Marco36 16.08.2020 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) To jednak Blisko 2x większy od mojego, to i zapotrzebowanie na ciepło 2x większe. Mój jest średnio izolowany, ale nie chcę już rozgrzebywać elewacji i okien, by to poprawiać. edit Widziałem, ze w innym temacie pytałeś o dobór grzejników. W katalogach są podawane moce dla 75 i 55°C. Metodą dedukcji dobrałem u siebie tak, że jak 55° daje połowę tej mocy co 75°, to dla 35° będzie to połowa z 55° katalogowych. 75 - 55 - 35 w każdą stronę 20°C różnicy biorąc za środek 55°C. A dla 45°C to 80% z mocy dla 55°C. I myślę, że dobrze to dobrałem, bo jak wypełniłem parametry w programie Kisan OZC do liczenia OZC to wyszły prawie takie same moce grzejników. Różnice do 10% wyszły myślę z tego że pokoje od południa są dogrzewane od słońca. Założyłem, że w mrozy podbiję temp. wody do 45°C i dla takiej mocy dobrałem wydajność grzejników. Czyli jak przy 55°C grzejnik daje 1'000 Watt - katalogowo, to przy temp 45°C da 800 Watt. A w okresie przejściowym, gdy będę grzał temp. 35°C to moc będzie ok. 500 Watt. Ale wtedy również zapotrzebowanie domu na ciepło jest o połowę mniejsze niż przy -20°C. Resztę się wyreguluje na krzywej grzewczej pompy. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 16.08.2020 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 To jednak Blisko 2x większy od mojego, to i zapotrzebowanie na ciepło 2x większe. Mój jest średnio izolowany, ale nie chcę już rozgrzebywać elewacji i okien, by to poprawiać. edit Widziałem, ze w innym temacie pytałeś o dobór grzejników. W katalogach są podawane moce dla 75 i 55°C. Metodą dedukcji dobrałem u siebie tak, że jak 55° daje połowę tej mocy co 75°, to dla 35° będzie to połowa z 55° katalogowych. A dla 45°C to 80% z mocy dla 55°C. I myślę, że dobrze to dobrałem, bo jak wypełniłem parametry w programie Kisan OZC do liczenia OZC to wyszły prawie takie same moce grzejników. Różnice do 10% wyszły myślę z tego że pokoje od południa są dogrzewane od słońca. Założyłem, że w mrozy podbiję temp. wody do 45°C i dla takiej mocy dobrałem wydajność grzejników. Czyli jak przy 55°C grzejnik daje 1'000 Watt - katalogowo, to przy temp 45°C da 800 Watt. A w okresie przejściowym, gdy będę grzał temp. 35°C to moc będzie ok. 500 Watt. Ale wtedy również zapotrzebowanie domu na ciepło jest o połowę mniejsze niż przy -20°C. Resztę się wyreguluje na krzywej grzewczej pompy. Tez mam niestety średnio izolowany itez nie chce mi się już grzebać. Info z grzejnikami fajne. Niedługo będę zamawiać i pewnie się przyda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.08.2020 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Metodą dedukcji dobrałem u siebie tak, że jak 55° daje połowę tej mocy co 75°, to dla 35° będzie to połowa z 55° katalogowych. 75 - 55 - 35 w każdą stronę 20°C różnicy biorąc za środek 55°C. A dla 45°C to 80% z mocy dla 55°C. Raczej zakłada się 65 % Założyłem, że w mrozy podbiję temp. wody do 45°C i dla takiej mocy dobrałem wydajność grzejników. Zalecam bardziej przewymiarować; Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9 Czyli jak przy 55°C grzejnik daje 1'000 Watt - katalogowo, to przy temp 45°C da 800 Watt. A w okresie przejściowym, gdy będę grzał temp. 35°C to moc będzie ok. 500 Watt. MOC dla temperatury 35/30 to raczej 0,33 mocy przy temperaturze 45/40 Ale wtedy również zapotrzebowanie domu na ciepło jest o połowę mniejsze niż przy -20°C. Jak nie będzie odbioru ciepła przez grzejniki - to będzie skłonność do TAKTOWANIA Resztę się wyreguluje na krzywej grzewczej pompy. Popytaj tego co robił OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 17.08.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Andrzej5101 ten przelicznik 65% dla wody 45°C oraz 33% dla wody 35°C, w stosunku do temp wody 55°C - jest pewny? Na logikę może się to zgadzać, bo wraz ze spadkiem temp. zmaleje siła konwencji powietrza wokół grzejnika. Dopytuję bo wcześniej ludzie tylko pisali, że zmienili grzejniki z 2 na 3 płyty, ale bez podania mocy czy wymiaru.No i nowe grzejniki od 5 dni mam w domu, jeszcze nie rozpakowane. To zastanawiam się czy warto mieszać i wymieniać je na rozmiar większe (20 cm dłuższe). To by dało 120-130 Watt z grzejnika więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.08.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Andrzej5101 ten przelicznik 65% dla wody 45°C oraz 33% dla wody 35°C, w stosunku do temp wody 55°C - jest pewny? Na logikę może się to zgadzać, bo wraz ze spadkiem temp. zmaleje siła konwencji powietrza wokół grzejnika. Ja znam takie i je polecam; - na pewno nie zaszkodzą, - doborem grzejników się nie zajmuje, - staram się pomóc ludziom, którzy drążą temat, - im większa moc grzejników tym lepiej, - należy wykorzystać maksymalnie dostępne powierzchnie, - minimum to ; aby moc grzejników dla temp; 45/40 był > od mocy budynku, - popytaj audytora, który robił OZC lub forumowego asolta , Drugim warunkiem jest; Pojemność zładu wodnego instalacji, czyli 200 l do 300 litrów - jak w podłogówce, tj; ok; 20 l/ kW mocy pompy,aby ; - była bardziej stabilna praca pompy ciepła, - wydłużyć czas pracy sprężarki bez taktowania, - wydłużyć czas postoju sprężarki, - wydłużyć żywotność sprężarki, Panasonic, dla grzejników zaleca bufor 50 l na powrocie celem ; - zmniejszenia taktowania, - zmniejszenia procesu defrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.08.2020 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 To jednak Blisko 2x większy od mojego, to i zapotrzebowanie na ciepło 2x większe. Mój jest średnio izolowany, ale nie chcę już rozgrzebywać elewacji i okien, by to poprawiać. edit Widziałem, ze w innym temacie pytałeś o dobór grzejników. W katalogach są podawane moce dla 75 i 55°C. Metodą dedukcji dobrałem u siebie tak, że jak 55° daje połowę tej mocy co 75°, to dla 35° będzie to połowa z 55° katalogowych. 75 - 55 - 35 w każdą stronę 20°C różnicy biorąc za środek 55°C. A dla 45°C to 80% z mocy dla 55°C. I myślę, że dobrze to dobrałem, bo jak wypełniłem parametry w programie Kisan OZC do liczenia OZC to wyszły prawie takie same moce grzejników. Różnice do 10% wyszły myślę z tego że pokoje od południa są dogrzewane od słońca. . A ja mysle a nawet jestem tego pewien ze zle dobrales. Dla PC liczymy dT=5 oC i temp. minimalną powrotu 20 oC. Poza tym moc grzejnika jest uzalezniona od temperatury pomieszczenia. Przyjmowanie proporcji nie jest dobrą metodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 17.08.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) A ja mysle a nawet jestem tego pewien ze zle dobrales. Dla PC liczymy dT=5 oC i temp. minimalną powrotu 20 oC. Poza tym moc grzejnika jest uzalezniona od temperatury pomieszczenia. Przyjmowanie proporcji nie jest dobrą metodą. Odpowiedź pisana przez fachowca dla fachowca Jestem klientem, jak większość osób szukających informacji na forum. Napisz po "chłopsku" czy współczynnik 0,65 podany przez Andrzej5101 jest tym poprawnym? Już nie tylko dla mnie, ale też dla innych którzy kiedyś trafią na ten temat. Liczyłem sam w programie Kisan OZC - założenie grzewcze 45°C wody grzewczej z dopuszczonym spadkiem projektowym temp. wody do 20°C - to chyba zgodnie z tym co napisałeś? Program policzył mi OZC grzejników na 7,77 kW. Wg mojego liczenia (błędnego bo współczynnik 0,8 ) wychodziło mi łącznie z grzejników 9,18 kW. Po sprawdzeniu wg współczynnika 0,65 wychodzi 7,22 kW. Oczywiście grzejniki są dobrane rozmiarowo wg pomieszczeń. Lepiej przewymiarować, ale ile? Duże przewymiarowanie wyjdzie drogo, a i PC nie koniecznie musi to służyć, bo będzie większy spadek temp. na powrocie do PC. No i to liczenie ekstremalne na -20°C. Dodatkowo mogę podpiąć pod grzejnik wentylatorki komputerowe na zasilaczu z regulowanym napięciem. Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.08.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Napisz po "chłopsku" czy współczynnik 0,65 podany przez Andrzej5101 jest tym poprawnym? Musisz zamówić sobie dobór grzejników u niego Po sprawdzeniu wg współczynnika 0,65 wychodzi 7,22 kW. Oczywiście grzejniki są dobrane rozmiarowo wg pomieszczeń. Spełniasz I warunek Lepiej przewymiarować, ale ile? Duże przewymiarowanie wyjdzie drogo, a i PC nie koniecznie musi to służyć, bo będzie większy spadek temp. na powrocie do PC. Im więcej przewymiarujesz tym PC będzie pracowała na niższych temperaturach, Poczytaj ;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9 Przyjemności - zawsze drogo kosztują No i to liczenie ekstremalne na -20°C. Dodatkowo mogę podpiąć pod grzejnik wentylatorki komputerowe na zasilaczu z regulowanym napięciem. Korzystniej ; Przelicz pojemność instalacji, grzejników, naczynia zbiorczego + zbiornik 50 litrów; ..... - aby spełnić II warunek czyli , .......- ok; 140 litrów cieczy w instalacji. Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.08.2020 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Odpowiedź pisana przez fachowca dla fachowca Jestem klientem, jak większość osób szukających informacji na forum. Napisz po "chłopsku" czy współczynnik 0,65 podany przez Andrzej5101 jest tym poprawnym? Już nie tylko dla mnie, ale też dla innych którzy kiedyś trafią na ten temat. Liczyłem sam w programie Kisan OZC - założenie grzewcze 45°C wody grzewczej z dopuszczonym spadkiem projektowym temp. wody do 20°C - to chyba zgodnie z tym co napisałeś? [ATTACH=CONFIG]447244[/ATTACH] Program policzył mi OZC grzejników na 7,77 kW. Wg mojego liczenia (błędnego bo współczynnik 0,8 ) wychodziło mi łącznie z grzejników 9,18 kW. [ATTACH=CONFIG]447245[/ATTACH] Po sprawdzeniu wg współczynnika 0,65 wychodzi 7,22 kW. Oczywiście grzejniki są dobrane rozmiarowo wg pomieszczeń. Lepiej przewymiarować, ale ile? Duże przewymiarowanie wyjdzie drogo, a i PC nie koniecznie musi to służyć, bo będzie większy spadek temp. na powrocie do PC. No i to liczenie ekstremalne na -20°C. Dodatkowo mogę podpiąć pod grzejnik wentylatorki komputerowe na zasilaczu z regulowanym napięciem. Która PC pracuje z dT=20 oC?, jezeli PC pracują z dT=5 oC to po co liczyc dla dT=20 oC?. Tz=45 oC to nie zac duzo? Czy nie zalezy Tobie na SCOP?. Juz nieraz liczyłem najmniejszą mozliwa Tz i bardzo czesto wychodzi w zakresie 38-40 oC oczywiscie przy sensownych wielkosciach tych grzejników. Co do wspołczynnika podanego przez Andrzeja to nie znalazłem w literaturze opisu obliczen wielkosci grzejników i ich mocy liczonych za jego pomocą. Ja po prostu licze kazdy grzejnik z osobna przyjmujac dT=5 oC, dla róznych Tz i sprawdzam jego wielkosc, oczywiscie powtarzam to dla grzejnków 1, 2, 3 płytowych. Taka troche reczna robota, ale jestem pewien ze oprogramowanie wspomagające nie sprawi mi niespodzianki w postaci nierealnych doborów Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 17.08.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Temat o kablach, a poszliśmy w CO Kisan OZC jest dostępny darmowo, ale nieco ułomny. Jeden drobny błąd na przegrodzie czy przepływach powietrza w jednym pomieszczeniu i zatrzymuje się na ostatnim wyniku. Nowe dane przestaje przeliczać. W sklepach też nie potrafią mi pomóc w doborze grzejników, bo poruszają się po danych z katalogu producenta. A te zatrzymują się na +55°C. Pojemność instalacji jak nie popełniłem babola to 160 L, trzy piony instalacja grawitacyjna z roku 1977. Rury przy kotle średnicy łydki, po kolejnych rozgałęzieniach przechodzą w cieńsze. Że chcę 2 klimakonwektory na nowym izolowanym pionie do chłodzenia w lecie, to zaproponowali mi 100 L bufor. Wezmę go, ale będę chciał by mi go podpięli tak bym mógł grzać z buforem lub po przełączeniu zaworów samo CO z pominięciem bufora - zobaczę co będzie korzystniejsze dla COP. Przy okazji KK będzie można wykorzystać do dogrzania w razie potrzeby 2 kW ekstra. Tylko zasięg KK ograniczony do 1 pokoju i korytarza na 1 piętrze, częściowo się rozejdzie bo wentylacja z rekuperatorem i drzwi zazwyczaj pootwierane. Schody też otwarte w centrum domu. W miarę możliwości tnę koszty, o koszt OZC nawet nie pytałem, przypuszczam, że to może być ze 400-500 zł. Asolt ile cenisz za takie obliczenia OZC i grzejniki, dużo się pomyliłem ? Utrudnienie jest takie, że nie wymieniam wszystkich grzejników, niektóre można przenieść do innych pomieszczeń, ale i tak nie wyłożę kasy na wymianę wszystkich. Pięć grzejników muszę kupić bo stare grawitacyjne, przy tej okazji mogę kupić mocniejsze do większego pomieszczenia, a te co są przenieść do mniejszych pomieszczeń. Część grzejników była przewymiarowana, do nowych obliczeń zaczynają pasować, a innym zaczyna brakować mocy. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.08.2020 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Część grzejników była przewymiarowana, do nowych obliczeń zaczynają pasować, a innym zaczyna brakować mocy. Tu masz na przykladzie podlogowki, ale fizyka jest ta sama; https://forum.muratordom.pl/entry.php?131620-Pod%C5%82og%C3%B3wka-meandry-%C5%9Blimaki-i-podobne-przemy%C5%9Blenia A tu na przykladzie CWU, ale mechanizm ten sam; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?362025-Pompy-ciep%C5%82a-wsp%C3%B3%C5%82praca-z-kolektorami-s%C5%82onecznymi&p=7918379&viewfull=1#post7918379 Im potrzeba wyzszej temperatury zasilania, tym niższy COP i drozsze ogrzewanie = PC traci sens ekonomiczny, bo i pompa wysokotemperaturowa droższa, i musi byc większa, żeby w mrozy wyciagnąć potrzebną moc (im wyzsza tz tym nizszy nie tylko COP, ale tez moc - masz w tabelce), i drozsza kWh ciepła. Policz, czy PC będzie miala sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 19.08.2020 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Przejrzałem podane linki, w nich znalazłem link do artykułu "Temperatura zasilania grzejników – jak wpływa na moc?" http://termomodernizacja.pl/temperatura-zasilania-grzejnikow-wplywa-moc/ po sprawdzeniu wartości przykładowo podanego grzejnika, współczynnik między 55 a 45°C wychodzi 0,59 - i jest jeszcze mniejszy od wcześniej przyjmowanych Zaczynają mnie te przeliczenia drażnić - powoli wychodzi na to, że nie 5 czy 6 a połowę grzejników musiałbym pozmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.08.2020 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 http://termomodernizacja.pl/temperatura-zasilania-grzejnikow-wplywa-moc/ - po sprawdzeniu wartości przykładowo podanego grzejnika, .....współczynnik między 55 C a 45°C wychodzi 0,59, - i jest jeszcze mniejszy od wcześniej przyjmowanych Jesteś świadomy i drążysz temat, Jak przestudiowałeś zalecany temat - to z pewnością zauważyłeś że inni dobierają grzejniki na OKO i co ich czeka w trakcje eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.08.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Wrócę do tematu -odbiornik 3F o mocy 9kW potrzebuje przewodów o powierzchni min 4mm2 -potocznie 3x4mm2, a teoretycznie 5x4mm2 Praktycznie jak np grzałka 9kW jest rzadko używana do przewody 2,5mm2 wystarczą, ale będą się grzać i nie chcę ich polecać.Nie mylić z mocą PC.Do agregatu -przewody 3F o pow. 2,5mm2 w zupełności wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.08.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Wrócę do tematu -odbiornik 3F o mocy 9kW potrzebuje przewodów o powierzchni min 4mm2 -potocznie 3x4mm2, a teoretycznie 5x4mm2 Praktycznie jak np grzałka 9kW jest rzadko używana do przewody 2,5mm2 wystarczą, ale będą się grzać i nie chcę ich polecać. Nie mylić z mocą PC. Do agregatu -przewody 3F o pow. 2,5mm2 w zupełności wystarczą. Co próbujesz osiągnąć? Przecież Panasonic podaje jasno jakie mają być przewody. I na pewno nie jest to 3x4mm2 dla 9kW 3F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.08.2020 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Podałem konkrety.Urządzenie o mocy elektrycznej (nie wnikając we wsp. mocy cosinus) 3F do 7kW potrzebuje przewody o pow. 2,5mm2.Urządzenie o mocy elektrycznej 3F do 12kW potrzebuje przewody o pow. 4mm2. Nie mylić moc grzewczą z elektryczną.Słusznie natomiast podajesz -że przekroje i zabezpieczenia powinien podać w instrukcji producent urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 29.08.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Przekroje i zabezpieczenia to powinien podać projektant na podstawie ZALECEŃ producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 02.09.2020 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 A kabel 5x2.5 starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.09.2020 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 A czytałeś poprzednie posty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 02.09.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 A ja z innej beczki. Mama mieszka na wsi na końcu linii energetycznej. Wiadomo, że tam różne napięcie może być. Czy w takim przypadku , zakładając, że starczy mi pompa 9 kW, lepszym wyborem będzie 1f czy 3f? I jakie ew. zabezpieczenie przedlicznikowe musiałoby być? Nurtuje mnie ta końcówka linii, ponieważ często sąsiad coś spawa i wtedy u mnie światło mryga, a wydaje mi sie, że to może mieć znaczenie w użytkowaniu pompy. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts