Rivelv 03.09.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Witam Wszystkich, Czy ktoś z wiedzą i doświadczeniem może się wypowiedzieć w temacie zbrojenia ław. Niestety mi to wygląda na "fuszerkę" przynajmniej z wiedzy jaką udostępnia internet Wydawało mi się, że zbrojenie powinno się krzyżować w narożnikach i być łączone L-kami o minimalnym zakładzie 5xfi12 czyli około 60 cm (w projekcie mam 70cm natomiast nie ma szczegółowego opisu jak powinno być ułożone zbrojenie). Oczywiście nie pytam o jego podniesienie (min otulina 5 cm od chudziaka) tylko czy te narożniki mogą tak być zrobione - wyglądają jakby były za krótkie i połączone L-kami (nie każdy). Mam nadzieję, że uda mi się załączyć zdjęcia. Będę wdzięczny za konstruktywne komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.09.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Pręty Główne powinny być dłuższe, a L-ki są dodatkiem u Ciebie L-ki zastępują zbrojenie główne. Nie powinno tak być. L-ki ułożone nie tak jak powinny być ale to standard obecnych budów. Zastanawia mnie wielkość strzemion, mam wrażenie że są ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 03.09.2020 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Rozmiar zgodny z projektem 35x30 ława jest 60x40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.09.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Rozmiar zgodny z projektem 35x30 ława jest 60x40. Zbrojnie powinno być dobrane do ściany fundamentowej a nie do ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 03.09.2020 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Zbrojenie jest zgodnie z projektem wymiar strzemion się zgadza. Jedyna rzecz to długość, która nie „krzyżuje” się w narożnikach, czy można przedłużyć główne zbrojenie oczywiście z zakładem i dodanymi strzemionami co 30cm czy lepiej przeciąć w połowie i dać wstawkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.09.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 To, co jest "sztuką budowlaną" nie jest precyzowane w projekcie, bo byłby opasłym tomem.Nie tylko długość tu się nie zgadza. ELek nie dajesz przy wewnętrznej, tylko po zewnętrznej (również wewnętrznych prętów). http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391683 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 03.09.2020 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Zdaje sobie z tego sprawę dlatego nie uwierzyłem wykonawcy, ze tak ma być. Zastanawiam się jak to ratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.09.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Zdaje sobie z tego sprawę dlatego nie uwierzyłem wykonawcy, ze tak ma być. Zastanawiam się jak to ratować. Dokręcić w narożach dodatkowe pręty. Nie jest to właściwe bo nie łączy się wszystkich prętów w jednym przekroju, ale w przypadku ławy wg mnie dopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 03.09.2020 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Na niektórych narożnikach jest Ok czyli pręty wystają natomiast na niektórych brakuje 30-60 cm. Może mozna przeciąć w środku belkę np. przy długości 600 cm, rozsunać, wstawić brakujące 60 cm i zrobić zakład z dodatkowego pręta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 06.09.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Można przeciąć i przedłużyć, ale można też dodać brakujące fragmenty z zapasem i dobrze je wspawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 07.09.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Masz z polecenia tych wykonawców czy tak się trafili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 07.09.2020 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Tak się trafili, pierwsza firma odpadła bo chciała chudziaka lac w ten sam szalunek co ławy czyli chudy 60 i ława 60. Z kierownikiem wogole nie chcieli gadać bo oni tak nie robią kierownik ma odebrać i pieczątkę postawić. A chciałem fundament w tym roku wiec z polecenia wszyscy zajęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 07.09.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Wiesz jak oni takie kwiaty walą na Początku to ciekawe co będzie dalej nivelator może się okazać wiedzą zakazaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 07.09.2020 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Akurat niwelator maja laserowy z jakimś wifi widać ze sprzęt kupę kasy kosztował bo pika jak szalony chyba „tumiwisizm” się wkradł ale już poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 08.09.2020 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 ^^Akurat ze zbrojeniem moze i sa kwiatki, ale pierwszy raz widze chudziaka pod fundamentem dla domku, tutaj duży plus .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 08.09.2020 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Chudziak to widzimisie mam glinę i bałem się ze zrobi się bagno. Szczęście ze to zrobiłem bo po ostatnich opadach grunt był średnio stabilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.09.2020 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 ^^ Akurat ze zbrojeniem moze i sa kwiatki, ale pierwszy raz widze chudziaka pod fundamentem dla domku, tutaj duży plus .... I to jeszcze w szalunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 08.09.2020 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Szalunek będzie zdjęty po zrobieniu ławy, tak jak wspominałem grunt gliniasty. Chciałem dać suchy beton ale ciężko by to było wypoziomować wiec lepiej dołożyć pare zł a mieć to w szalunku. Chyba, ze to prześmiewcze komentarze to piszcie wprost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.09.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Nie, to nie jest prześmiewcze, tylko pochwaliłem wykonanie. Jeden z potencjalnych wykonawców mojej budowy zapytał: "to co? lejemy w grunt?" I na tym skończyłem z nim rozmowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rivelv 08.09.2020 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Gdybym miał jeszcze raz wybierać to tez bym lał w grunt podczas największych upałów ale niestety pogody nie przewidzisz 3000 za chudego i 3000 za szalunki pod ławy byłyby w kieszeni na poczet przyszłych wydatków. Ale jak to mówią co to jest w skali budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts