polacek 28.08.2020 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Witam, Mam zamiar ułożyć 18cm styropianu i 8cm wylewki cementowej. Spotkałem się z stwierdzeniem że przy 18cm styropianu wylewka może siadać, jeśli zastosuję styropian odpowiednio twardy to czy mogą być jakieś problemy ? Ogrzewanie 100% podłogowe. Ogrzewanie PC . Zamierzam wylać 8cm wylewki cementowej żeby akumulować ciepło - taryfy . Jak zachowuje się wylewka anhydrytowa szybko się nagrzewa i szybko traci ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Mam zamiar ułożyć 18cm styropianu i 8cm wylewki cementowej. Spotkałem się z stwierdzeniem że przy 18cm styropianu wylewka może siadać, jeśli zastosuję styropian odpowiednio twardy to czy mogą być jakieś problemy ? Ogrzewanie 100% podłogowe. Ogrzewanie PC . https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365649-EPS80-na-pod%C5%82odze&p=7965586&viewfull=1#post7965586 Zamierzam wylać 8cm wylewki cementowej żeby akumulować ciepło - taryfy . Jak zachowuje się wylewka anhydrytowa szybko się nagrzewa i szybko traci ciepło ? Wylewka anhydrytowa ma bardzo podobną gęstość i lambdę co z miksokreta. Więc przy tej samej grubości działałyby bardzo podobnie. Ale anhydrytowe robi się cieńsze - stąd popularna opinia, że działają "szybciej". Ale to i tak ogromna bezwładność i nie da się tym szybko reagować na zmiany temperatury. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?335911-Jak-dobrze-dobra%C4%87-moc-pompy/page12&p=7625296#post7625296 Przy czym ten wykres Devi jest trochę nierealny, bo podłoga nie będzie ładowana całą noc, bo automatyka PC czy kotła wyłączy po osiągnięciu zadanej temperatury. Tak, jak na wykresie by to działało gdybyś mógł dowolnie sobie dobierać godziny pracy źródła ciepła (np. dwie godziny pracy, dwie godziny przerwy i tak na okrągło). Ale przy PC nie warto bardziej przewymiarowywać, żeby jak najwięcej dobić w dziennym okienku, bo grozi to taktowaniem i szybszym zużywaniem pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.08.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Spotkałem się z stwierdzeniem że przy 18cm styropianu wylewka może siadać To daj TWARDY styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 29.08.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Witam, Mam zamiar ułożyć 18cm styropianu i 8cm wylewki cementowej. Spotkałem się z stwierdzeniem że przy 18cm styropianu wylewka może siadać, jeśli zastosuję styropian odpowiednio twardy to czy mogą być jakieś problemy ? Ogrzewanie 100% podłogowe. Ogrzewanie PC . Zamierzam wylać 8cm wylewki cementowej żeby akumulować ciepło - taryfy . Jak zachowuje się wylewka anhydrytowa szybko się nagrzewa i szybko traci ciepło ? Ułożyłem styropian o grubości od 18 cm do nawet 23 cm, z racji dużej nierówności wylewki. Na to mam wylane średnio 6,5 cm anhydrytu. 100% Op. Po ok. dwóch latach "chodzenia" po podłodze, i po ok. roku mieszkania nie stwierdzam by cokolwiek opadło mimo takiej grubości styropianu. Zaznaczam, że styropian kładliśmy samodzielnie, czyt. bardzo dokładnie - prawie miesiąc czasu - po godzinach, ok. 120 mkw, zwracając uwagę na najdrobniejsze szczegóły, min, pod wszystkie rury idące na chudziaku położona została folia oraz styrodur 2 cm. Styropian, jaki kładliśmy to EPS100. Markę mogę podać na priv. Co do nagrzewania anhydrytu, to u mnie jest tak, że jak włączę pompkę CO, anhydryt od "wyczuwalnie zimnego" - do "wyczuwalnie ciepłego", nagrzewa się ok. 1,5 h ( puszczam na podłogę temp. ok. 35 C, rozstawu rur nie pamiętam, musiałbym zajrzeć w projekt, pompa Wilo 2 bieg ). Wiadomo, że jak teraz na wiosnę odpalę podłogę - to wyczuwalne ciepło uzyskam po ok. 3, może nawet 3,5h. Ze stygnięciem sprawa wygląda całkiem podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 29.08.2020 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Dziękuję, Czy to prawda że przy anhydrytowej wylewce przy ogrzewaniu podłogowym wodę wystarczy podgrzać do 27 stopni i będzie fajnie grzało, a przy wylewce cementowej wodę trzeba podgrzewać do około 40 stopni ze względu na porowatość wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.08.2020 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 dziękuję, czy to prawda że przy anhydrytowej wylewce przy ogrzewaniu podłogowym wodę wystarczy podgrzać do 27 stopni i będzie fajnie grzało, a przy wylewce cementowej wodę trzeba podgrzewać do około 40 stopni ze względu na porowatość wylewki?fałsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 29.08.2020 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Dlaczego fałsz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2020 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Czy to prawda że przy anhydrytowej wylewce przy ogrzewaniu podłogowym wodę wystarczy podgrzać do 27 stopni i będzie fajnie grzało, a przy wylewce cementowej wodę trzeba podgrzewać do około 40 stopni ze względu na porowatość wylewki? Bzdura. Przy tej samej grubości tz będzie bardzo podobna. A że przy anhydrycie jest zazwyczaj jest cieńsza, to i wystarczy odrobinę niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.08.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Dlaczego fałsz?bo fałsz. Poczytaj, zrób doświadczenia i wykaż, że to prawda, To, ze brat zony kolegi twojego kolegi usłyszał, że szwagier żony brata kolegi mówił, ze jego ciotka gdzieś słyszała nie znaczy, ze to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts