blitzkrieg 14.08.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Wydaje się rozsądnym twierdzenie, że listwa startowa z aluminium powoduje straty ciepła. Co zatem zastosować w zamian, żeby zabezpieczyć budynek przed gryzoniami? A może pierdzielić cała ideę, bo mysz może wgryźć się gdziekolwiek na elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.08.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Wystarczy, że wejdziesz do domu i przez tą chwilę ucieknie Ci więcej ciepła niż przez tem mostek przez cały sezon grzewczy;)A jak wejdzie mysz..... to całe mostki będzie widać w termowizji jak drzewo zaatakowane przez korniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Jak zabezpieczysz resztę ściany czy xps na ścianie fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.08.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Wydaje się rozsądnym twierdzenie, że listwa startowa z aluminium powoduje straty ciepła. Co zatem zastosować w zamian, żeby zabezpieczyć budynek przed gryzoniami? A może pierdzielić cała ideę, bo mysz może wgryźć się gdziekolwiek na elewacji? Pierdzielić, ale nie listwę startową tylko ten mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2020 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Ale po co listwa startowa ? Mam na cokole 18cm XPS/EPS, kleiła go ekipa od SSO, zwróciłem im tylko uwagę, żeby górna krawędź była prosta, bo nie zamierzam stosować listwy startowej.Styro 20cm na elewacji kleiłem sam i poleciałem bez listwy A mysz może wejść w styropian wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 15.08.2020 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) Jak zabezpieczysz resztę ściany czy xps na ścianie fundamentowej? Ja mam płytę fundamentową z gotowymi burtami, więc za wiele do powiedzenia nie mam. Wykonawca burt nie zabezpieczał. Myślałem przez chwilę o tym, żeby to, co jest pod ziemią zabezpieczyć arkuszami blachy. PS Rekomendujesz taką siatkę? To narożnik? Edytowane 15 Sierpnia 2020 przez blitzkrieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 15.08.2020 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Ale po co listwa startowa ? Mam na cokole 18cm XPS/EPS, kleiła go ekipa od SSO, zwróciłem im tylko uwagę, żeby górna krawędź była prosta, bo nie zamierzam stosować listwy startowej. Styro 20cm na elewacji kleiłem sam i poleciałem bez listwy A mysz może wejść w styropian wszędzie. Mysz może wejść w styropian wszędzie. Też mi się tak wydaje, ale tutaj lokalni fachowcy przekonują mnie, że myszy gryzą tunel od dołu i napotkawszy opór w postaci listwy, rezygnują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 15.08.2020 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) Pierdzielić, ale nie listwę startową tylko ten mostek. A czy ktoś z Was potrafi policzyć w uproszczeniu straty ciepła w tym przypadku? Ściany U=0,13, Dach U=0,13, Podłoga U=0,20, okna można dla uproszczenia pominąć 96m2, 268m3 Mostek miałby długość 34m, wysokość 1mm Pech chce, że wypada idealnie na zaprawie pod pierwszą warstwę bloczków (zaprawa to żaden izolator), a zaprawa jest na płycie fundamentowej (beton), która od góry nie ma już styropianu Edytowane 15 Sierpnia 2020 przez blitzkrieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Mysz może wejść w styropian wszędzie. Też mi się tak wydaje, ale tutaj lokalni fachowcy przekonują mnie, że myszy gryzą tunel od dołu i napotkawszy opór w postaci listwy, rezygnują. A co je tak pcha do góry, jak w naturze ryją w dół? Czemu miałoby im się nie podobać pod płytą fundamentową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.08.2020 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 A co je tak pcha do góry, jak w naturze ryją w dół? Czemu miałoby im się nie podobać pod płytą fundamentową? Mysz pakuję się do domu z trzech powodów jak zbliża się zima, ucieka przed zagrożeniem, poszukuje żywności. To samo robią wszystkie inne zwierzęta w tym kuna, szczur czy różnego typu owady. Mysz nic nie znajdzie w elewacji tylko ciepło, sucho i brak drapieżnika, (dzikie ptaki, jerze, lisy unikają ludzi) a więc naturalni wrogowie są daleko. Kuna ma ciepło, sucho, człowiek zapewnia bezpieczeństwo, a niekiedy owady i myszy z powodów j.w Niestety one były tam przed nami...... my jesteśmy gośćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2020 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Mysz pakuję się do domu Tu nie mowa o pakowaniu do domu, tylko w EPS powyżej listwy. W czym on ma być lepszy i bardziej przytulny od XPS/EPS poniżej listwy? Na moją logikę bezpieczniej i przytulniej będzie myszce pod płytą - więc czemu ma pchać się wyżej? I czemu budujący na płycie nie boją się, że gryzonie im przerobią termoizolację pod płytą na ser szwajcarski co byłoby nie tylko mostkiem, ale i zagrażałoby stabilności budynku?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.08.2020 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Może dlatego, że pod płytę nie mają dostępu bo w około izolacji płyty jest beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2020 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Może dlatego, że pod płytę nie mają dostępu bo w około izolacji płyty jest beton? Gdzie? Niby chcesz dookoła termoizolacji robić betonową wannę? Razem z opaską? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.08.2020 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) No dobrze płyty są różne, ale to żółte na Twoim rysunku? To warstwą zagęszczona, stanowi poważny problem dla kreta, a co dopiero dla mysz. Wystarczy wpisać w googlarkę, ta podbudowa, tu opaska to Żwir, piach tłuczeń zagęszczony.... Mało kto się przez to będzie kopał, chyba że mrówki ale dla nich za głęboko. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.08.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Podbudowa (ostatnia warstwa) to piasek, pospółk, a tam, gdzie jest koniec opaski jest już najczęściej sam piasek, który nie jest już jakoś wybitnie zagęszczony. Już nie wspominam, że to, co znajduje się nad opaską, czyli piasek i/lub gleba jest po prostu zwałowana ręcznym walcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 No dobrze płyty są różne, ale to żółte na Twoim rysunku? To warstwą zagęszczona, stanowi poważny problem dla kreta, a co dopiero dla mysz. Wystarczy wpisać w googlarkę, ta podbudowa, tu opaska to Żwir, piach tłuczeń zagęszczony.... Mało kto się przez to będzie kopał, chyba że mrówki ale dla nich za głęboko. Nie widzisz możliwości wejścia w XPS nad piaskiem (który nie jest żadną przeszkodą dla gryzoni) i pójścia w dół, a widzisz w górę, czemu ma zapobiec listwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.08.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Dobrze, macie rację, listwa startowa jest niepotrzebna.A do autora wątku - jeśli chcesz nie dawaj, inni nie mają, nie mają dzięki temu mostka termicznego.A do tych co mają - to tak jak ja-wydaliście na darmo pieniądze, a można było zaoszczędzić no i macie mostek przez który tracicie ciepło.Miłej niedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.08.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) kompromis... ja jestem przeciwnikiem startowejwole w tym miejscu okapnikowa, i pomimo tego, ze bella lux-n fajnie znika pod tynkiem, pojawiaja sie z nia 2 problemy: - potrafi peknac na laczeniu wzdluznym listwa -listwa - jest dosc "niestabilna" i gietka podczas montazu, wiec nie do konca podoba mi sie ona po zamontowaniu pod wzgledem odchylen. stad tez przesiadka na ta (sztywniejsza, troche drozsza, i ten "cypelek" robi robote )https://med-bud.pl/caparol-caparol-listwa-okapnikowa-250cm,c6,p558,pl.htmli tez jej nie widac po zamontowaniu ale dobrze: zloty srodek, minusem tego zlotego srodka jest niemala cena - produkt STO: https://med-bud.pl/producent-rozny-sto-profil-cokolowy-okapnik-240cm,c1,p580,pl.html Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Dobrze, macie rację, listwa startowa jest niepotrzebna. Brak linii Maginota nie chroni przed atakiem szkodnika z wąsikami. Ale stawienie jej tam, gdzie chyba wolelibyśmy, żeby poszedł i kierowanie tam, gdzie szkody większe to większa szkoda, niż mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.08.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 ja jestem przeciwnikiem startowej Może już gdzieś pisałeś dlaczego, ale na pewno nie znajdę szybko Twojego uzasadnienia w czeluściach tego forum. Czy możesz tutaj skrobnąć coś na ten temat? wole w tym miejscu okapnikowa, i pomimo tego, ze bella lux-n fajnie znika pod tynkiem, pojawiaja sie z nia 2 problemy Może dlatego, że producent chyba nie przewiduje takiego zastosowania? zloty srodek, minusem tego zlotego srodka jest niemala cena - produkt STO Około 50zł brutto za 2,4 metra? Faktycznie sporo. U mnie obwód domu to 59 m. Czyli czym ten produkt różni się od tradycyjnej listwy startowej? Że posiada siatkę i nie mocuje się go do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts