Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa do studni głębinowej na czas budowy

karolinawarzycha

Recommended Posts

Na czas budowy domu potrzebuję pobierać wodę ze studni głębinowej - wierconej. Studnia ma głębokość ok. 13 metrów. Niestety nie wiem na jakiej wysokości jest lustro wody i nie wiem jak szybko lustro się odnawia po poborze wody. Studniarz mi tego nie określił i nie mam z nim kontaktu teraz. Docelowo będę mieć wodę miejską, więc pompa posłuży mi póki co żeby podlewać strop i na bieżące zużycie: do zaprawy, na tynki, etc.

Sąsiad pożyczył mi na parę dni pompę MH 1300 INOX, ale nie wiem czy mam kupić taką samą czy lepszą/gorszą. Chodzi o to, że póki nie wybuduję domu nie chcę inwestować dużo w zestaw do poboru wody. W przyszłości z pewnością zakupię zbiornik hydroforowy i cały osprzęt dla ogródka, ale póki co, kiedy pompę po robocie trzeba pakować z powrotem do samochodu, chciałabym coś tymczasowego.

Poradzi ktoś co wybrać i jakie parametry wystarczą?

Ruskiej membranowej nie daje się do studni wierconej pod żadnym pozorem , wykończysz studnię , pierwsza lepsza głębinowa byle wlazła w rurę więc czasem potrzeba 3 calowe a one cenowo od 350 zł wzwyż kosztują , hydroforowe na taką głębokość się nie nadają bo wydajność spada na ryj one max do 7,8 metrów .

Ruskiej membranowej nie daje się do studni wierconej pod żadnym pozorem , wykończysz studnię ,.
Pierwszy raz spotykam się z taką opinią. Możesz rozwinąć myśl, jakim mechanizmem ta studnia ma być wykończona? Dla mnie pompy membranowe to zawsze była tania pompa, o niezbyt dużej wydajości ale ze względu na zastosowanie membrany dosyć niewybredna jeśli chodzi o czystość wody. Czyli idealna na budowe. Sam miałem na budowie dopóki nie ukradli. Ale czemu miałoby to "wkończyć studie" zupełnie nie mam pomysłu.

Pierwszy raz spotykam się z taką opinią. Możesz rozwinąć myśl, jakim mechanizmem ta studnia ma być wykończona? Dla mnie pompy membranowe to zawsze była tania pompa, o niezbyt dużej wydajości ale ze względu na zastosowanie membrany dosyć niewybredna jeśli chodzi o czystość wody. Czyli idealna na budowe. Sam miałem na budowie dopóki nie ukradli. Ale czemu miałoby to "wkończyć studie" zupełnie nie mam pomysłu.

Do studni kopanej se dawaj ale do wierconej to śmierć studni , drgania zabiją filtr do tego stopnia że po miesiącu studnia do niczego , tylko hydroforowa lub głębinowa .

Do studni kopanej se dawaj ale do wierconej to śmierć studni , drgania zabiją filtr do tego stopnia że po miesiącu studnia do niczego , tylko hydroforowa lub głębinowa .
NIe spotkałem się, internet też nic nie podpowiada. Teoria sprawdzona empirycznie? Jak dla mnie filtr który może się zbić i nie przepuszczać wody, to ... zły filtr, i zbiłby się czy to z drganiami od pompy czy to bez. Kwestia czasu. Moja studnia przepracowała budowe z taką pompą i jakoś nie umarła. Wiele innych studni również. Fakt że głeboka, do filtra kawał drogi.

...drgania zabiją filtr do tego stopnia że po miesiącu studnia do niczego

To nie moje widzimisię tylko fakty ale tłumaczyć mi się nie chce z braku czasu.

Sorry, ale to nie są fakty tylko Twoje "wróżenie z fusów"... ale nie chce mi się tego tłumaczyć ;)