Pawelisto 21.08.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Cześć, mógłby mi ktoś rozjaśnić sytuację - nie różnic pomiędzy planem przestrzennym a warunkami zabudowy, a tych dwóch dokumentów działających JEDNOCZEŚNIE? Sprawa wygląda tak, że szukam sobie działki budowlanej pod budowę domku i jak jakaś mnie zainteresuje to automatycznie sprawdzam MPZP tej wioski, mieściny. I przykładowo widzę, że dana wioska ma od 2018 roku uchwalony MPZP, a w ogłoszeniu kobieta pisze, że w lutym tego roku otrzymała warunki zabudowy. I zastanawiam się tu, po co warunki zabudowy skoro MPZP rzekomo zastępuje MPZP, a dodatkowo ma nadrzędny priorytet? Pytam też znajomego, który 5-6 lat temu się budował i on mówi, że miejscowy plan w gminie obowiązywał i obowiązuje, ale warunki zabudowy musiał i tak ogarnąć. I ja już w tym momencie kompletnie zgłupiałem. Jak to w końcu jest? Czy w ogóle można mieć te dwa dokumenty(MPZP i warunki) jednocześnie? PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 21.08.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Urzędnik przyzwyczajony do rządzenia władzy nie odda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.08.2020 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Wioska, mieścina może mieć tylko na części uchwalony MPZP. Znajomy coś kręci. Jak jest uchwalony MPZP, to nie występuje się o WZ. A już na pewno nie ma takiego obowiązku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2020 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Jak to w końcu jest? Czy w ogóle można mieć te dwa dokumenty(MPZP i warunki) jednocześnie? Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym: Art. 4. [...] 2. W przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego określenie sposobów zagospodarowania i warunków zabudowy terenu następuje w drodze decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts