Sandek 30.07.2020 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Pytanie do użytkowników wideodomofonów z kątami widzenia do max 100 stopni - czy Ktoś z Was ma tak nisko zamontowaną na ogrodzeniu kamerkę ? Jak ma się to w praktyce ( czy widać twarz osoby przed kamerą ) ? Moje ogrodzenie będzie miało 143 cm. Czyli wideodomofon mogę zamontować na wysokości max ok. 135 cm. Jak myślicie, jest sens w to w ogóle wchodzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 09.09.2022 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Stary temat, ale podbijam pytanie bo mam podobną sytuację. Ogrodzenie z bloczka łupanego. Kabel niby przygotowany, ale martwi mnie, że to było by dość nisko te 1,3m i nie wiem czy nie łapałbym obrazu tylko do szyi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.09.2022 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Są vidodomofony z szerokim kątem. Po prostu zrób test i zobacz czy odpowiada Ci taki obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 09.09.2022 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 W sumie racja. Są zwroty 14 dni wiec powinno dać się sprawdzić. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 09.09.2022 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 - yaro137 - i co sprzedawca domofonów ma potem zrobić a takim rozpakowanym i noszącym ślady używania, zwroty to zmora sklepów internetowych, więc takie rady są nie na miejscu- kamery znanych mi videodomofonów mają dosyć szeroki kąt patrzenia w poziomie, w pionie jest sporo węższy- na zbyt niskim słupku należy zamontować panel bramowy na wysięgniku nad tym słupkiem, może nie wygląda to ładnie, ale spotykałem takie rozwiązania- generalnie w każdej instrukcji jest podana h = ok. 165 cm- a najlepiej to szukaj sprzętu bezpośrednio w firmie sprzedającej i montującej domofony, jedna z nich reklamuje się tak: "Celem dobrania optymalnego zestawu, preferujemy kontakt z naszym działem technicznym. Dobieramy wideodmofony od 9 lat, zaoszczędzisz czas i ułatwimy Tobie wybór pośród szerokiej oferty na rynku." I jest to prawda, bo porady internetowe to kiepskie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.09.2022 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 W instrukcji domofonu powinien być zalecany przedział rekomendowanej wysokości montażu. Co nie zmienia faktu, że można to sprawdzić bez montażu tak, żemłodzi taka jednostka nie będzie nosić jakichkolwiek śladów używania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 12.09.2022 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 - yaro137 - i co sprzedawca domofonów ma potem zrobić a takim rozpakowanym i noszącym ślady używania, zwroty to zmora sklepów internetowych, więc takie rady są nie na miejscu Nie na miejscu to są twoje rady. Skoro prawo pozwala konsumentowi przy zawieraniu umowy na odległość sprawdzić funkcjonalność towaru po zakupie i jego otrzymaniu to się z tego korzysta. Ustawodawca nie bez przyczyny dopuścił taką możliwość. Zakup towaru którego nie widzimy na żywo ( czyli w ciemno ) a tylko na monitorze naszego telefonu czy laptopa może okazać się niemiłą niespodzianką. I nie wiem jak trzeba by rozpakowywać towar celem sprawdzenia żeby nosił jakieś ślady użytkowania. Chyba że ktoś sobie powiesi na tydzień ten domofon przy furtce. Najlepsza rada dla autora wątku to zamówić , sprawdzić czy pasuje a jak nie to ładnie spakować i odesłać do sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 12.09.2022 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 U mnie też jest nisko, przez co czasami (jak ktoś podejdzie za blisko) mam widok od szyi w dół.Ale w sumie mi to nie przeszkadza, wideodomofon ma mi pokazać, że ktoś stoi przed furtką i właśnie to robi.Ps. tylko nie bierz jakiegoś analogowego badziewia, tylko coś w IP - podgląd w każdej chwili z każdego miejsca na świecie na telefonie, tablecie, kompie, nawet na AndkuTV, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.09.2022 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Na przestrzeni ok. 20 lat wymieniłem chyba z 5 albo 6 wideodomofonów.Podstawowy problem to furtka jest od strony zachodniej, czyli latem słońce wali w kamerkę prosto " w oczy" żaden daszek przeciwsłoneczny nie pomoże i przetwornik się wypala góra po 2 latach.Wideodomofony to badziewna Chińszczyzna więc jak w czasie burzy w miarę blisko piorun uderzy to wideodomofon kaput.Moim subiektywnym zdaniem z wieloletniej praktyki najlepszy domofon to analogowy, lub bezprzewodowy. Wideo tak naprawdę do niczego jest nie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts