waka 02.09.2020 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 A czytałeś poprzednie posty? Nie zasmiecaj mi tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.09.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Sam go zaśmiecasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 02.09.2020 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Idź stąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 03.09.2020 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 A ja z innej beczki. Mama mieszka na wsi na końcu linii energetycznej. Wiadomo, że tam różne napięcie może być. Czy w takim przypadku , zakładając, że starczy mi pompa 9 kW, lepszym wyborem będzie 1f czy 3f? I jakie ew. zabezpieczenie przedlicznikowe musiałoby być? Nurtuje mnie ta końcówka linii, ponieważ często sąsiad coś spawa i wtedy u mnie światło mryga, a wydaje mi sie, że to może mieć znaczenie w użytkowaniu pompy. Dzięki za pomoc. Nikt nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi. Na trójfazowej jest mniejszy spadek napięcia, za to jednofazową można sobie przepiąć na jedną z faz z którą nie ma problemów, ale dla 9kW -to dosyć spora moc. Proponuję: 1. Grzecznie poinformować sąsiada o swoich problemach i zapytać czy jego urządzenia są w pełni sprawne ponieważ zamierzasz to zgłosić do energetyki. 2. W zakładzie energetycznym powiedzieć o takich problemach i poprosić o możliwą pomoc w tym zakresie. Powinni mieć możliwość założenia rejestratora na końcu linii do wyłapywania anomalii. Jest też stabilizator trójfazowy, ale to powinien chyba stosować sąsiad jeżeli prowadzi działalność to może mieć pewne obligacje. Można ubezpieczyć pompę i wyposażenie na wypadek przepięć -serwis da Ci informację że problem z powodu zasilania a przepychankę będą mieć ubezpieczyciel z energetyką a w przypadku burzy masz zwrot kosztów naprawy jak coś strzeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 03.09.2020 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 A kabel 5x2.5 starczy? Jak wymagany jest 4 kw. To taki 2.5 kw. będzie się grzać, jakiś czas popracuje. Ale jeśli przydzwoni -20°C to PC będzie pracować całą dobę - stale, do tego doda grzałki, czy chcesz ryzykować, że w największe mrozy zjara Ci się instalacja? Jakiś czas to popracuje, ale nikt Ci nie powie jak długo. Może kilka lat - bez gwarancji. Wcześniej może wysiąść elektryka pompy, bo mogą powstawać spadki - niestabilność napięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 03.09.2020 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 A ja z innej beczki. Mama mieszka na wsi na końcu linii energetycznej. Wiadomo, że tam różne napięcie może być. Czy w takim przypadku , zakładając, że starczy mi pompa 9 kW, lepszym wyborem będzie 1f czy 3f? I jakie ew. zabezpieczenie przedlicznikowe musiałoby być? Nurtuje mnie ta końcówka linii, ponieważ często sąsiad coś spawa i wtedy u mnie światło mryga, a wydaje mi sie, że to może mieć znaczenie w użytkowaniu pompy. Dzięki za pomoc. Jeśli to końcówka linii, to zmierz napięcia w gniazdku. Mogą być niskie. Niestabilność napięć potrafi uszkadzać sterowniki w PC. Jednym ze sposobów - kosztownym - na poprawę napięć jest montaż instalacji fotowoltaicznej. Podbija napięcie w sieci ok. +5V. Przy takim mryganiu to jest ryzyko, że elektronika PC może zostać uszkodzona. Stabilizator napięcia, chmm jakieś dwa tygodnie temu patrzyłem z ciekawości na allegro - taka przenośna skrzynka. Koszt rzędu 600 zł 3-fazy ale tylko chyba do 10A. I nie jestem pewien czy to ma być coś takiego, na sieć domową? Jeśli to to, no cóż przy niestabilnej sieci zabezpieczałoby wszystkie urządzenia AGD RTV, nie tylko drogą PC. Tyle, że raczej trzeba by więcej dopłacić do mocniejszego urządzenia niż 10A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts