Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy-masakra jedne warunki na 7 działek

Pietruszka1985

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum.

Potrzebuje pomocy ,podpowiedzi jak wyjść z tej dziwnej sytuacji, wiec do sedna.

2 lata temu zakupiłem działkę budowlaną, ów dzialka powstała z jednej działki rolnej ktora została podzielona na 7 szt. Jedna z nich należy do mnie.

W ostatnich tygodniach postanowiłem załatwiać papiery aby rozpocząć budowę na początku roku 2021. Ale nie jest to takie proste, ponieważ największym problemem jest nadanie jednakowych WZ na wszystkie działki, i abym mógł coś zmienić prosić musze sąsiadów o zgodę. Chciałem zmienić szerokość elewacji frontowej o 1 metr i juz jeden z sąsiadów się nie zgodził, ponieważ pierwotne WZ odpowiadają sasiadowi w 100% , i jeśli zgodzi się na poszerzenie sciany frontowej to on nie wybuduje wymarzonego małego domku. Ja mam wymagania większe i potrzebuje domu większego niż sąsiedzi, ale mam związane ręce i nie mogę nic. Jestem uzależniony od sąsiadów a Urząd gminy wydający WZ nie kwapi sie o wydanie indywidualnych WZ dla każdego z właścicieli.

Co mogę zrobić w związku z tym?? Czy urząd ma obowiązek wydania indywidualnych Wz dla mnie.

Dodam ze na działkach nie ma planu przestrzennego.

Miejscówka jest wspaniała i nie zamierzam budowac tego co podoba się sąsiadowi i byc od nich uzależniony.

2 lata temu zakupiłem działkę budowlaną, ów dzialka powstała z jednej działki rolnej ktora została podzielona na 7 szt. Jedna z nich należy do mnie.

W ostatnich tygodniach postanowiłem załatwiać papiery aby rozpocząć budowę na początku roku 2021. Ale nie jest to takie proste, ponieważ największym problemem jest nadanie jednakowych WZ na wszystkie działki,

Brakuje tutaj jakiejś ważnej informacji.

1. albo działki nie są geodezyjnie podzielone i musicie wspólnie występować o wz i tutaj musi być jednomyślność - tutaj jest pat (powiedziały jaskółki, że niedobre są spółki)

2. albo rzeczywiście są podzielone ale żadna z działek nie kwalifikuje się na wydanie indywidualnych wz i musieliście wystąpić wszyscy razem o jedne warunki np ze względu na wyznaczenie sąsiedztwa (tu czasem da się coś ugryźć).

bez informacji jaka jest prawdziwa sytuacja nie da się nic sensownego podpowiedzieć