Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić dolot do kominka bez wiercenia w podlodze

waka

Recommended Posts

Cześć.

Chciałem zrobić kominek rekreacyjny ale pojawił się problem z wykonaniem dolotu gdyż w podłodze mam rozłożoną podlogowkę. Pod spodem jest piwnica i mógłbym się przewiercić w dół przez płytę i rurą doprowadzić powietrze z zewnątrz, no ale ta podłogowka. Czy jest jakiś inny sposób żeby doprowadzić powietrze?

Pozdrawiam

Nie rób doprowadzenia. Nie ma takiego obowiązku prawnego ani funkcjonalnego.

Prowadząc rurę w przestrzeni ogrzewanej musiałbyś ją porządnie zaizolować - a to pewnie będzie niewygodne i zajmie sporo miejsca.

No, chyba, że kominek stawiasz przy ścianie zewnętrznej - ale wtedy pewnie nie byłoby tematu..

Ok dzięki. Mam nadzieje, że ten kominek nie wyciągnie mi całego powietrza i nie pomrzemy jak ryby bez wody, bo takie opinie można poczytać na stronach roznaistych.

Poczytaj tamten wątek nawet, jak nie masz rekuperacji.

Dwa cytaty:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411198

Na maksa otwarte (2/4 tego kółka) ma pewnie z 10cm2.

Ile trzeba, to wiem - 3,5-4m3 powietrza na kilogram drewna. Jak wcisnę 5kg to potrzebuję raptem 20m3 powietrza a pali się to ze dwie godziny. Czyli raptem 10m3/h.

Ok dzięki. Mam nadzieje, że ten kominek nie wyciągnie mi całego powietrza i nie pomrzemy jak ryby bez wody, bo takie opinie można poczytać na stronach roznaistych.

Wentylacja zrobiona wg projektu (zakładając, że projekt poprawnie policzony)? Wentylacja sprawna (kontrola kominiarza)? Nawietrzaki w oknach są?

Jeśli tak, to jakim cudem może zabraknąć powietrza?

Doprowadzenie powietrza do kominka i sam kominek z zamkniętą komorą jest wymagany ze względów technicznych dla wentylacji mechanicznej.

Przy WG nie musi być zamkniętej komory i osobnego dolotu, ale warto (pomijając wspomniane ryzyko cofki). Palący się kominek bez dolotu zaciąga powietrze z wnętrza budynku a na to miejsce wpada mocniej zimne powietrze z zewnątrz. Efekt: blisko kominka jest gorąco, ale pozostałe pomieszczenia (gdzie okna z nawietrzakami) bardziej się wychładzają. Jeśli palić sie będzie bardzo okazjonalnie to nie ma się czym przejmować.

Jutro przedziwnie do kolesia od kominka

Temat powraca jak bumerang...Poczytaj również komentarze :) http://blog.kominki-batura.pl/doprowadzenie-powietrza-raz-jeszcze/