Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne w latach '20 - przeżytek?

hipodrom

Recommended Posts

Instalację robisz raz na kilkanaście lat. Jeszcze nie wynaleziono sposobu na przesyłanie wody/glikolu bezprzewodowo.

Bardziej pytałem się jak to w praktyce wygląda ale z odpowiedzi wnioskuję, że rury by musiały iść po elewacji na drugą stronę domu :(

Więc albo akceptujesz to że w łazience w zależności od sposobu montażu będzie musiała znaleźć się grupa pompowa i zasobnik cwu. Albo sama rurka z ciepłą wodą przy wyborze kolektora wraz zasobnikiem które stoją na zewnątrz i od maja do września zapewnią Ci gorącą wodę.

Liczyłem, że zimą też mi nieco słońce podgrzeje wodę...

Co do samego gazu się nie wypowiadam tak czy inaczej w 2050r. będziesz musiał się go pozbyć bo tak mówi UE.

Co prawda to sporo czasu ale ciekaw jestem jak to będzie wyglądało, skoro niektóre domy tak jak mój jest tak budowany, że ni jak nic innego nie wejdzie do łazienki niż piec gazowy...

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rury po elewacji/nad sufitem każdy wie którędy te rurki można poprowadzić, każdy dom jest inny u mnie rury z glikolem idą kominem wentylacyjnym wprost do niewielkiej piwnicy.

Nie ma słońca nic się nie ugrzeje proste jak drut, jeśli liczysz że w grudniu masz 1 dzień słoneczny to tego dnia będziesz miał gorącą wodę w dni pochmurne nic, zero, null.

U mnie dziś na kolektorze 23*C i nic się nie zmienia a pamiętaj że na dachu mam 7,2m2 kolektorów słonecznych.

Odnośnie łazienki pompa ciepła to też skrzynka przypominająca kociołek gazowy, może być też monoblok i nawet skrzynka w domu nie będzie potrzebna.

Dom 150m ogrzewanie podłogowe na dole,na górze ścienne ( z perspektywy czasu błąd,teraz byłoby podłogowe), ogrzewane bufor 1000 l z dwiema grzałkami łącznie 12,5 kw. Bufor dwie wężownice,jedna cwu druga solarna oczywiście własnej konstrukcji. Praktycznie od marca do października sporadycznie załącza się grzałka. Kolektory słoneczne to około 7 M2 powierzchni i wbrew poradom teoretyków doskonale radzą sobie z buforem. Nawet jeśli nie podgrzeją wody do temperatury akceptowalnej, to grzałka tylko dogrzewa. Korzyści są ogromne. Panele płaskie z całym osprzętem i sterowaniem to 6000 zł. Nie liczę tego kiedy się to zwróci, bo grzejąc wodę prądem, nikt mi tej kasy nie odda. Panele grzeją cały rok, nawet zimą, wystarczy że jest słońce. W razie pytań, chętnie odpowiem na każde. Myślę że lepiej poradzić się praktyka, zamiast snuć teoretyczne wnioski.[/

Witam, moglibyśmy porozmawiać o Pańskich doświadczeniach z użytkowaniu kolektorów do grzania wody ?

Pozdrawiam

@WR300 Wybasz ale jakim trzeba być niemyślącym człowiekiem aby 1000l bufor zaprzęgnąć do 11,4m2 kolektorów w lato "ugotuje" zasobnik, musisz gdzieś nadmiar ciepła oddać nie wiem w basen ( jeśli masz np. Hotel ). Widzę to u siebie że 7,2m2 @400l bufor około 12:00 ma 80*C i po 14:00 w lato doprowadza do 85*C i automatyka musi spuścić nadmiar ciepła w CO np. w garażu.

Masz w tym Hotelu saunę super... nagrzejesz ją wspomagając piecami elektrycznymi.

Edytowane przez marcinbbb

Jeśli Ty masz 7,2 i tylko 400l a ja będę miał 1000l +250l i kąt 90 to w lecie nie powinno być przegrzewania. Więc nie wiem kto tu mniej myśli... pod tym kątem będę tracił w lecie minimum 30% powierzchni, za to w okresie przejściowym nadwyżki będą wspomagać centralne bo kąt będzie sprzyjał. Pod jakim kątem masz zainstalowane kolektory? Jakie w marcu i kwietniu masz temperatury gdy świeci cały dzień słońce?

Jak instalowałem w 2013r kazałem zrobić kąt 65* mniemając tak jak Ty zyski w okresach przejściowych i zimą. Po obserwacji przez okres 2 lat stwierdziłem że to poroniony pomysł i kąt zmniejszył się do 45* i tak zostały do dnia dzisiejszego.

Od listopada do lutego zyski miesięczne

luty 22r 170kWh

styczeń 22r 38kWh

grudzień 21r 36kWh

listopad 21r 107kWh.

Ale już marzec 22 770kWh ale marzec był przepiękny.

Z bufora ciągnę ogrzewanie podłogowe więc temperatura tylko nieznacznie wzrasta cała nadwyżka idzie w podłogę.

kwiecień 21 460kWh

Uzyski z całych lat:

21r 5256 kWh

20r 5379 kWh

19r 6172 kWh

18r 5979 kWh

17r 4497 kWh

16r 5096 kWh

15r 4959 kWh - tu zmiana na normalny kąt 45*różnica prawie 2000kWh

14r 3088 kWh

Większą część lata mam włączone ogrzewanie garażu bo woda przekracza 85*C i automatycznie włącza się pompa CO aby starać się schłodzić. Na zasobniku cwu zawór 3d z przyłączem zimnej wody aby się nikt nie poparzył.

Edytowane przez marcinbbb

Dzięki za informację, trochę nakreślają mi jak to wygląda w praktyce. A czy nie warto u Ciebie nieco zwiększy kąt kosztem tych przegrzewow w okresie letnim a zysku na wiosne i jesień? Spora różnica między 45 a 65 , aż taka by była duża? Chyba że rok 2014 był taki słaby. Nie wiem, ustawie na razie 90 a jak nie będzie zdawać egzaminu to będę zmniejszał kąt. Za miesiąc podzielę się wiadomościami jak to działa.

Przestałem brać pod uwagę zmianę kąta, w lato muszę spuszczać nadmiar ciepła w bufora do CO. Zmiana kąta skłania mnie to tego że woda jest ciepła, jednak w zimę nadal działa raz w roku - a kocioł tak czy sraki musi grzać bufor który ma 50*C - weź to ugrzej kolektorami do 50*C przy 5*C na dworze!!!

Zmniejszenie kąta mniejsze uzyski - trochę jak PV zakopać pod ziemią bo mają optymalną temperaturę 20*C i działają najlepiej.

A czy ktoś z Was robił taką prostą analizę - wrzucenie 10tys zł w PV albo w kolektory - ile ciepła dla cwu/co przez rok dadzą te rozwiązania?

Kolektor słoneczny ma sprawność w okolicach 80%, PV w okolicach 20%. Spokojnie mam i solary i PV jednak to zupełnie inna bajka. Tu się nie liczy czy 10k zł w to czy tamto liczy się efekt i kto co oczekuję. Solary są spoko gorąca woda od wiosny do jesieni, PV robią prąd nie płacisz za pracę pompek, a rachunek za prąd w okolicach 50zł/2 m-ce

Trzeba jeszcze wiedzieć o czym się mówi grzanie PV może być on grid, a może być podłączone przez sterownik do grzałek i działa jako off grid. O ile pierwsze rozwiązanie ma sens drugie moim zdaniem absolutnie nie. I tak kolektor z tego wszystkiego przez większość roku wygląda znośnie, choć bardziej znośnie wygląda PV i ciepła pompa do co i cwu.

Jak ktoś montuje solary w nowym domu niech się zastanowi nad wykorzystaniem w okresach przejściowych do ogrzewania domu , temperatura 35 stopni to za mało na CWU ale do CO w podłogówce to już jak najbardziej. Mam taką instalacje i od marca praktycznie nie ogrzewam domu. Łączne koszty przy instalacji 5,5kW+4,1kW to 1200 zł za poprzednie pół roku (G12W) i to są wszystkie koszty jakie ponoszę (ogrzewanie, pranie, gotowanie, oczyszczalnia, woda, 2 lodówki, 2 zamrażarki, rekuperacja itp)

EDYTA : Solary się nie wyłączają powyżej 253V :)

Edytowane przez gogush

• 2 months później...
Jak ktoś montuje solary w nowym domu niech się zastanowi nad wykorzystaniem w okresach przejściowych do ogrzewania domu , temperatura 35 stopni to za mało na CWU ale do CO w podłogówce to już jak najbardziej. Mam taką instalacje i od marca praktycznie nie ogrzewam domu. Łączne koszty przy instalacji 5,5kW+4,1kW to 1200 zł za poprzednie pół roku (G12W) i to są wszystkie koszty jakie ponoszę (ogrzewanie, pranie, gotowanie, oczyszczalnia, woda, 2 lodówki, 2 zamrażarki, rekuperacja itp)

W jaki sposób tak dokladnie okresliłes moc solarów?

• 2 months później...

Teraz chyba trzeba zapytać czy nie chodzi o PV? A tu mamy podane napięcie a nie moc.

Edytowane przez n-owicjusz
doprecyzowanie