tomasziolkowski 03.11.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 @ tomasziolkowski Nie widzę problemu z otwieraniem/rozszczelnianiem okien (sypialnia/salon) przy WM. Wystarczy w centrali wyłączyć wentylator czerpni i masz jak po staremu. U mnie jak centrala pracuje na 1 i 2 biegu w sypialni nie słyszę nic. Otwarte okna wpuszczają więcej hałasu, szczekające psy i ryczące krowy, a też mieszkam na odludziu. Dziękuję Ci bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.11.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Zobacz jeszcze to... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej/page24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawor179 12.11.2020 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Cześć. Może miał ktoś taką sytuację: w projekcie mamy uzwględnione ogrzewanie na pellet plus grzejniki i wentylacje grawitacyjną (na to dostaliśmy pozwolenie na budowę), ale chcemy zamienić to ogrzewanie na pompe ciepła (P+W), ogrzewanie w 100% podłogowe i wentylacje mechaniczną plus rekuperacja. Jakie kroki należy podjąć jeszcze przed rozpoczęciem budowy. Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2020 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Cześć. Może miał ktoś taką sytuację: w projekcie mamy uzwględnione ogrzewanie na pellet plus grzejniki i wentylacje grawitacyjną (na to dostaliśmy pozwolenie na budowę), ale chcemy zamienić to ogrzewanie na pompe ciepła (P+W), ogrzewanie w 100% podłogowe i wentylacje mechaniczną plus rekuperacja. Jakie kroki należy podjąć jeszcze przed rozpoczęciem budowy. Będę wdzięczny za pomoc Niezależnie od etapu przygotowań to projektant ma to uwzględnić w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2020 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Cześć. Może miał ktoś taką sytuację: w projekcie mamy uzwględnione ogrzewanie na pellet plus grzejniki i wentylacje grawitacyjną (na to dostaliśmy pozwolenie na budowę), ale chcemy zamienić to ogrzewanie na pompe ciepła (P+W), ogrzewanie w 100% podłogowe i wentylacje mechaniczną plus rekuperacja. Jakie kroki należy podjąć jeszcze przed rozpoczęciem budowy. Będę wdzięczny za pomoc Konieczna nowa charakterystyka energetyczna budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 24.11.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 mieszkam 6 lat w domu z reku. w zyciu nie zamieniłbym na grawitacyjna. Jakośc powietrza która masz w domu jest warta dużo wiecej niż cena tego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomatom 24.11.2020 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Chodzi za mną ta WM juz chyba od roku tylko jak te cholere zainstalować w domu podpiwniczonym z poddaszem uzytkowym i strychem też uzytkowym żeby saperów do tej roboty nie angażować bo stropy żelbet ( dom prawie 30 lat). Anemostaty tylko sufit czy mozna niżej w ścianie? A jeśli mozna to gdzie jest granica tego "niżej" ? U mnie chyba łatwiej by było jeden reku w piwnicy zainstalowac i robił by on parter, a drugi na strychu obskakiwał by pietro. Ale i tak na parterze grube kucie. Uzytkowe 180 m2 ale tylko dwie istoty zywe sie zostały na posesji wiec dwa najmniejsze rekuperatory chyba to z zapasem. Chyba że bez rekuperatorów bo dom ciepły w miarę ale jednak to inna epoka, piec co ekogroszek. Żeby rekuperacja sie jakoś w miarę opłacała to chyba bym musiał jakieś petle z kabli dołozyc żeby grzanie drożej wychodziło to by było z czego oszczędac Dokładał może ktoś WM do starego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 25.11.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Chodzi za mną ta WM juz chyba od roku tylko jak te cholere zainstalować w domu podpiwniczonym z poddaszem uzytkowym i strychem też uzytkowym żeby saperów do tej roboty nie angażować bo stropy żelbet ( dom prawie 30 lat). Anemostaty tylko sufit czy mozna niżej w ścianie? A jeśli mozna to gdzie jest granica tego "niżej" ? U mnie chyba łatwiej by było jeden reku w piwnicy zainstalowac i robił by on parter, a drugi na strychu obskakiwał by pietro. Ale i tak na parterze grube kucie. Uzytkowe 180 m2 ale tylko dwie istoty zywe sie zostały na posesji wiec dwa najmniejsze rekuperatory chyba to z zapasem. Chyba że bez rekuperatorów bo dom ciepły w miarę ale jednak to inna epoka, piec co ekogroszek. Żeby rekuperacja sie jakoś w miarę opłacała to chyba bym musiał jakieś petle z kabli dołozyc żeby grzanie drożej wychodziło to by było z czego oszczędac Dokładał może ktoś WM do starego domu? Ja dokładałem do starego mieszkania w bloku. Robiłem remont zaraz po kupnie mieszkania. Wiertnica do betonu spokojnie przebije każdy beton. Jak trafisz na zbrojenie, to najlepiej je zabezpieczyć antykorozyjnie i odgiąć, aby przeszedł kanał wentylacji. Albo spłaszczyć kanał. Ale jak utniesz 1-2 druty zbrojeniowe w starym domu, to strop też się nie zawali. Oczywiście na czas remontu trzeba pomieszczenia opróżnić, bo wiertnica leje strumieniami wodę po murze. Jeśli nie chcesz to niestety pracochłonne kucie młotem, a kurzu i brudu i tak nie unikniesz, chociaż nie będzie tego błota jakie powstaje przy wiertnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomatom 25.11.2020 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Oczywiście na czas remontu trzeba pomieszczenia opróżnić, bo wiertnica leje strumieniami wodę po murze. Jeśli nie chcesz to niestety pracochłonne kucie młotem, a kurzu i brudu i tak nie unikniesz, chociaż nie będzie tego błota jakie powstaje przy wiertnicy. O Jezu... Wtedy już wentylacja mi sie nie przyda bo mnie żona na bank wczesniej zabije. A tak na poważnie to myślałem czy kanałów po zewnątrz nie poprowadzić, wykuć zewnetrznego maxa i zakryć to xpeesem, i tak wyjdzie jakiś słupek na ścianie ale mam w planie remont elewacji wiec jakos by sie to obrobiło. Nie załatwi to sprawy ale jakieś dwa pokoje. Nad reszta nadal myśle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.11.2020 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Chodzi za mną ta WM juz chyba od roku tylko jak te cholere zainstalować w domu podpiwniczonym z poddaszem uzytkowym i strychem też uzytkowym żeby saperów do tej roboty nie angażować bo stropy żelbet ( dom prawie 30 lat). Anemostaty tylko sufit czy mozna niżej w ścianie? A jeśli mozna to gdzie jest granica tego "niżej" ? U mnie chyba łatwiej by było jeden reku w piwnicy zainstalowac i robił by on parter, a drugi na strychu obskakiwał by pietro. Ale i tak na parterze grube kucie. Uzytkowe 180 m2 ale tylko dwie istoty zywe sie zostały na posesji wiec dwa najmniejsze rekuperatory chyba to z zapasem. Chyba że bez rekuperatorów bo dom ciepły w miarę ale jednak to inna epoka, piec co ekogroszek. Żeby rekuperacja sie jakoś w miarę opłacała to chyba bym musiał jakieś petle z kabli dołozyc żeby grzanie drożej wychodziło to by było z czego oszczędac Dokładał może ktoś WM do starego domu? Jestem fanem WM z reku, ale w tym przypadku moim zdaniem szkoda zachodu. Chyba, że mieszkacie w na prawdę zasyfionej okolicy i nie ma czym oddychać to filtry w reku pozwolą nieco odetchnąć albo i tak robicie generalny remont. Lepiej to ten kocioł na ekogrocha jakoś posunąć, co by na stare lata nie uganiać się co sezon za jakimkolwiek znośnym jakościowo paliwem i nie pylić sobie w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.11.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Chodzi za mną ta WM juz chyba od roku tylko jak te cholere zainstalować w domu podpiwniczonym z poddaszem uzytkowym i strychem też uzytkowym żeby saperów do tej roboty nie angażować bo stropy żelbet ( dom prawie 30 lat). Anemostaty tylko sufit czy mozna niżej w ścianie? A jeśli mozna to gdzie jest granica tego "niżej" ? U mnie chyba łatwiej by było jeden reku w piwnicy zainstalowac i robił by on parter, a drugi na strychu obskakiwał by pietro. Ale i tak na parterze grube kucie. Uzytkowe 180 m2 ale tylko dwie istoty zywe sie zostały na posesji wiec dwa najmniejsze rekuperatory chyba to z zapasem. Chyba że bez rekuperatorów bo dom ciepły w miarę ale jednak to inna epoka, piec co ekogroszek. Żeby rekuperacja sie jakoś w miarę opłacała to chyba bym musiał jakieś petle z kabli dołozyc żeby grzanie drożej wychodziło to by było z czego oszczędac Dokładał może ktoś WM do starego domu? A nie masz wentylacji grawitacyjnej. Ja dorabiałem WM i wykorzystałem kanały WG do WM i nie trzeba było dużo "kuć". Rekuperator mam na strychu w dorobionym ocieplonym "pomieszczonku" technicznym. WM z rekuperatorem to nie oszczędności a komfort. Tylko uważaj, aby sobie przez WM nie zaciągnąć własnych smrodów z kotła na EKO. Filtry w reku je nie wyeliminują. Ja musiałem zbudować specjalny sarkofag na zespół filtrów oraz szafę na filtr węglowy, aby "zadusić" smrody od sąsiadów. Pewnie po tym wpisie przejdzie Ci ochota na WM, ale ja bym się nie załamywał, no bo "trza" coś robić, aby nie zwariować. Chłop co jakiś czas musi przynajmniej pieprznąć się w palec, aby nie zapomnieć jaka jego rola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomatom 25.11.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Ekogroszek to na razie u mnie jedyna opcja, cuda wianki to niestety koszt i wieksze koszty tego co ucieka, a jenak troche ucieka. Jadą z gazem w moją stronę, może za pare lat dojadą albo ja kosztowo dojadę do jakiejs pompy może. O wykorzystaniu kanałów kominowych oczywiscie tez myśle ale jednak "kucie musi być" i kombinuje jak by to zrobic, sie nie narobic i zrobić jak najmniejszy "meksyk" w domu. Do tego wszystkiego właśnie mi wyskoczyła budowa domu dla córki - tak kompletnie z zaskoku. I weź to teraz poogarniaj wszystko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.11.2020 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Ekogroszek to na razie u mnie jedyna opcja, cuda wianki to niestety koszt i wieksze koszty tego co ucieka, a jenak troche ucieka. Jadą z gazem w moją stronę, może za pare lat dojadą albo ja kosztowo dojadę do jakiejs pompy może. O wykorzystaniu kanałów kominowych oczywiscie tez myśle ale jednak "kucie musi być" i kombinuje jak by to zrobic, sie nie narobic i zrobić jak najmniejszy "meksyk" w domu. Do tego wszystkiego właśnie mi wyskoczyła budowa domu dla córki - tak kompletnie z zaskoku. I weź to teraz poogarniaj wszystko.... He he no to ja już przejechałem się tym wózkiem i wiem co to znaczy. Też pomagałem przy budowie a właściwie wybudowaliśmy go razem z zięciuniem i jeszcze pomocy z drugiej strony, czyli rodziny zięcia. Tam właśnie spodobała mi się WM i postanowiłem zrobić ją u siebie i zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts