne jest najbardziej nieefektywne kosztowo i zacząłem myśleć o pompie ciepła.

Co o tym sądzicie? Czy pompa ciepła do domku letniskowego ma sens? Czy lepiej zostać przy ogrzewaniu elektrycznym.

Dodam, że nie mam zaplanowanego miejsca na pomieszczenie techniczne/składzik (jak zwał tak zwał) więc w grę wchodziłaby pompa, która jest na zewnątrz budynku.

Dziękuję za pomoc :)

Wymyśliłeś dobre ogrzewanie . Ale dodaj klimatyzator z w funkcją grzania .To najlepsza pompa ciepłą . Dostarczy tanią energię . A grzejniki i podłogówk tylko wyrówanają temperatury. Polecam grzejniki Atlantica z możliwoącią sterowania przez internet . Kilmatyzator też ma taką funkcje

Jak na domek całoroczny nie za mało tej izolacji? Podejrzewam ze elewacja będzie pokryta szalówką. W przypadku tynku można by się pokusić o jeszcze 10cm styropianu a i dołożenie dyszki wełny w dachu by znacznie pomogło:) Ja buduje to samo i kolega fachman dobrze podpowiada. Pompa ciepła powietrze-woda jest dość droga i jakoś „samej sobie” bym jej nie zostawił.

Chcesz tam normalnie mieszkać, czy wpadać na Sylwestra, święta i co czwarty weekend?

Jak to pierwsze - to OZC.

Jak to drugie - to najtańsze w montażu.

Na pewno nie chce tam normalnie mieszkać (praca i szkoła dla dzieci gdzie indziej) ale chciałbym wynajmować domek..

Najbardziej mnie interesuje czy utrzymywanie dodatniej temperatury w zimie ogrzewaniem elektrycznym ma sens.

Dodam że chciałbym zamontować panele fotowoltaiczne w domku.

Jak na domek całoroczny nie za mało tej izolacji? Podejrzewam ze elewacja będzie pokryta szalówką. W przypadku tynku można by się pokusić o jeszcze 10cm styropianu a i dołożenie dyszki wełny w dachu by znacznie pomogło:) Ja buduje to samo i kolega fachman dobrze podpowiada. Pompa ciepła powietrze-woda jest dość droga i jakoś „samej sobie” bym jej nie zostawił.

Tak będzie deska szalunkową na elewacji. Czyli jak proponujesz ocieplić? Ściany 25cm? Dach 30cm?

Kocioł elektryczny Kospel + regulusy + płyn niezamarzający. Szybka reakcja, precyzyjne grzanie. Możliwość sterowania zdalnego a także sterowania tygodniowego całą instalacją i utrzymywania w całym obiekcie niskiej temperatury "dyżurnej".

Pozdrawiam

Bogusław