Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, dzisiaj firma, która będzie nam wykonywać dach z wiązarów, zaproponowała nam wykonanie paneli szczytowych zamiast murowania trójkątów. Przyznam, że bardzo kusi nas to rozwiązanie, zwłaszcza że murujemy z mężem sami z ytonga i byłoby bardzo wygodnie, gdybyśmy mogli zakończyć na wieńcu, w dodatku obawiamy się, że ytong przy docince i montażu dachu może się kruszyć.

Ktoś stosował takie panele albo może powiedzieć o nich coś mądrego? Nie chcemy niczego zepsuć, ale zaczęło nam się to wydawać całkiem niezłą opcją

Może napisz coś więcej co masz na myśli pisząc panele zamiast ściany szczytowej. Z czego te panele jak zrobione, bo jak się odnieść do tego postu?

Gazobeton fajnie się docina i nie kruszy można z niego wycinać co chcesz.

Firma nazywa to panelami szczytowymi, są to deski obite płytą OSB. Poddasze jest nieużytkowe i nieogrzewane, na górze będzie tylko rekuperator i miejsce na jakieś klamoty. Samo docinanie może nie przeraża nas tak bardzo jak murowanie tego

Mam szkieletowe szczytówki i nie mam zastrzeżeń użytkowych. Ostatecznie nie zamówiłem ich z wiązarami, tylko zrobiłem sam.

Trzeba wziąć jedną sprawę pod uwagę. Przy Ytongu mielibyście jedną płaszczyznę ściany parteru i szczytówki do ocieplenia styropianem. Ale właściwie po co ocieplać szczytówkę, jak nie ocieplacie połaci dachu?

Widziałem opcje z wysuwem, czyli ściana szczytowa była wysunięta ze 20 cm poza lico ściany parteru i po dodaniu styropianu była jedna płaszczyzna. U siebie zrobiłem inaczej - mam uskok, czyli ściana szczytowa na wieńcu obita drewnem jest cofnięta względem ściany parteru, a nad styropianem jest blaszany daszek. Podobne rozwiązanie pojawia się w starych domach w okolicy, zatem stylistycznie nie odstaje. Ale nie każdemu to się będzie podobać.

Na szkieletowych szczytówkach robimy z zewnątrz np. elewację wentylowaną. Przy ociepleniu ścian parteru styropianem 20 cm ściana szczytowa może mieć taki przekrój: szalówka drewniana, łaty drewniane z pustką wentylacyjną 3 cm, wiatroizolacja, ruszt wsporczy z łat i kontrłat w nim wełna 2x7,5 cm, płyta MFP 22 mm, szkielet z wełną, płyta MFP 22 mm, łaty 2,5x5, paroizolacja, płyta GKF lub coś innego.

Ja mam po prostu ścianę szkieletową z płyt OSB, poddasze nieużytkowe i nieogrzewane. Fakt że bez sensu na to pchać styropian, ale jak zamawiałem wiązary to wyciągniecie tego szkieletu także kosztowało, więc uznałem ze jeden czort niech będzie na równo - i tutaj na etapie projektu wzięli pod uwagę odległość od lica muru na płyte osb, tak że płyta praktycznie licuje się z murem i nie ma problemu.

Płytami obkładałem już sam. Nie miałem ochoty targać bloczków na górę żeby murować szczyty. Obłożenie zajęło jeden dzień w dwie osoby.