Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EPS80 na podłodze

Jeremies

Recommended Posts

Zdaje sobie sprawę że powinno być 100 ale na ile skuteczna jest metoda "usztywnienia" podłogi poprzez zastosowanie zbrojenia np. 10x10 o grubości 3mm. I jak to wygląda od strony organizacyjnej na budowie?

dlaczego powinno byc 100? 80 kPa/m2 to za malo pod niewielki czolg? :)

Rzecz w tym, że czołg dziś przyjedzie a jutro pojedzie. A co będzie ze styropianem po 20, 30, 40 i więcej latach stałych obciążeń? EPS100 osiądzie mniej niż 80... bezpieczniej jest sotosować EPS150 albo 200.

I co się stanie, jak zamiast o 0,5mm osiądzie o 2mm?

Trzeba pamiętać, że ten parametr mówi, pod jakim naciskiem styropian siądzie o 10%. Tylko jaki nacisk będzie realnie? Wylewka rozłoży go na dużą powierzchnię uśredniając. Więc 80kPa czyli 8t/m2 to kosmos - jak postawisz piec akumulacyjny na oddylatowanej posadzce (żeby nie rozkładał obciążeń na większą powierzchnię) to wyciągniesz z 10-20% tego obciążenia.

I co się stanie, jak zamiast o 0,5mm osiądzie o 2mm?

Trzeba pamiętać, że ten parametr mówi, pod jakim naciskiem styropian siądzie o 10%. Tylko jaki nacisk będzie realnie? Wylewka rozłoży go na dużą powierzchnię uśredniając. Więc 80kPa czyli 8t/m2 to kosmos - jak postawisz piec akumulacyjny na oddylatowanej posadzce (żeby nie rozkładał obciążeń na większą powierzchnię) to wyciągniesz z 10-20% tego obciążenia.

Jestem tego samego zdania.

No to wszyscy zadowoleni i każdy zostaje przy swoim zdaniu.

Jakie masz zdanie?

Umiesz liczyć?

Jakie masz obciążenia? Największe pewnie w kuchni, gdzie na kilkunastu metrach kwadratowych masz z tonę - góra dwie...

No, jak masz małe pomieszczenie techniczne i bufor 1000l+ to przebijesz kuchnię (pomijam przykład z piecem akumulacyjnym). Rogi pomieszczeń z płytkami opadły mi z 1-2 mm (po środku ścian śladu osiadania brak, w pomieszczeniach z podłogami z drewna, gdzie parkieciarz po pomiarze wilgotności wylewki zarządził powtórne wygrzewanie w momencie, gdy fliziarz kończył układanie płytek też śladu osiadania brak - ale tu bym pewnie nie zauważył nawet, jakby z 5mm osiadły).

I tak, mam EPS 80. Przy kominie dałem EPS200 na zapas na okoliczność stawiania pieca akumulacyjnego (oddylatowane od reszty wylewki i bez podłogówki). I to, co zauważyłem, to EPS80 jest bardziej sprężysty. Owszem - łatwiej się odkształca, ale wraca. 200 była w nieuczęszczanym miejscu - a miała dużo trwałych wgnieceń od chodzenia po niej.

Edytowane przez Kaizen