Sailent 16.08.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Dzień dobry, buduję dom parterowy 250 m2 (200 m2 użytkowej + graraż).Projekt miałem robiony indywidualnie. Do ogrzewania domu został zaprojektowany piec gazowy (21kW) oraz pompa ciepła powietrze-woda(21kw).Oczywiście do rozprowadzenia ciepła podłogówka na prawie całej powierzchni domu.W momencie projektowania osoba która mi podpowiadała sugerowała ze w ten sposób koszty ogrzewania będą najniższe itd. Teraz w momencie wyboru wykonawcy stwierdzają że jest to rozwiązanie nie ekonomiczne i doradzają jedynie pompę ciepła, a ja nie do końca wiem co mam myśleć i zrobić.Ze względu na piec gazowy w kotłowni ma być wybudowany dodatkowy komin w przypadku samej pompy ciepła taki komin był by już nie potrzebny ale projekt już zatwierdzony i budowa w trakcie realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Dzień dobry, buduję dom parterowy 250 m2 (200 m2 użytkowej + graraż). Projekt miałem robiony indywidualnie. Do ogrzewania domu został zaprojektowany piec gazowy (21kW) oraz pompa ciepła powietrze-woda(21kw). Oczywiście do rozprowadzenia ciepła podłogówka na prawie całej powierzchni domu. W momencie projektowania osoba która mi podpowiadała sugerowała ze w ten sposób koszty ogrzewania będą najniższe itd. Teraz w momencie wyboru wykonawcy stwierdzają że jest to rozwiązanie nie ekonomiczne i doradzają jedynie pompę ciepła, a ja nie do końca wiem co mam myśleć i zrobić. Ze względu na piec gazowy w kotłowni ma być wybudowany dodatkowy komin w przypadku samej pompy ciepła taki komin był by już nie potrzebny ale projekt już zatwierdzony i budowa w trakcie realizacji. Projekt indywidualny, a obliczenia cieplne gorzej niz złe. Pompa i kocioł o mocy 21 kW?, budujesz dom niezolowany termicznie? Jak taki projekt przeszedł w starostwie?.. Architekt oszukuje, urzednicy nic nie wiedza, a pomocy trzeba szukac na forum. Pomieszanie z poplątaniem. Za co płaciłes architektowi? Zaraz sie tu odezwą obroncy czci i honoru architektów, ale taka jest prawda. Wracając do meritum tylko dokladne i rzetelne obliczenia OZC i audyt energetyczny odpowiedzą na Twoje watpliwosci. Wszystko inne to zgadywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sailent 16.08.2020 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Projekt indywidualny, a obliczenia cieplne gorzej niz złe. Pompa i kocioł o mocy 21 kW?, budujesz dom niezolowany termicznie? Jak taki projekt przeszedł w starostwie?.. Architekt oszukuje, urzednicy nic nie wiedza, a pomocy trzeba szukac na forum. Pomieszanie z poplątaniem. Za co płaciłes architektowi? Zaraz sie tu odezwą obroncy czci i honoru architektów, ale taka jest prawda. Wracając do meritum tylko dokladne i rzetelne obliczenia OZC i audyt energetyczny odpowiedzą na Twoje watpliwosci. Wszystko inne to zgadywanie. dom budowany z solbetu 24cm izolacja fundamentów obustronna 20 cm izolacja podłogi 18 cm izolacja ścian 25 cm strop drewniany 30 cm wełny mineralnej w suficie okna w granicy 0.75uw do tego rekuperacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2020 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Dublowanie dwóch źródeł ciepła świadczy tylko źle o architekcie. Jak PC, to po co gaz? Jak gaz, to po co PC? Pogadać z architektem, czy rezygnacja z gazu to zmiana nieistotna i niech kierbud wpisze do dziennika budowy. Z resztą współczesny piec gazowy kondensacyjny lepiej puścić tanio przewodem powietrzno-spalinowym przez ścianę niż budować kominy, bawić się w obróbki blacharskie na dachu i izolowanie by nie przeciekało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sailent 16.08.2020 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Dublowanie dwóch źródeł ciepła świadczy tylko źle o architekcie. Jak PC, to po co gaz? Jak gaz, to po co PC? Pogadać z architektem, czy rezygnacja z gazu to zmiana nieistotna i niech kierbud wpisze do dziennika budowy. Z resztą współczesny piec gazowy kondensacyjny lepiej puścić tanio przewodem powietrzno-spalinowym przez ścianę niż budować kominy, bawić się w obróbki blacharskie na dachu i izolowanie by nie przeciekało. tak tez myślałem ale według projektanta w pomieszczeniu z piecem gazowym musi być wentylacja grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 dom budowany z solbetu 24cm izolacja fundamentów obustronna 20 cm izolacja podłogi 18 cm izolacja ścian 25 cm strop drewniany 30 cm wełny mineralnej w suficie okna w granicy 0.75uw do tego rekuperacja Z tego wychodzi jakie EUco+w? Z 3,5MWh/r co bez PV i PC kosztowałoby z gniazdka z 1,5k zł/r, caymniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 16.08.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) tak tez myślałem ale według projektanta w pomieszczeniu z piecem gazowym musi być wentylacja grawitacyjna Nie musi być grawitacyjna,projektant się nie zna.A co przeszkadza kocioł o mocy ok 20kW? jak będzie modulował od niskiej mocy?Tylko żeby nie przekraczał mocy 21kW jeżeli przewód powietrzno-spalinowy przez ścianę Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sailent 16.08.2020 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Z tego wychodzi jakie EUco+w? Z 3,5MWh/r co bez PV i PC kosztowałoby z gniazdka z 1,5k zł/r, caymniej? Według charakterystyki budynku mam EP 11.66 EUCO+W 27.66 EU cwu 0 EU 27.66 EK 17.77 Htr 113.79 Hve 201.13 Qph 3014.19 Q pw 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.08.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Dublowanie dwóch źródeł ciepła świadczy tylko źle o architekcie. Jak PC, to po co gaz? Jak gaz, to po co PC? . Nie żebym bronił architekta, ale takie rozwiązania widzę kilkadziesiąt kilometrów dalej na zachód, w byłej DDR. PC, najczęściej monoblok + gaz "bo tak mi firmy robiące modernizację zaproponowały i inni tak mają" U większości piec gazowy chodzi tylko przy okazji wizyty okresowej Podobnie z WM widzianą w Niemczech i w Holandii. Tam wszyscy mieli tłumiki akustyczna a u nas się je montuje na ogół dopiero wtedy, jak WM dokucza. Architekt kosztów nie ponosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.08.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 dom budowany z solbetu 24cm izolacja fundamentów obustronna 20 cm izolacja podłogi 18 cm izolacja ścian 25 cm strop drewniany 30 cm wełny mineralnej w suficie okna w granicy 0.75uw do tego rekuperacja Wprawdzie mam dom nieco mniejszy (130 m3), ale z pierwszej połowy ubiegłego wieku i dużo gorzej ocieplony i wystarczy PC o mocy 6 kW by nagrzać do 21-23 st.C i to przy grzejnikach! Nie chciał bym się wypowiadać na temat mocy PC jaka powinna być u Ciebie, bo się za bardzo na tym nie znam, ale taka o mocy 21 kW to chyba gruba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Z tego wychodzi jakie EUco+w? Z 3,5MWh/r co bez PV i PC kosztowałoby z gniazdka z 1,5k zł/r, caymniej? 3500 kWh, a dlaczego nie 2500 albo 1500 kWh?. Czy to dom pasywny?. Nawet nie wiadomo jaka to strefa klimatyczna, jakie usytuowanie wzgledem stron swiata a tu wyniki jak do pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2020 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?360964-Wentyalcja-mechaniczna-z-rekuperacj%C4%85-a-kot%C5%82ownia-na-gaz-i-komin&p=7897863&viewfull=1#post7897863 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365117-Ogrzewanie-kablami-grzewczymi&p=7958605&viewfull=1#post7958605 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sailent 16.08.2020 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 U mnie w projekcie kotłownia nazywa się kotłownia i pewnie dlatego projektant upiera się przy wentylacji grawitacyjnej. A czy zamiast tego komina nie wystarczyła by kratka wywiewna w ścianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 3500 kWh, a dlaczego nie 2500 albo 1500 kWh? Uzasadnienie to samo, co takiego stwierdzenia: Szaconkowo zapotrzebowanie powinno byc w granicach ok 8000 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sailent 16.08.2020 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Jezeli dobrze rozumiem27.66 kWh/m2 * 250m2 = 6915 kWh ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.08.2020 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) U mnie w projekcie kotłownia nazywa się kotłownia i pewnie dlatego projektant upiera się przy wentylacji grawitacyjnej. A czy zamiast tego komina nie wystarczyła by kratka wywiewna w ścianie ? Nie potrzebujesz żadnego kanału wentylacyjnego. Pompę możesz zamontować nawet pod schodami czy w C. gaz wywal. Pompa 12kw wystarczy z nawiązką. Mam 165m2 użytkowej, 22 na scianie, 40 na dachu, 30 w podłodze, 17 okien 0.6-0.76 i od konca lutego nie grzeje. Dom niezamieszkany i nieogrzewany w listopadzie, przy -5 w nocy trzymał 18-19 stopni. Pompa 8kw mono zuzyla w pustym domu od grudnia do konca lutego z 250zł w taniej, temp min 22 stopnie. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) tak tez myślałem ale według projektanta w pomieszczeniu z piecem gazowym musi być wentylacja grawitacyjna Masakra - naprawdę współczuje ci architekta, który dyplom chyba zdobył za króla ćwieczka i od tego czasu zamknął się w piwnicy. Powiem tak - twój architekt to dyletant. Przepis brzmi: w § 154 ust. 1 otrzymuje brzmienie: "1. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin, a także jeżeli powietrze do spalania dostarczane jest z zewnątrz bezpośrednio do paleniska z zamkniętą komorą spalania szczelnym kanałem, stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione."; ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 30 września 1997 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 28 października 1997 r.) A wentylacja mechaniczna z rekuperacją to nie jest wentylacja wyciągowa, ale wyciągowa-nawiewna, zrównoważona. Wentylacja wyciągowa to wiatraczek w przewodzie grawitacyjnym. Ja mam tylko rekuperację przy ogrzewaniu gazowym. Nie będę ci radzić co wybrać PC czy gaz, bo nie wiem jaki masz budżet i zapotrzebowanie na ciepło. Gaz wychodzi korzystnie jeśli masz przyłącze zaraz przy działce i dom blisko skrzynki gazowej. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Jezeli dobrze rozumiem 27.66 kWh/m2 * 250m2 = 6915 kWh ? Jak garaż ogrzewany, to tak. Ale zapytaj liczącego, jakie korzyści energetyczne dała Ci izolacja ścian fundamentowych (idę o zakład, że nie uwzględnił i jakbyś dał 0 to tyle samo kWh by wyszło. Straty na wentylacji przedyskutowane w wątku, który zalinkowałem (pewnie też masz drastycznie zawyżone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 16.08.2020 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) U mnie w projekcie kotłownia nazywa się kotłownia i pewnie dlatego projektant upiera się przy wentylacji grawitacyjnej. A czy zamiast tego komina nie wystarczyła by kratka wywiewna w ścianie ? By nie wystarczyła,nikt ci tego nie odbierze.Chcąc się pakować w wentylację grawitacyjną w kotłowni musi być komin(ciąg kominowy którego sama kratka przez ścianę nie zapewni) i dostarczone powietrze z zewnątrz a drzwi pomiędzy kotłownią a resztą budynku muszą być szczelne,nie wolno łączyć dwóch rodzajów wentylacji czyli WG z WM innymi słowy albo rybki albo akwarium Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Uzasadnienie to samo, co takiego stwierdzenia: Akurat w tym przypadku te 8000 kWh byłoby blizsze rzeczywistosci. Pod warunkiem ze jej nie zaklamujemy posiadaniem drukarki 3D, serwerowni i innego energochłonnego wyposazenia które zmienia wartosc zysków (tzw.) bytowych a przez to i zapotrzebowania na ciepło, a ktore nie jest standardowym wyposazeniem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts