Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja piętra - jak zmieścić toaletę?

stilgard

Recommended Posts

Witam,

niedawno kupiliśmy starszą dwupiętrową szeregówkę. Jednym z głównych problemów jaki mamy jest brak toalety na piętrze. Macie jakieś pomysły jakby to można było sensownie rozwiązać? Ogólnie to raczej nie chciałbym zmniejszać sypialni. Dodatkowo wydaje mi się rozsądne żeby wejście do toalety było na przedpokoju - wejście do toalety przez kuchnie raczej byłoby zbyt dziwne...

Co o tym myślicie? temat od miesięcy nie daje mi spokoju i jestem otwarty na wszelkie porady. Na razie skłaniam się ku opcji numer 1, bo w opcji nr 2 kuchnia by była strasznie długa i wąska.

stan aktualny.jpg

projekt 1.jpg

projekt 2.jpg

I z normalną łazienką, z prysznicem (L - lodówka, P - piekarnik w zabudowie, Z - zmywarka):

b8762e2674ec6386gen.jpg

W części kuchennej po prawej stronie wrysowałam szafę (na zastawę, obrusy, odkurzacz, miotłę, itd).

Ale różnie dobrze można tu postawić mały stoliczek na codzienne śniadania + kanapa do siedzenia "nieformalnego".

Coś jak tu:

f3c662c0a6225ae3c0aec8c74551d6e4.jpg

c366494d4734fef5gen.jpg

Edytowane przez Elfir

hmm - pomysł ze skośną ścianą całkiem mi się podoba! A w opcji ze spiżarką nie sądzisz że kuchnia by była zbyt wąska optycznie?

co do salonu - zgadzam się ze na rzutach dużo więcej sensu ma TV na ścianie od sypialni, ale wtedy z sofy nie widać kominka (mniej ważne) i widok przez duże okno w sypialni mamy duuużo lepszy jak sofa jest z drugiej strony. więc będzie kompromis: trochę chaotyczny salon, za to z sofą z której nie chce się wstawać:)

pomysł z nieformalną kanapą jest też naprawdę fajny!:) ale zastawiam się nad tym czy stół koło kominka niepotrzebnie nie pomniejszy salonu - muszę porobić wizualizacje i zobaczyć

Dzięki za świetne pomysły!

nośne są tylko boczne ściany. na środku musza zostać zaznaczone ściany bo tam idzie cała elektryka i jest skrzynka. poza tym wewnętrzne ściany można zmieniać do woli praktycznie. wentylacja, np wyciąg do okapu - dobrze by było mieć kuchenkę przy ścianie zewnętrznej, ale ogólnie kuchenka może stać gdziekolwiek, wyciąg da się ogarnąć.

kółkiem zaznaczone gdzie teraz jest hydraulika w kuchni - tu będzie więcej roboty żeby to przesunąć, ale z tym muszę się i tak liczyć

nosne.jpg

Nie ma kominów wentylacyjnych? Masz rekuperację?

Gdzie jest pion kanalizacyjny? Robienie kibelka z dala od niego to proszenie się o kłopoty.

Woda i CO nie mają pionów?

Dwupiętrowa znaczy trzy kondygnacje (parter i dwa pełne piętra)?

Schody są zakotwione tylko w ścianie zewnętrznej?

• 4 weeks później...
Projekt ze skośną ścianą jest najfajniejszy. Pozostawia przestrzeń i daje pole do popisu w aranżacji wnętrz. Wprawdzie wąską kuchnię (wersja ze spiżarką) można próbować optycznie powiększyć jasną kolorystyką aranżacji i różnymi trickami dekoracyjnymi, to jednak pomysł skośnej ścianki podoba nam się najbardziej.