piotrekgg 19.07.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Drodzy, Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii. Stawiam dom letniskowym o charakterze całorocznym tj. ocieplenie ścian, 15cm wełną, ocieplenie dachu 20cm wełną. Konstrukcja szkieletowa. Pełna płyta fundamentowa wraz z izolacją. Na początku planowałem aby ogrzewać dom na parterze matą podłogową elektryczną, a na poddaszu grzejnikami elektrycznymi - skłoniło mnie to ze względu na fakt, że w domku nie będę cały czas i chciałbym zdalnie móc regulować temperaturę, tak aby jadąc do domku móc już wcześniej podnieść temperaturę. Przeczytałem jednak, że ogrzewanie elektryczne jest najbardziej nieefektywne kosztowo i zacząłem myśleć o pompie ciepła. Co o tym sądzicie? Czy pompa ciepła do domku letniskowego ma sens? Czy lepiej zostać przy ogrzewaniu elektrycznym. Dodam, że nie mam zaplanowanego miejsca na pomieszczenie techniczne/składzik (jak zwał tak zwał) więc w grę wchodziłaby pompa, która jest na zewnątrz budynku. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.07.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Wymyśliłeś dobre ogrzewanie . Ale dodaj klimatyzator z w funkcją grzania .To najlepsza pompa ciepłą . Dostarczy tanią energię . A grzejniki i podłogówk tylko wyrówanają temperatury. Polecam grzejniki Atlantica z możliwoącią sterowania przez internet . Kilmatyzator też ma taką funkcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.07.2020 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Chcesz tam normalnie mieszkać, czy wpadać na Sylwestra, święta i co czwarty weekend?Jak to pierwsze - to OZC.Jak to drugie - to najtańsze w montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 20.07.2020 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Jak na domek całoroczny nie za mało tej izolacji? Podejrzewam ze elewacja będzie pokryta szalówką. W przypadku tynku można by się pokusić o jeszcze 10cm styropianu a i dołożenie dyszki wełny w dachu by znacznie pomogło:) Ja buduje to samo i kolega fachman dobrze podpowiada. Pompa ciepła powietrze-woda jest dość droga i jakoś „samej sobie” bym jej nie zostawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekgg 20.07.2020 05:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Chcesz tam normalnie mieszkać, czy wpadać na Sylwestra, święta i co czwarty weekend? Jak to pierwsze - to OZC. Jak to drugie - to najtańsze w montażu. Na pewno nie chce tam normalnie mieszkać (praca i szkoła dla dzieci gdzie indziej) ale chciałbym wynajmować domek.. Najbardziej mnie interesuje czy utrzymywanie dodatniej temperatury w zimie ogrzewaniem elektrycznym ma sens. Dodam że chciałbym zamontować panele fotowoltaiczne w domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekgg 20.07.2020 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Jak na domek całoroczny nie za mało tej izolacji? Podejrzewam ze elewacja będzie pokryta szalówką. W przypadku tynku można by się pokusić o jeszcze 10cm styropianu a i dołożenie dyszki wełny w dachu by znacznie pomogło:) Ja buduje to samo i kolega fachman dobrze podpowiada. Pompa ciepła powietrze-woda jest dość droga i jakoś „samej sobie” bym jej nie zostawił. Tak będzie deska szalunkową na elewacji. Czyli jak proponujesz ocieplić? Ściany 25cm? Dach 30cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.07.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Kocioł elektryczny Kospel + regulusy + płyn niezamarzający. Szybka reakcja, precyzyjne grzanie. Możliwość sterowania zdalnego a także sterowania tygodniowego całą instalacją i utrzymywania w całym obiekcie niskiej temperatury "dyżurnej". PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 21.07.2020 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Tak będzie deska szalunkową na elewacji. Czyli jak proponujesz ocieplić? Ściany 25cm? Dach 30cm? Te 25 będzie już wiele lepiej. W dachu 30cm wełny to teraz można powiedzieć minimum. Dołożenie w późniejszym czasie będzie wiele droższe niż zainwestowanie drugiej wartstwy od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts