kasiulek2711 19.08.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Moje pytanie jest o tyle nietypowe, że dotyczy starych przepisów, ale może ktoś się orientuje. Mam dom, którego budowa została według Dziennika Budowy zakończona w 2002r. W dzienniku nie ma zamieszczonych zmian nieistotnych, np. przestawienia ścian. Nie ma ich też naniesionych na czerwono na projekcie, ale mam rysunki z pomiarami powykonawczymi. Czy w tamtych latach nie było takich wymogów? Muszę spróbować odtworzyć dokumenty i doprowadzić do odbioru domu, ale utknęłam przy tych zmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 20.08.2020 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Z doświadczenia proponuję spotkać się z urzędnikiem i pogadać czego minimalnie by potrzebował i jak to ma dokładnie wyglądać. A może się okazać, że on Ci jeszcze w tym pomoże (np. polecając zaprzyjaźnionego konsultanta). Wbrew pozorom to najtańsze i najmniej stresujące rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2020 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 jeśli została zakończona budowa to w jaki sposób nie było odbioru? Budowa chyba trwała, pozwolenie wygasło i teraz to jest samowola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulek2711 20.08.2020 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Budowa trwała, wpisy w dzienniku były, ostatni wpis - budowa zakończona. Odbioru brak, bo nikt go nie dopilnował. A teraz po 18-latach usiłuję to naprostować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) czyli budowa nie została zakończona. Zakończeniem budowy jest złożenie DB w Nadzorze Budowlanym z informacją o zakończeniu podpisaną przez kierbuda + protokoły odbioru przyłączy + odbiory kominiarskie+ mapka geodezyjna inwentaryzacyjna.Przy braku wpisów przez 18 lat pozwolenie na budowę wygasło. Może okazać się konieczne wystąpienie o nowe pozwolenie na budowę, dociągnięcie budynku do obecnych wymagań technicznych na rok 2019.Albo legalizacja samowoli. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulek2711 30.08.2020 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Mam oświadczenie KB z 2002 że budowa została zakończona, w DB też jest taka informacja. Kompletuję wszystkie aktualne odbiory przyłączy i instalacji wew, mam odbiór kominiarza, z geodetą będę rozmawiać, bo też mam dokumenty, ale z 2002. Wiem, że pozwolenie wygasło, ale może jakoś przejdzie. Zastanawia mnie tylko to oświadczenie KB. W 2002 był nieco inny wzór, teraz jest na nim informacja z wyszczególnieniem zmian nieistotnych, miejsce na podpis projektanta. Wtedy tego nie było. Zmiany nieistotne zostały wprowadzone, ale nie ma o nich wzmianki w DB - nie wiem czy była przedtem taka konieczność. Tu mam trochę wątpliwości, czy ruszać ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts