Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dokumentacja zmian nieistotnych

kasiulek2711

Recommended Posts

Moje pytanie jest o tyle nietypowe, że dotyczy starych przepisów, ale może ktoś się orientuje. Mam dom, którego budowa została według Dziennika Budowy zakończona w 2002r. W dzienniku nie ma zamieszczonych zmian nieistotnych, np. przestawienia ścian. Nie ma ich też naniesionych na czerwono na projekcie, ale mam rysunki z pomiarami powykonawczymi. Czy w tamtych latach nie było takich wymogów?

Muszę spróbować odtworzyć dokumenty i doprowadzić do odbioru domu, ale utknęłam przy tych zmianach.

Z doświadczenia proponuję spotkać się z urzędnikiem i pogadać czego minimalnie by potrzebował i jak to ma dokładnie wyglądać. A może się okazać, że on Ci jeszcze w tym pomoże (np. polecając zaprzyjaźnionego konsultanta). Wbrew pozorom to najtańsze i najmniej stresujące rozwiązanie.

czyli budowa nie została zakończona. Zakończeniem budowy jest złożenie DB w Nadzorze Budowlanym z informacją o zakończeniu podpisaną przez kierbuda + protokoły odbioru przyłączy + odbiory kominiarskie+ mapka geodezyjna inwentaryzacyjna.

Przy braku wpisów przez 18 lat pozwolenie na budowę wygasło.

Może okazać się konieczne wystąpienie o nowe pozwolenie na budowę, dociągnięcie budynku do obecnych wymagań technicznych na rok 2019.

Albo legalizacja samowoli.

Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...

Mam oświadczenie KB z 2002 że budowa została zakończona, w DB też jest taka informacja. Kompletuję wszystkie aktualne odbiory przyłączy i instalacji wew, mam odbiór kominiarza, z geodetą będę rozmawiać, bo też mam dokumenty, ale z 2002.

Wiem, że pozwolenie wygasło, ale może jakoś przejdzie.

Zastanawia mnie tylko to oświadczenie KB. W 2002 był nieco inny wzór, teraz jest na nim informacja z wyszczególnieniem zmian nieistotnych, miejsce na podpis projektanta. Wtedy tego nie było. Zmiany nieistotne zostały wprowadzone, ale nie ma o nich wzmianki w DB - nie wiem czy była przedtem taka konieczność. Tu mam trochę wątpliwości, czy ruszać ten temat.