Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja mechaniczna - robić, nie robić?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W gramach na m3 to jest wilgotność bezwzględna, nie względna.

Jakie zatem mamy inne wyjście, otworzyć okno? To mniej pary z powietrza nawieje? No raczej więcej niż mniej, tylko temperaturę elegancko podniesie w pięć minut, to nie będzie tak bardzo czuć wilgoci :)

W WM można latem zmniejszyć wydajność do minimum, zachowując wymianę świeżego powietrza, i ograniczając przegrzewanie.

Wentylacja grawitacyjna nie daje takich możliwości, pomijając już fakt, że latem co do zasady po prostu nie działa.

Nie zdarzyło mi się w domu z WM przekroczyć latem 65%.

W WM można latem zmniejszyć wydajność do minimum, zachowując wymianę świeżego powietrza, i ograniczając przegrzewanie.

Wentylacja grawitacyjna nie daje takich możliwości, pomijając już fakt, że latem co do zasady po prostu nie działa.

No nieźle.

Są tutaj tacy co w okresie dużego natężenia smogu wyłączają wentylacje bo im szkoda filtrów.

Zaraz znajdą się tacy, co latem ograniczają wentylacje bo im wilgotność szaleje.

To jest sens wydawać pieniądze na coś co ma był wyłączone, lub ograniczone do minimum?

Tak, miałem na myśli bezwzględną wilgotność.

A chodziło mi o to, że WM sama w sobie nie jest w stanie kontrolować wilgotności i raczej bym optował za tym, że ma dostarczać świeże powietrze usuwając zużyte.

I rzecz jasna nie jestem przeciwnikiem WM, a wręcz orędownikiem. Ale trzeba być świadomym doc zego służy.... Są tacy, którzy piszą że to się do nieczgo nie nadaje bo latem nadal jest gorąco, a miało być zimno.

U mnie cały rok jest wymiana 40% kubatury na godzinę - czyli ok 180m3/h. Docelowo będzie zmneijszana do 20% gdy nikgoo nie bedzie w domu, to wszystko.

Edytowane przez Owczar

No dobrze, ale jak tą WM połączyć z okapem kuchennym? Zakładając, że blat kuchenny jest elektryczny, w domu nie ma kominów bo PC. Czy w takim wypadku, musi powstać jeden kominy dla okapu z kuchni?

Ja bym nie łączył tych instalacji, z gotowania/smażenia do okapu masz różnej maści tłuszcze które więcej lub mniej się odkładają na przewodach (wiem wiem , ale nie da się wszystkiego odfiltrować, wiem to z praktyki - kwestia czasu) . Stałem też przed tym wyborem ale po prezentacji mojego pomysłu ludzie od WM delikatnie mi wyperswadowali że to nie jest najlepszy pomysł. Mam normalny wyciąg i jestem zadowolony (szybciej wyciągnie zapachy /spalenizne nie "cisnąć" WM )

Czy robić WM ? PEWNIE ! nie wyobrażam sobie życia bez niej , budzisz się rano i czujesz świeże powietrze w sypialni , jakbyś spał w lesie (mam las obok :) )

Jesli chodzi o odzysk to nie jest głównym celem WM z odzyskiem.

Czy robić WM ? PEWNIE ! nie wyobrażam sobie życia bez niej , budzisz się rano i czujesz świeże powietrze w sypialni , jakbyś spał w lesie (mam las obok :) )

Zazdroszczę. Nie lasu tylko dobrze zrobionej WM. U mnie nad ranem w sypialni nie ma czym oddychać.

Okap nad kuchnią(mam indukcję) - zdecydowanie TAK i to z własnym kanałem(wyrzut ba zewnątrz), bez funkcji pochłaniacza.

Do tego klapa zwrotna , okap sobie radzi z jej otwieraniem pod cisnieniem

Mam WM i okap w funkcji wyciągu.

Teraz zrobiłbym jako pochłaniacz. Może nawet tak jeszcze zrobię.

Witam,

planuję budowę domu nr2. W obecnym nie mam WM. Założenie było takie aby w nowym również jej nie było ale czytam już któryś wątek o WM i szczerze mówiąc zaczynam się łamać:)

Buduję parterówkę w szczerym polu w sąsiedztwie lasów (Natura 2000 i takie tam) - chodzi mi o to że ze smogiem nie będę walczył, raczej czystsze powietrze będę miał na zewnątrz niż w środku domu . Oszczędności na ogrzewaniu podejrzewam zrównoważą się z kosztami utrzymania (energia + filtry). Kontrola nad wilgotnością w domu - no dobra - to niby jest jakiś argument.

Nurtują mnie dwa problemy:

1. Głośność tego ustrojstwa - chodzi mi o sypialnie w nocy (czy w sypialniach jest standardowo nawiew czy wywiew?) Nie wyobrażam sobie w trakcie zasypiania najmniejszego szumu w sypialniach. Może mam na tym punkcie bzika ale przeszkadza mi nawet lodówka w drugim końcu domu, która z założenia miała być mega cicha. Ewentualnie - czy można ustawić działanie rekuperatora tak aby w "godzinach zasypiania", czyli np. 22-24 po prostu nie pracował. Chociaż nie - to bez sensu. To będzie akurat po kąpaniu całej rodziny więc dobrze byłoby wyciągnąć wilgoć z łazienki.

2. Druga sprawa - całe życie miałem od maja do września otwarte wszystkie okna, latem również w nocy. Rozumiem że przy WM otwieranie okien powoduje że te wszystkie przepływy powietrza się rozjeżdżają? Podejrzewam że na początku będzie mi bardzo ciężko przyzwyczaić się do zamkniętych okien - szczególnie latem.

Sam nie wiem. Gdybym budował się na Śląsku to nawet bym się nie zastanawiał.

Edytowane przez tomasziolkowski

W sypialniach robi się nawiew świeżego powietrza. Zamknięte okna to popularny mit - nikt ci nie broni otwierać okien latem. U mnie prawie każdej letniej nocy są otwarte, dom się wtedy szybciej schładza.

Jeśli chodzi o hałas - to zależy gdzie jest jednostka i jak są zrobione kanały. Takie rzeczy trzeba przemyśleć na etapie projektu.

Szum nawet jeśli słyszalny, to jest stały, więc nie wkurza tak jak lodówka, która się włącza i wyłącza.

• Like 1