Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki płatność przelewem czy gotówką (Notariusz).

wyngiel

Recommended Posts

Witam,

W nie długim czasie zamierzam zakupić działkę (jestem już dogadany z sprzedającym), robię to pierwszy raz więc też nie wiem jakie są możliwości płatności z tym związane, ponieważ wolał bym zapłacić właścicielowi przelewem i tutaj mam do Was pytanie.

Czy jest możliwość ustalić u notariusza, że płatności dokonam przelewem w ciągu kilku ustalonych dni lub po prostu po podpisaniu aktu notarialnego ?

Jest to myślę w jakiś sposób bezpieczne i wygodniejsze niż obrót gotówką.

I jeszcze jedno pytanie czy np. u notariusza ustalić mniejsza kwotę zapłaty a resztę kwoty zapłacić do ręki ? (bo słyszałem, że nie którzy ta robią).

Dzięki za pomoc :)

przelew jest dla ciebie najbezpieczniejszy, masz dowod niepodwarzalny ze zaplacileś. Co do drugiego pytania to przestępstwo karno skarbowe i niewiele daje bo jak US uzna że wartość jest niższa niż rynkowa to i tak cię wezwie i naliczy podatek po swojemu i zrobi to przed samym końcem terminu żebyś dostał po kieszeni odsetkami.

przelew jest dla ciebie najbezpieczniejszy, masz dowod niepodwarzalny ze zaplacileś. Co do drugiego pytania to przestępstwo karno skarbowe i niewiele daje bo jak US uzna że wartość jest niższa niż rynkowa to i tak cię wezwie i naliczy podatek po swojemu i zrobi to przed samym końcem terminu żebyś dostał po kieszeni odsetkami.

Właśnie tak podejrzewałem, że może być problem z wartością rynkową. Tylko co jeżeli np. kupiłem w okazyjnej cenie, ponieważ kupuje dwie działki dzięki temu sprzedający zaproponował lepszą cenę.

DO US nie ma to zadnego znaczenia, mają swoje cenniki dla każdej dzielnicy. Jak chcesz sie kłócić z nimi to piszesz odwołanie do ktorego dołączasz wycenę od biegłego rzeczoznawcy. Bez tego nie masz szans.

Czyli mam rozumieć, że jeżeli udaje mi się kupić te dwie działki za dobrą cenę to mogę tylko sobie narobić problemu w US ?

Wracając do płatności czy dobrą opcją jest zapisek w akcie notarialnym, że pieniądze trafią przelewem na konto sprzedającego w ciągu 1-2 dni z zabezpieczeniem poddania się rygorowi egzekucji z art.777 §1 pkt.4 Kodeksu postępowania cywilnego ?

Tak, ja tak miałem zaznaczone w akcie notarialnym i płaciłem po jego zawarciu. Chyba 7 dni było.

Wcześniej zapłaciłem zaliczkę kilka tys w oparciu o umowę cywilno-prawną (nie notarialną), która później była przywołana a akcie notarialnym i kwota do przelewu była pomniejszona o zaliczkę.

Ale oczywiście zależy to też od sprzedającego - jeśli ma awersję do umów i nie rozumie, że akt notarialny zabezpiecza jego interesy w kontekście płatności, to może być problem.

A ja kupując działkę za 220k tak zrobiłem:

1. Najpierw zbiłem cenę z 270k do 220k.

2. Podałem sobie rękę z kontrahentem. Następnie powiedziałem, że jest tylko jeden problem. Bo mam obecnie 20k i dałbym mu to notarialnie jako zadatek. Resztę za rok. Kontrahent przemyślał wszystko przez 15 minut i powiedział ok.

3. Tak oto kupiłem swoją działkę :)

Już zapłaciłeś resztę? Czyli 200 kzł?

Kiedy podpisałeś umowę notarialną ? W momencie przekazania zaliczki czy po zapłacie całej uzgodnionej kwoty?

Jak wpłacałem 20k zrobiłem to przez notariusza- jako zadatek z wpisem o roszczenie do księgi wieczystej działki. Było to zabezpieczenie by osoba, która działkę mi sprzedawała nie zaciągnęła na nią między czasie zobowiązań.

Potem przed upływem zapisanej w akcie notarialnym dacie (mniej więcej boi roku) wpłaciłem resztę czyli 200k na konto sprzedającego. Umówiliśmy się i spisaliśmy ostateczny akt notarialny.

Ja najpierw wplacilem zadatek i podpisałem notarialna umowę przedwstępną.

Potem, jak dostałem kredyt, to odbyła się wizyta u notariusza i przepisanie aktu notarialnego. W akcie było zapisane, że mam 4 dni na zapłacenie reszty kwoty. Jednocześnie notariusz pouczyl sprzedającego i kupującego (czyli mnie), ze jesli reszta kwoty nie zostanie przelana, to bez żadnego problemu sprzedający może sądownie anulować akt notarialny, umowę sprzedaży i odzyskać nieruchomosc.

Jednocześnie notariusz pouczyl sprzedającego i kupującego (czyli mnie), ze jesli reszta kwoty nie zostanie przelana, to bez żadnego problemu sprzedający może sądownie anulować akt notarialny, umowę sprzedaży i odzyskać nieruchomosc.

Nie ma możliwości anulowania aktu przenoszącego własność nieruchomości z powodu braku zapłaty. Własność zostaje przeniesiona w momencie podpisania aktu (nie ma możliwości warunkowej sprzedaży w przypadku nieruchomości). Bajek Ci notariusz naopowiadał. Idziesz do sądu nie po unieważnienie aktu, a o nakaz zapłaty i ściąganie kasy (może być z nieruchomości, jeżeli nabywca jeszcze się jej nie pozbył i nie ma przed Tobą w kolejce do windykacji np. banku na hipotece czy urzędu skarbowego).