marcin225 04.08.2020 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Kajzena wykresy mówią co innego a z tym się nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.08.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Kajzena wykresy mówią co innego a z tym się nie dyskutuje Z całą pewnością nie były to wykresy temperatur dla miasta Torunia z 18.12.2009 roku w godzinach wieczornych. Odpowiedziałem mu i powinno to wystarczyć, ale drąży temat tak jak w sprawie opublikowanych taryf przez Tauron Dystrybucja dla klientów zmuszonych do zmiany G12E na inną. Zniknęły ze strony Taurona gdyż nie zostały zatwierdzone. Ale On "wiedział lepiej", że nie zostały opublikowane i już. On się często czepia bo chce pokazać, że "jego jest na wierzchu" - ma sporą wiedzę, to fakt co wcale nie przeszkadza że czasem zachowuje się jak małe dziecko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.08.2020 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Bo te wykresy jakoś dziwnie z jego teoriami się tylko pokrywają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.08.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Nie mieszkamy na Syberii , ale niedaleko Torunia , gdzie mamy zawsze temperaturę około 3 stopnie niższą niż w okolicy (jeziora , rzeka , ukształtowanie terenu). Temperatury - 20 stopni pamiętam i wcale nie było to tak dawno temu ... W Polsce mamy różne "strefy klimatyczne" ... Jak pisałem - temperatury poniżej -20 st.C były w Toruniu w dniu 18.12.2009 roku, uściślając byłem tam w godzinach wieczorowych i nocnych w okolicy Na Skarpie w Toruniu. Do dyspozycji miałem wprawdzie tylko czujnik temperatury w lusterku i nie mogę się podeprzeć oficjalnymi wynikami zarejestrowanymi przez stację meteo, lub odnotowanymi w jakimś biuletynie rządowym. Ale niektórzy nie przyjmują tego do wiadomości, bo mają naturę niedowiarka, a tak naprawdę muszą mieć za wszelką cenę rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 04.08.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Jak pisałem - temperatury poniżej -20 st.C były w Toruniu w dniu 18.12.2009 roku, uściślając byłem tam w godzinach wieczorowych i nocnych w okolicy Na Skarpie w Toruniu. Do dyspozycji miałem wprawdzie tylko czujnik temperatury w lusterku i nie mogę się podeprzeć oficjalnymi wynikami zarejestrowanymi przez stację meteo, lub odnotowanymi w jakimś biuletynie rządowym. Nie będzie to poparte niczym ale pamiętam gdy pewnego dnia jadąc do pracy termometr w aucie około 6.00 pokazywał -29,5 w Bydgoszczy. Żona zadzwoniła do mnie w trakcie pracy, że w jej aucie zepsuł się termometr i nie pokazywał temp. Wracając po pracy do domu zadzwoniła, że termometr "naprawił się" i już pokazuje temperaturę. Jak się później okazało włoski producent auta nie przewidział tak niskich temp. (-30 stopni ). Niestety daty nie pamiętam, na pewno było to w latach 2000-2009. Jak długo była taka temp. również nie wiem (kilka minut czy kilka godzin). Wydaje mi się, że przez kilka dni temp. oscylowała (przynajmniej w nocy) w okolicach -20 stopni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.08.2020 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Jest coraz cieplej OK - dlatego skłaniam się ku PC, ale anomalie pogodowe też będą coraz częstsze. Pogoda wariuje. Dlatego bezpieczniej być przygotowanym niż zaskoczonym. Z tym że w Polsce mamy 80% linii elektrycznych napowietrznych. Przy wariującej pogodzie zwiększa to zagrożenie w przerwach dostaw energii. Tego się po części obawiam, bo PC uzależni mnie od elektryczności. By nie być zaskoczonym, to kupisz sobie agregat prądotwórczy. Na takie okazje może być i używany. Ja mieszkam w cieplejszym rejonie kraju, więc z pełną świadomością zdecydowałem się na PC, która nie pracuje na agregacie do -30 czy -25stC tylko do -15stC. Ma za to grzałki dwustopniowe 3 i 6kW a zapotrzebowanie (w/g OZC) na ciepło mojego domku przy -18stC to 3,2kw. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 04.08.2020 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam ponownie Przez weekend tu nie patrzyłem, nie myślałem, że temat tak pójdzie do przodu Przez weekend liczyłem grzejniki, 5 sztuk mam do wymiany bo 40 letnie bez projektowania pod ciśnienie, a chcę przejść na obieg zamknięty. Początkowo przyjąłem błędne założenia. Teraz muszę je skorygować i policzyć wszystko od nowa. Kaizen szturchnął mnie z tym OZC, i próbuję to na nowo policzyć i porównać z innymi kalkulatorami. ciepłowlasciwie.pl / termoorganika.pl / Kisan OZC. Porównywanie Panasonika Tcap 9 z Daikinem typ 8 jest bez sensu . Wystarczy popatrześ na jednostki zewnętrzne. Może porównać do daikina typ 14 Nie porównuję T-Capa - to tylko jedna pozycja na wykresie, a 3 pozycje to Altherma i 3 pozycje Panasonic SDC. Plus porównany Kaisai 8kW. Bardziej patrzyłem w Altherma 8kW lub Altherma 6kW. T-capy są duże, a ja nie chcę tak dużej 2-wentylatorowej szafy przed domem. Tym bardziej, że nie potrzebuję 10kW+. Nawet myślę czy nie iść w nieco słabszą pompę (6kW), z mocniejszymi grzałkami. Ale muszę dokładniej policzyć zapotrzebowanie na ciepło. Ja pamiętam, że u nas "Brama morawska" niskie temperatury były gdzieś tak końcówka stycznia może luty i mógł to być rok 2009. Nocami było jakieś -23 a w dzień -16 / -18 dokładnie nie pamiętam. Wymarzłem wtedy, w pracy na hali produkcyjnej było +8°C, a dom w trakcie docieplania i w kąciku komputerowym na poddaszu miałem +16°C. W kable nie pójdę, bo nie będę podłóg zrywał. Z rok temu patrzyłem po folii IR czy promiennikach, ale nie jestem pewien czy to takie zdrowe, czy nie będzie podrażniać nowotworów skórnych. Na aledrogo jest taka folia w formie obrazu, w komentarzach ktoś podał info z instrukcji "nie siedzieć na przeciw folii bliżej niż (nie jestem pewien cz 30 czy 50 cm) bo może uszkadzać wzrok". Można pomyśleć o grzaniu klimatyzacją, ale to chyba do -7°C. Na sporą część zimy by starczyło, a gdy mroźniej dogrzać czymś dodatkowym, ale ile tych źródeł ciepła trzymać? By dewyrsykować ryzyko zmarznięcia W pompę idę w zasadzie dlatego, że kwalifikuję się do 60% dotacji i jest to najmniej inwazyjna opcja. Jakby nie dotacja to bym bardziej patrzył za kotłem z podajnikiem za 6-8 tyś. zł. Kolejny przeciw kotłowi bodziec to zapowiedzi miasta, że zakażą palenia węglem a nawet drewnem. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.08.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Jak pisałem - temperatury poniżej -20 st.C były w Toruniu w dniu 18.12.2009 roku, źródło źródło Jak widać 20 przez chwilę spadło poniżej minus dwudziestu. Przez chwilę a nie: z tydzień, albo i dłużej. Ale dobierając PC trzeba pamiętać o zyskach. Załóżmy, że przez całą dobę mamy średnio -20* i obciążenie 5kW średnio i załóżmy, że tak mamy dobrane źródło ciepła. To wcale nie znaczy, że system grzewczy musi dostarczyć 24h*5kW=120kWh (a tyle jest w stanie). Ponieważ w dzień mamy zyski słoneczne (dla przykładu u mnie to w grudniu 26kWh) i bytowe (u mnie 584kWh) - u mnie średnio jakieś 20kWh. Więc system grzewczy w ciągu doby miałby zapas 20kWh - a to wystarczyłoby do ogrzania ponad 350l CWU do 55* tego dnia. A co by się stało, gdyby przyszedł armagedon i było średnio -25* w ciągu doby? No, straszna rzecz - trzeba by odpalić suszarkę do włosów na godzinę, żeby temperatura nie spadła albo przecierpieć ze stopień spadku temperatury. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 04.08.2020 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Kaizen już pokazywałeś te wykresy temp. Strasznie lubisz się czepiać, a przy tym nie potrafisz odpuścić. W innych tematach, chyba też brałeś udział w jakichś przekomarzaniach. Te przekomarzania często odbiegają od tematu, a potrafią się ciągnąć przez 3 czy 4 strony forum. Już nie tylko Twoje, ale jak czytam tematy to nieraz przewijam, ... i przewijam, a tam dalej czyja racja jest większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.08.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Jak pompie zabraknie to odpali grzałkę i tyle w temacie. A jak jeszcze zabraknie tomożna z szafy wyjąć jakąś farekę za 50zł. Mieszkam w domu juz 4 sezon i z tego co pamiętam raz w nocy tmin to -19 a duże mrozy były chwilowe . A ostatni sezon grzewczy to kpina dla grzania Ten sezon zacznę z klimami co mają łącznie 4kW przy -25 i grzałką 3kW w podłodze. Wątpię żeby zabrakło a jeśli nawet zabraknie to jest grzałka w bojlerze i ciepło z CWU mogę pościć w drabinki. A jak wszystko zdechnie to napcham badyli do kozy Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.08.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Kaizen już pokazywałeś te wykresy temp. Nie. Dla Torunia wcześniej nie wrzucałem. Te przekomarzania często odbiegają od tematu, a potrafią się ciągnąć przez 3 czy 4 strony forum. Już nie tylko Twoje, ale jak czytam tematy to nieraz przewijam, ... i przewijam, a tam dalej czyja racja jest większa. To dodaj mnie do ignorowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.08.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Jak pompie zabraknie to odpali grzałkę i tyle w temacie. A jak jeszcze zabraknie tomożna z szafy wyjąć jakąś farekę za 50zł. Mieszkam w domu juz 4 sezon i z tego co pamiętam raz w nocy tmin to -19 a duże mrozy były chwilowe . A ostatni sezon grzewczy to kpina dla grzania Ten sezon zacznę z klimami co mają łącznie 4kW przy -25 i grzałką 3kW w podłodze. Wątpię żeby zabrakło a jeśli nawet zabraknie to jest grzałka w bojlerze i ciepło z CWU mogę pościć w drabinki. A jak wszystko zdechnie to napcham badyli do kozy Już nawet kulibob zdradził kopciucha... świat się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.08.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 @Kaizen Gratuluję wytrwałości. Nie wiem co to zmienia, ale Ty tak masz. Napisałem: "W Sosnowcu też "trzymało" chyba z tydzień, albo i dłużej". I tak było nocami, gdyż wtedy miałem kopciucha 8 kW z Olsztyna (Kołodziej, czy coś podobnego na "K") w którym trzeba było dorzucać w nocy by w chałupie było znośnie ciepło.Nie wiem po co usiłujesz za wszelką cenę udowodnić swoje racje, jak to niewiele, czasem nic nie wnosi do dyskusji.Z Torunia wyjechałem następnego dnia, a 18-tego ziąb dał fest we znaki. Co do pamięci - są takie daty, które się pamięta - ta do takich należała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 04.08.2020 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) kulibob można. Tylko w starszym budownictwie trzeba uważać. Przeglądy elektryki nie robione przez 20-40 lat. Instalacja przewidziana pod żarówki do 100Watt. A taka farelka to średnio 2000Watt (2kW). Instalacja może to wytrzymać 30 czy 100 takich uruchomień, ale przyjdzie ten 1 raz za dużo i można mieć pożar domu. Sporo ludzi jest tego nieświadomych. edit A nawet więcej od dwóch lat ubezpieczam dom. W tym roku przy okazji rozmowy o PV z elektrykiem w pracy. Kolega zwrócił mi uwagę, że ubezpieczalnie w OWU maja klauzulę, że budynek musi mieć przeglądy wymagane przepisami budowlanymi, a tam chyba co 5 lat wymagane pomiary elektryki w domu, przez elektryka z odpowiednimi uprawnieniami. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.08.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) @Marco36 Jak ta PC 6-8 kW okaże się trochę za mała zawsze możesz dołożyć jedną lub 2 klimy po 2 do 3 kW. Klimy przydają się latem, ale można z nich skorzystać również w zimie i to przy temperaturach -25 st.C. To jeszcze dopiszę - co za problem puścić odpowiednio grube kable od tablicy licznikowej do PC i innych prądożernych odbiorników? Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 04.08.2020 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 To dodaj mnie do ignorowanych. Warto nieraz porównać różne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.08.2020 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Już nawet kulibob zdradził kopciucha... świat się kończy. Nigdy nie miałem kopcicha. Miałem ekogrocha. Ostatni sezon już leciałem hybrydowo. Jak dają ulgi termo i mój prąd a za ekogrocha co grzał 5 lat mam klimę to czemu nie brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.08.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Jak pompie zabraknie to odpali grzałkę i tyle w temacie. To zależy, jak kto dobiera pompę. Fakt, że większość sprzedawców ma tendencję do wciskania przewymiarowanych pomp. IMO najlepiej dobrać tak, żeby przez jak największą część sezonu chodziła na większych niż minimalne obrotach. A to oznacza, że przy -20 już znaczną część ciepła produkuje grzałkami. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC&p=7897036&viewfull=1#post7897036 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.08.2020 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Napisałem: "W Sosnowcu też "trzymało" chyba z tydzień, albo i dłużej". I tak było nocami, To pisz, że nocami, a nie że przez tydzień pompa policzona na -20 nie wyrabia. Nie znajdziesz doby o warunkach jak w temacie tego wątku. Dobrze, jak znajdziesz kilka kolejnych godzin. Więc nie ma sensu dobierać pompy do takich warunków. Większy problem będzie, jak komuś wybije bezpiecznik jak wyjedzie na 10 dni w środku zimy i wróci do wychłodzonego domu. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.08.2020 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 kulibob można. Tylko w starszym budownictwie trzeba uważać. Przeglądy elektryki nie robione przez 20-40 lat. Instalacja przewidziana pod żarówki do 100Watt. A taka farelka to średnio 2000Watt (2kW). Instalacja może to wytrzymać 30 czy 100 takich uruchomień, ale przyjdzie ten 1 raz za dużo i można mieć pożar domu. Sporo ludzi jest tego nieświadomych. A nawet więcej od dwóch lat ubezpieczam dom. W tym roku przy okazji rozmowy o PV z elektrykiem w racy. Kolega zwrócił mi uwagę, że ubezpieczalnie w OWU maja klauzulę, że budynek musi mieć przeglądy wymagane przepisami budowlanymi, a tam chyba co 5 lat wymagane pomiary elektryki w domu, przez elektryka z odpowiednimi uprawnieniami. Jak masz problem z 2000W to będzie cieńko PC okresowo deż może sie podkręcać tak wysoko a nawet wyżej. Moja mała klima teoretycznie w mega mrozy weźmie ponad 1kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts