Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wynajem długoterminowy domku holenderskiego

amir

Recommended Posts

Witam

Z uwagi na chęć ograniczenia kosztów (obecnie wynajmuję dom) chcę wynająć długoterminowo domek holenderski. Czy ktoś może spotkał się z taką ofertą na pomorzu (albo nawet dalej - kwestia transportu)? Chodzi o spory domek aby mogła w nim mieszkać rodzina przez jakiś czas...

pzdr

Uncle Google -->domek holenderski wynajem -->klick; czytanie ze zrozumieniem tekstu i za telefon - póki jeszcze wolno dzwonić.

No Bertha popisałaś się. Gdybym nie przeszukał google wcześniej to bym tu nie pisał. Nie znalazłem żadnej ciekawej tego typu oferty stąd pytanie! Może ktoś tu ma namiar na jakąś firmę bądź osobę która by chciała w ten sposób wynająć domek! Więc jak nie masz nic do powiedzenia to przemilcz

Jakie 25 zeta?? Może ktoś prywatnie ma duży domek który u niego stoi. Nie koniecznie się ogłasza a zobaczy moje ogłoszenie i się zgłosi? Domek jak największy. Liczyłem na kilkaset pln miesięcznie - poniżej 1tys pln na pewno (za tyle to już mieszkanie można na wsi wynająć np).

Jakie 25 zeta?? Może ktoś prywatnie ma duży domek który u niego stoi. Nie koniecznie się ogłasza a zobaczy moje ogłoszenie i się zgłosi? Domek jak największy. Liczyłem na kilkaset pln miesięcznie - poniżej 1tys pln na pewno (za tyle to już mieszkanie można na wsi wynająć np).

To jest jest portal ogłoszeniowy. To forum BUDOWLANE. Nie pośrednik.

Napisz na jakiejś lokalnej grupie facebookowej z ogłoszeniami.

To jest jest portal ogłoszeniowy. To forum BUDOWLANE. Nie pośrednik.

Napisz na jakiejś lokalnej grupie facebookowej z ogłoszeniami.

Tak się składa, że zdążyłem w mojej karierze tutaj zorientować się co to za forum. Moje ogłoszenie ma ścisły związek z budową - tymczasowe pomieszczenia, magazyny itp wykorzystywane na budowie można według mnie jak najbardziej tutaj w nie nachalny sposób ogłosić i bez reklam.

Tak się składa, że zdążyłem w mojej karierze tutaj zorientować się co to za forum. Moje ogłoszenie ma ścisły związek z budową - tymczasowe pomieszczenia, magazyny itp wykorzystywane na budowie można według mnie jak najbardziej tutaj w nie nachalny sposób ogłosić i bez reklam.

Według ciebie. Jeśli mod ci sugeruje, to twoja odpowiedź świadczy o tobie.

Witam

Z uwagi na chęć ograniczenia kosztów (obecnie wynajmuję dom) chcę wynająć długoterminowo domek holenderski. Czy ktoś może spotkał się z taką ofertą na pomorzu (albo nawet dalej - kwestia transportu)? Chodzi o spory domek aby mogła w nim mieszkać rodzina przez jakiś czas...

pzdr

Chcesz wynająć taki domek na czyimś terenie czy przetransportować na własny teren?

35m2 to nie jest spory domek.

Chcesz wynająć taki domek na czyimś terenie czy przetransportować na własny teren?

35m2 to nie jest spory domek.

Na swojej działce przy kolejnej budowie. Zauważyłem, że w PL jest to mało popularna taka opcja a przecież przy takiej ilości budów powinno to być popularne. Kupowanie domku jest to spory koszt i tak na prawdę zupełnie nie potrzebny dla większości. Może warto by było taką opcję rozpropagować - chociażby i na tym forum?

ps. domki holenderskie nie są ograniczone do 35m2. Często mają i ponad 50m2 a widziałem i takie ponad 60m2...

Zadam zatem Tobie pytanie- jak myślisz, dlaczego w Polsce nie przyjął się i nigdy nie przyjmie na szeroką skalę wynajem domków holenderskich? (pomijam temat smrodu, który często unosi się z ich wnętrza).

Nie mam pojęcia kolego. Dlaczego się zatem przyjął model ich sprzedaży a nawet leasingu natomiast wynajem długoterminowy nie?? Dlaczego można wynająć na długi termin mieszkanie?? Też Cię to dziwi? Albo samochód? Czy też inne maszyny, narzędzia, magazyny, whatever?? Dlaczego można wynająć wszędzie taki domek na krótki termin (letnikom przeważnie)??

Nie mam pojęcia kolego. Dlaczego się zatem przyjął model ich sprzedaży a nawet leasingu natomiast wynajem długoterminowy nie?? Dlaczego można wynająć na długi termin mieszkanie?? Też Cię to dziwi? Albo samochód? Czy też inne maszyny, narzędzia, magazyny, whatever?? Dlaczego można wynająć wszędzie taki domek na krótki termin (letnikom przeważnie)??

Dlatego, że to nie zachód, a zimny wschód. Żyjemy w Polsce, a nie w Kalifornii.

Dodatkowo różnica w cenie, między najmem takiego holendra, a adekwatnym pomieszczeniem w budynku wielorodzinnym lub nawet kawalerką, byłaby nieistotna. Jeżeli policzysz zabawę ze ściekami, komfort pobytu itd. wyjdzie, że cena to nie jedyny minus.

Te domki używane, często są mega zaniedbane i po prostu capią. Ubrania i inne rzeczy, które byś tam posiadał, przeszłyby zapachem, który nazwałbym swoisty, do miejsca zamieszkania.

Co innego kupić taki domek, mega go dopieścić, doinwestować, a nawet ocieplić i otynkować. Tanim kosztem można mieć wtedy mieszkanie na jakiś czas. Tylko to tanio to raczej byłoby 100+ a nie dziesiąt tysięcy.

Dlatego, że to nie zachód, a zimny wschód. Żyjemy w Polsce, a nie w Kalifornii.

Dodatkowo różnica w cenie, między najmem takiego holendra, a adekwatnym pomieszczeniem w budynku wielorodzinnym lub nawet kawalerką, byłaby nieistotna. Jeżeli policzysz zabawę ze ściekami, komfort pobytu itd. wyjdzie, że cena to nie jedyny minus.

Te domki używane, często są mega zaniedbane i po prostu capią. Ubrania i inne rzeczy, które byś tam posiadał, przeszłyby zapachem, który nazwałbym swoisty, do miejsca zamieszkania.

Co innego kupić taki domek, mega go dopieścić, doinwestować, a nawet ocieplić i otynkować. Tanim kosztem można mieć wtedy mieszkanie na jakiś czas. Tylko to tanio to raczej byłoby 100+ a nie dziesiąt tysięcy.

Nie wiem czy w ogóle widziałeś taki domek holenderski z bliska? Mam na myśli całoroczny domek holenderski który jest już ocieplony i nadający się do zamieszkania przez cały rok. Ceny to może i rzeczywiście być ponad 100tys ale za nowy. Ja tu myślę o używce i dodatkowo dzierżawie. Na działce są przyłącza typu woda, kanaliza, wszystko przygotowane pod budowę budynku a na czas budowy chcę postawić eleganckiego holendra (całorocznego) po prostu. Oczywiście jak masz na myśli jakiś butwiejący/gnijący staroć no to tak - takie mnie nie interesują :) W sensie taki nie ocieplony tylko letni nadający się do Californii :)

Aby postawić domek holenderski na działce i w nim zamieszkać musisz mieć pozwolenie na budowę. Tak.

Nawet jak domek ma koła, jeśli stoi dłużej niż rok w jednym miejscu (w sensie działki) jest uznawany przez Sądy za "trwale związany z gruntem".

Są na to wyroki sądowe - i to dokładnie dotyczące domków holenderskich (czyli przyczep turystycznych).

Jak chcesz korzystać z "budowa na zgłoszenie" to domek musi mieć do 35 m2 a działka posiadać status letniskowej.