Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwa startowa jako mostek termiczny - co zamian do ochrony przed myszami

Recommended Posts

Wydaje się rozsądnym twierdzenie, że listwa startowa z aluminium powoduje straty ciepła. Co zatem zastosować w zamian, żeby zabezpieczyć budynek przed gryzoniami? A może pierdzielić cała ideę, bo mysz może wgryźć się gdziekolwiek na elewacji?

listwa.jpg

https://forum.murator.pl/topic/256454-listwa-startowa-jako-mostek-termiczny-co-zamian-do-ochrony-przed-myszami/

Wystarczy, że wejdziesz do domu i przez tą chwilę ucieknie Ci więcej ciepła niż przez tem mostek przez cały sezon grzewczy;)

A jak wejdzie mysz..... to całe mostki będzie widać w termowizji jak drzewo zaatakowane przez korniki.

Wydaje się rozsądnym twierdzenie, że listwa startowa z aluminium powoduje straty ciepła. Co zatem zastosować w zamian, żeby zabezpieczyć budynek przed gryzoniami? A może pierdzielić cała ideę, bo mysz może wgryźć się gdziekolwiek na elewacji?

Pierdzielić, ale nie listwę startową tylko ten mostek.

Ale po co listwa startowa ? Mam na cokole 18cm XPS/EPS, kleiła go ekipa od SSO, zwróciłem im tylko uwagę, żeby górna krawędź była prosta, bo nie zamierzam stosować listwy startowej.

Styro 20cm na elewacji kleiłem sam i poleciałem bez listwy

A mysz może wejść w styropian wszędzie.

Jak zabezpieczysz resztę ściany czy xps na ścianie fundamentowej?

BP-14-LUX-1-scaled.jpg

Ja mam płytę fundamentową z gotowymi burtami, więc za wiele do powiedzenia nie mam. Wykonawca burt nie zabezpieczał. Myślałem przez chwilę o tym, żeby to, co jest pod ziemią zabezpieczyć arkuszami blachy.

PS

Rekomendujesz taką siatkę? To narożnik?

Edytowane przez blitzkrieg
Ale po co listwa startowa ? Mam na cokole 18cm XPS/EPS, kleiła go ekipa od SSO, zwróciłem im tylko uwagę, żeby górna krawędź była prosta, bo nie zamierzam stosować listwy startowej.

Styro 20cm na elewacji kleiłem sam i poleciałem bez listwy

A mysz może wejść w styropian wszędzie.

Mysz może wejść w styropian wszędzie. Też mi się tak wydaje, ale tutaj lokalni fachowcy przekonują mnie, że myszy gryzą tunel od dołu i napotkawszy opór w postaci listwy, rezygnują.

Pierdzielić, ale nie listwę startową tylko ten mostek.

A czy ktoś z Was potrafi policzyć w uproszczeniu straty ciepła w tym przypadku?

Ściany U=0,13, Dach U=0,13, Podłoga U=0,20, okna można dla uproszczenia pominąć

96m2, 268m3

Mostek miałby długość 34m, wysokość 1mm

Pech chce, że wypada idealnie na zaprawie pod pierwszą warstwę bloczków (zaprawa to żaden izolator), a zaprawa jest na płycie fundamentowej (beton), która od góry nie ma już styropianu

Edytowane przez blitzkrieg
Mysz może wejść w styropian wszędzie. Też mi się tak wydaje, ale tutaj lokalni fachowcy przekonują mnie, że myszy gryzą tunel od dołu i napotkawszy opór w postaci listwy, rezygnują.

A co je tak pcha do góry, jak w naturze ryją w dół? Czemu miałoby im się nie podobać pod płytą fundamentową?

A co je tak pcha do góry, jak w naturze ryją w dół? Czemu miałoby im się nie podobać pod płytą fundamentową?

Mysz pakuję się do domu z trzech powodów jak zbliża się zima, ucieka przed zagrożeniem, poszukuje żywności. To samo robią wszystkie inne zwierzęta w tym kuna, szczur czy różnego typu owady.

Mysz nic nie znajdzie w elewacji tylko ciepło, sucho i brak drapieżnika, (dzikie ptaki, jerze, lisy unikają ludzi) a więc naturalni wrogowie są daleko. Kuna ma ciepło, sucho, człowiek zapewnia bezpieczeństwo, a niekiedy owady i myszy z powodów j.w

Niestety one były tam przed nami...... my jesteśmy gośćmi.

Mysz pakuję się do domu

Tu nie mowa o pakowaniu do domu, tylko w EPS powyżej listwy.

W czym on ma być lepszy i bardziej przytulny od XPS/EPS poniżej listwy? Na moją logikę bezpieczniej i przytulniej będzie myszce pod płytą - więc czemu ma pchać się wyżej?

I czemu budujący na płycie nie boją się, że gryzonie im przerobią termoizolację pod płytą na ser szwajcarski co byłoby nie tylko mostkiem, ale i zagrażałoby stabilności budynku?.

Może dlatego, że pod płytę nie mają dostępu bo w około izolacji płyty jest beton?

Gdzie?

2031473555_PATERprzekrjpytafundamentowasandwichzopisemlogWrocawLubinwidnicadolnylsk2.jpg.f79674895d538b0ca6d4b5497581d1c2.jpg

Niby chcesz dookoła termoizolacji robić betonową wannę? Razem z opaską?

No dobrze płyty są różne, ale to żółte na Twoim rysunku? To warstwą zagęszczona, stanowi poważny problem dla kreta, a co dopiero dla mysz.

Wystarczy wpisać w googlarkę, ta podbudowa, tu opaska to Żwir, piach tłuczeń zagęszczony.... Mało kto się przez to będzie kopał, chyba że mrówki ale dla nich za głęboko.

Edytowane przez CityMatic
Podbudowa (ostatnia warstwa) to piasek, pospółk, a tam, gdzie jest koniec opaski jest już najczęściej sam piasek, który nie jest już jakoś wybitnie zagęszczony. Już nie wspominam, że to, co znajduje się nad opaską, czyli piasek i/lub gleba jest po prostu zwałowana ręcznym walcem.
No dobrze płyty są różne, ale to żółte na Twoim rysunku? To warstwą zagęszczona, stanowi poważny problem dla kreta, a co dopiero dla mysz.

Wystarczy wpisać w googlarkę, ta podbudowa, tu opaska to Żwir, piach tłuczeń zagęszczony.... Mało kto się przez to będzie kopał, chyba że mrówki ale dla nich za głęboko.

Nie widzisz możliwości wejścia w XPS nad piaskiem (który nie jest żadną przeszkodą dla gryzoni) i pójścia w dół, a widzisz w górę, czemu ma zapobiec listwa?

Dobrze, macie rację, listwa startowa jest niepotrzebna.

A do autora wątku - jeśli chcesz nie dawaj, inni nie mają, nie mają dzięki temu mostka termicznego.

A do tych co mają - to tak jak ja-wydaliście na darmo pieniądze, a można było zaoszczędzić no i macie mostek przez który tracicie ciepło.

Miłej niedzieli.

kompromis...

ja jestem przeciwnikiem startowej

wole w tym miejscu okapnikowa, i pomimo tego, ze bella lux-n fajnie znika pod tynkiem, pojawiaja sie z nia 2 problemy:

- potrafi peknac na laczeniu wzdluznym listwa -listwa

- jest dosc "niestabilna" i gietka podczas montazu, wiec nie do konca podoba mi sie ona po zamontowaniu pod wzgledem odchylen.

stad tez przesiadka na ta (sztywniejsza, troche drozsza, i ten "cypelek" robi robote )

https://med-bud.pl/caparol-caparol-listwa-okapnikowa-250cm,c6,p558,pl.html

i tez jej nie widac po zamontowaniu

ale dobrze: zloty srodek, minusem tego zlotego srodka jest niemala cena - produkt STO:

https://med-bud.pl/producent-rozny-sto-profil-cokolowy-okapnik-240cm,c1,p580,pl.html

Edytowane przez fighter1983
Dobrze, macie rację, listwa startowa jest niepotrzebna.

Brak linii Maginota nie chroni przed atakiem szkodnika z wąsikami. Ale stawienie jej tam, gdzie chyba wolelibyśmy, żeby poszedł i kierowanie tam, gdzie szkody większe to większa szkoda, niż mostek termiczny.

ja jestem przeciwnikiem startowej

Może już gdzieś pisałeś dlaczego, ale na pewno nie znajdę szybko Twojego uzasadnienia w czeluściach tego forum.

Czy możesz tutaj skrobnąć coś na ten temat?

wole w tym miejscu okapnikowa, i pomimo tego, ze bella lux-n fajnie znika pod tynkiem, pojawiaja sie z nia 2 problemy

Może dlatego, że producent chyba nie przewiduje takiego zastosowania? ;)

zloty srodek, minusem tego zlotego srodka jest niemala cena - produkt STO

Około 50zł brutto za 2,4 metra? Faktycznie sporo. U mnie obwód domu to 59 m.

Czyli czym ten produkt różni się od tradycyjnej listwy startowej? Że posiada siatkę i nie mocuje się go do ściany?