alegro661 13.08.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 Witam wieniec został wylany nierówno została położona na nim murłata 14x14 i wypoziomowana na podkładach są miejsca z szczelina sięga do 3cm dach kopertowy z płotwami 14x16 i jętkami panowie od dachu mówią żeby nic nie robić ewentualnie dać piankę montażowa ale czy ta piana nie będzie chłonąć wilgoci ? Dach lekki kryty blachodachówka, kierownik budowy jest nieobiektywny, https://zapodaj.net/1d1fb07504f67.png.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.08.2020 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Trudna sprawa - przede wszystkim tam powinna być izolacja p.wilgoci z papy lub folii - Po drugie widać jakby cała murłata stała tylko na tych podkładkach które ktoś próbował wypoziomować murłatę? Zapewne wypowiedzą się fachowcy od dachu, którzy spotkali się z czymś takim. Moim zdaniem coś ktoś zrobił nie tak - nawet gdy miał takie nierówności powinien normalnie ustawić murłatę na odizolowanym wieńcu, murłata jako materiał naturalny, a przykręcona do wieńca poprzez kotwy była by do niego dociągnięta. Wtedy odpowiednio zacinając krokwie można spokojnie postawić prostą więźbę. To jest moje zdanie , może się mylę, ale pamiętam jak u mnie pomimo ciężkiego dachu 340m2 dachówki ceramicznej dokręcałem te śruby kotew - były luźne, może i u mnie był nierówny wieniec, ale nigdzie takich podkładek nie stosowano , obecnie wieniec równo przylega do stropu/wieńca. Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez CityMatic dołożenie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.08.2020 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 Przecież to sie rozleci predzej czy później. Obciążenia z dachu maja być poprzez murłatę przeniesione na mur. po całej długości murłaty a nie punktowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 14.08.2020 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Między wieńcem a murłata znajduje się papa tylko na zdjęciu nie widać, sam nienwiem co o tym myśleć Panowie od dachu mówią że to jedyna możliwość a zrobili już setki dachów i mówią że i tak tragedii nie ma bo często stawiają murłaty na dużo gorszych wieńcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 14.08.2020 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Płatew od stolca sama w sobie ma również 12 metrów dźwiga ciężar krokwi i blachy a jest podparta tylko w kilku miejscach słupami a wynika to z prawidłowego zaprojektowania i tam nie ma szans na ugięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.08.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Obciążenia z dachu maja być poprzez murłatę przeniesione na mur. po całej długości murłaty a nie punktowo. Dziś przyglądnąłem się swojej murłacie, niemalże pod mikroskopem. Na wieńcu leży papa, a na niej murłata i w wielu miejscach mam prześwity miedzy papą a murłatą, ale na szczęście są to prześwity milimetrowe, a nie kilkucentymetrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 21.08.2020 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Dziś przyglądnąłem się swojej murłacie, niemalże pod mikroskopem. Na wieńcu leży papa, a na niej murłata i w wielu miejscach mam prześwity miedzy papą a murłatą, ale na szczęście są to prześwity milimetrowe, a nie kilkucentymetrowe. Tak czy inaczej czy twoja czy moja myślę że ciężar jaki spoczywa na murlacir jest za mały aby ona się poddała tak czy inaczej myślę w większe szczeliny utkać jakaś zaprawę wyrownowujacą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 nacisk na murłatę jest zmienny i znaczna jego część pochodzi z wiatru. Jak leży na kilku % swojej powierzchni, to te podkładki mogą zostać wprasowane w drewno. Poluzowane połączanie łatwiej może zostać zerwane.Do tego drewno jest elastyczne - nie podparta murłata będzie się wyginać w zależności od siły nacisku a z czasem może trwale się odkształci co będzie problemem nie tylko kosmetycznym. Dachówki pewnie takie ruchy w powiększonym zakresie zniosą dobrze - gorzej mocowanie blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 21.08.2020 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 nacisk na murłatę jest zmienny i znaczna jego część pochodzi z wiatru. Jak leży na kilku % swojej powierzchni, to te podkładki mogą zostać wprasowane w drewno. Poluzowane połączanie łatwiej może zostać zerwane. Do tego drewno jest elastyczne - nie podparta murłata będzie się wyginać w zależności od siły nacisku a z czasem może trwale się odkształci co będzie problemem nie tylko kosmetycznym. Dachówki pewnie takie ruchy w powiększonym zakresie zniosą dobrze - gorzej mocowanie blachy. Czym to najlepiej podbić zaprawą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.08.2020 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Jak leży na kilku % swojej powierzchni, to te podkładki mogą zostać wprasowane w drewno. Tu cię poniosło aby to drzewo się połączyło trzeba 80 bar, aby się wprasowało setki więcej. To raczej się rozeschnie i popęka. Do tego drewno jest elastyczne - nie podparta murłata będzie się wyginać w zależności od siły nacisku a z czasem może trwale się odkształci co będzie problemem nie tylko kosmetycznym. Dachówki pewnie takie ruchy w powiększonym zakresie zniosą dobrze - gorzej mocowanie blachy. Tutaj też te różnice musiałyby być znaczne, Problem będzie - a będzie na pewno ale " dźwiękowy" , Przy takiej powierzchni dachu niezależnie czym będzie pokryty więźba pracująca będzie wydawała dźwięki, które mogą być uciążliwe dla mieszkańców. Przez tą powierzchnię ruch będzie przenoszony na rynny i tu upatrywał bym największy problem bo łączenia rynien przy takim czymś potrafią się rozszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.08.2020 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Czym to najlepiej podbić zaprawą ? Najpewniej FM710 2K Piana Montażowa illbruck powinno wystarczyć Ci opakowanie (12 szt) Proszę nie traktować tego jako:spam: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 21.08.2020 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Najpewniej FM710 2K Piana Montażowa illbruck powinno wystarczyć Ci opakowanie (12 szt) Proszę nie traktować tego jako:spam: Rynna jest ciągniona na placu budowy przez całą długość dachu tak jak 20 m bez łączeń chciałbym dodać że na zdjeciu co dodałem to rzeczywiście widać duża szparę ale w rzeczywistości to jest kilka dziur po 2.5 cm q reszta schodzi i średnio jest luka 1 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.08.2020 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Absolutnie tak nie powinno być! Kierownik nie powinien odebrać tak wykonanego wieńca. Idea jest taka: po to są śruby w wieńcu aby aby solidnie (stabilnie) zamocować murłatę. Dokręcając nakrętki praktycznie wprasowujemy podkładki. Nadajemy wówczas murłacie naprężenie wstępne uniemożliwiające jej obrót. W zaistniałej sytuacji należy wypełnić szczelinę (podbić murłatę) betonem na całej szerokości murłaty. Po związaniu wybić drewniane dystanse i puste miejsca uzupełnić betonem. Po związaniu betonu dokręcić nakrętki. Kosztami tej pracy należy obciążyć murarza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 01.10.2020 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Absolutnie tak nie powinno być! Kierownik nie powinien odebrać tak wykonanego wieńca. Idea jest taka: po to są śruby w wieńcu aby aby solidnie (stabilnie) zamocować murłatę. Dokręcając nakrętki praktycznie wprasowujemy podkładki. Nadajemy wówczas murłacie naprężenie wstępne uniemożliwiające jej obrót. W zaistniałej sytuacji należy wypełnić szczelinę (podbić murłatę) betonem na całej szerokości murłaty. Po związaniu wybić drewniane dystanse i puste miejsca uzupełnić betonem. Po związaniu betonu dokręcić nakrętki. Kosztami tej pracy należy obciążyć murarza. Pozdrawiam. Papę się daje ponton aby wilgoć z użytkowania domu po murze nie przeszła do murłaty w tym przypadku mogę śmiało podbić beton między papę a murlate j dalej będzie spełniać swoje zadanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.10.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Papę musisz usunąć. Przecież nadlany beton musi związać z wieńcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.10.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Papę musisz usunąć. .. Nie usunąć a unieść (dosunąć) do murłaty. Beton podbijamy pomiędzy wieńcem a papą. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 12.02.2021 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Witam, jeszcze nic nie zrobiłem z tą murłata były wiatry nie małe nic się nie dzieje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 06.04.2021 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Nie usunąć a unieść (dosunąć) do murłaty. Beton podbijamy pomiędzy wieńcem a papą. Pozdrawiam. Też niestety mam taką sytuację z tym że u mnie podkładki sa tylko miejscami bo winiec nie był idealnie prosty, gdzie na 1/3 długości, na 2/3 dlugości przylega do wieńca. Murłatę jakoś podlewarować czy po prostu wcisnąć tam beton pod papę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2021 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Absolutnie nie lewarować. Wciskać beton piaskowy kielenką tzw. "fugówką" lub cienką listewką. Szczelinę mniejszą niż 4 mm zostawić lub co 0,5 m podbić klinami z obu stron. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 16.05.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Absolutnie nie lewarować. Wciskać beton piaskowy kielenką tzw. "fugówką" lub cienką listewką. Szczelinę mniejszą niż 4 mm zostawić lub co 0,5 m podbić klinami z obu stron. Pozdrawiam Panie Andrzeju a pape można uciąć na lico z murłatą? Wtedy łatwiej by mi się ten beton pod pape aplikowalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts